Foto: DELFI
Priekšdārzs ir mājas vizītkarte, tāpēc rūpīgi jāpārdomā ne tikai augu klāsts, bet arī tas, cik saskanīgs tas ir ar mājas fasādi. Par priekšdārza izveidošanu raksta turpinājumā portālam "Māja&Dārzs" padomos dalās pieredzes bagātā Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzēja, kursa "Dārza dizains un plānošana" lektore Mariana Smona.

Starp citu – vērtīgus padomus par dārza ierīkošanu vari lasīt arī "Māja&Dārzs" rakstā "Dārzs no nulles – ar ko sākt?" Tajā soli pa solim aprakstījām, ar ko sākt, ja vēlies īpašumā veidot dārzu.

Par ko vērts padomāt


Priekšdārzs ir jānodala no atpūtas zonas dārzā. Kā to panākt? Talkā var nākt gan lieli augi, gan blīvi stādījumi, arī vārtiņi.

Kāda ir ieeja priekšdārzā, vai īpašumā ir ērta iebraukšana? Atcerieties – iebraucamās daļas segumam jābūt tikpat platam kā vārtiem. Vai priekšdārzā būs atvēlēta vieta stāvvietai? Vai tā būs gana liela, lai no tās varētu izbraukt, kā arī ērti izkāpt no auto? Ja vaicāsiet, cik daudz vietas vajag atvēlēt priekšdārzā vienam auto, tad tie ir 2,5 metri platumā un 5 metri garumā. Svarīgi, lai autostāvvietai būtu izvēlēts kvalitatīvs un pamatīgs segums, ja izmanto bruģi, tad tam jābūt 8 centimetru biezumā. Ņemiet vērā, ka priekšdārza stāvvietai rēķina tikai savus privātos transportlīdzekļus, ne viesu. Ja izvēle būs par labu bruģim, jāņem vērā, ka pie mazas noslodzes tajā sāks augt nezāles.

Atcerieties, ka no vārtiņiem līdz mājai jānokļūst pēc iespējas ātrāk, tāpēc līkloču taciņas nevajadzētu taisīt.

Vēlamies piesegties no kaimiņiem? Stādīsim gar žogu augus. Arī gar žoga malu var veidot dobes, lai nav tikai dzīvžogs un viss. Svarīgi, lai izvēlētie augi labi izskatās visa gada garumā. Cilvēki, staigājot garām jūsu žogam, noteikti ielūkosies jūsu īpašumā – vai priekšdārzs būs skaists visu laiku? Rēķinieties, ka no žoga būtu vērts atstāt 50 centimetrus, kas būs brīvā vieta augiem.

Gar ēkām kokaugu un krūmu dobes nevajadzētu veidot, jo tās var ietekmēt ēkas fasādi un pamatus.

Priekšdārzs ziemā var ciest sniega kupenu dēļ, jo mēs tīrām sniegu. Atcerieties, ka mūžzaļajiem augiem nedrīkst krāmēt virsū sniegu – augi var aiziet bojā! Tā vietā var izvēlēties vasarzaļus augus (lakstaugus), kas pavasarī, vasarā un rudenī ir skaisti, bet ziemā tiem virszemes daļa nokrīt. Ļoti laba izvēle būs hostas. Atcerieties, ka lauku īpašumos ziemā sniegs tiek šķūrēts ar greideri, kā rezultātā var ciest priekšdārza dobes. Saspraudiet mietiņus, lai smagā tehnika neizbrauc dobes!

Atcerieties, ka priekšdārza stilu nosaka arī mājas fasāde. Ja mājas fasāde ir simetriska, arī priekšdārzam jābūt tādam pašam.

Padomājiet par apgaismojumu priekšdārzā – vai vakarā redzēsiet, kas notiek pie iebraucamā celiņa?

Priekšdārzā nelieciet atkritumu tvertni – tā ne tikai neglīti izskatās, bet var arī nelāgi smakot. Atvēliet tai speciālu vietu zem kādas nojumes. Atcerieties, ka atkritumus parasti izved vismaz reizi nedēļā, jums noteikti nebūs problemātiski to izstumt līdz celiņam.

Foto: Shutterstock

Kādus augus izvēlēties vai neizvēlēties priekšdārzam?


Padomājiet kārtīgi – vai varat atvēlēt gana daudz laika priekšdārza kopšanai, lai tas vienmēr izskatās labi?

Priekšdārzam izvēlieties augus, kuriem piemīt dekorativitātes stabilitāte, piemēram, graudzāles, kuras tiek apgrieztas tikai pavasarī. Ja tie ir krāšņi ziedoši augi, lai tie izskatās skaisti arī pēc noziedēšanas.

Ja priekšdārza kopšanai nevarat atvēlēt gana daudz laika, izvēlieties tādus augus, kas pat bez kopšanas un ravēšanas izskatās glīti, piemēram, papardes vai hostas. Cildoto rožu plikie kāti pavasarī izskatās ne visai pievilcīgi, bet, ja ļoti gribas rozes, var izvēlēties parka rozes, kuras ātrāk un kuplāk salapo, piemēram, šķirni 'Rītausma'.

Dobes ēkas priekšā jāveido ne pārāk lielas. Jāņem vērā, ka tām jābūt glītām no pavasara līdz rudenim. Šīm dobēm ieteicams izvēlēties dekoratīvi stabilus augus, piemēram, papardes vai rodžersijas (ēnainām vietām).

Priekšdārzā skaisti izskatīsies arī vasaras puķes, piemēram, tā sauktās ledenītes būs spilgts un efektīvs dobju akcents.

Pilsētas priekšdārzam derēs:

  • krūmi, kas nav uzņēmīgi pret slimībām un kaitēkļiem;
  • krūmi, kuriem ir krāšņas lapas (tās dos papildu efektu); labi izskatīsies veigelas un hortenzijas. Taču hortenziju gadījumā rūpīgi jāizvēlas šķirne, jo, piemēram, 'Anabella' un 'Vanilla Fraise' liecas un lūst ziedi. Savukārt mūžzaļie rododendri ziemā izskatīsies ļoti sērīgi, jo tiem nolaižas lapiņas. Par forsītijām der īpaši padomāt – ja būs liels sals, tām apsals ziedpumpuri, augs neziedēs;
  • priekšdārza dobēm var izvēlēties pavasarī ziedošās sīpolpuķes, kas vēlāk pazudīs starp citu augu lapām.


Lauku priekšdārzam derēs:

  • augus, kuriem ir augļi, priekšdārzā neizmanto, jo uz tiem nosēdīsies putekļi;
  • ceriņi vai filadelfi, jo tie labi izskatās attālumā;
  • grimoņi – tie neprasīs lielu kopšanu, tiem ir ļoti skaistas un dažādas šķirnes;
  • pīlādzis, dievkociņš vai ābele – klasiski lauku priekšdārza augi, labāk izmantot arī dekoratīvās šķirnes, kuru augļi nav ēdami;
  • skujkoki ir stabils priekšdārza augs, bet ņemiet vērā, ka saulē tam var apdegt skujas, arī skujkoki slimo.


"Tavs Dārzs" vērtīgas atziņas par augiem dārzā guva Bulduru Dārzkopības vidusskolas rīkotajos mūžizglītības kursos "Dārza dizains un plānošana", kur lektore Mariana Smona dalījās padomos, kā plānot, projektēt, ierīkot un kopt savu dārzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!