Foto: Shutterstock
Bārdaino dārza karaļu – īrisu – ziedēšanas laiks ir jau aiz muguras, bet tas nenozīmē, ka par šiem augiem būtu jāaizmirst līdz pat nākamajai sezonai! Tieši tagad ir īstais laiks nogriezt ziedkātus un pārstādīt īrisus.

Kas šobrīd jādara īrisu dobēs, "Tavs Dārzs" lasītājiem stāsta pieredzes bagātā īrisu un peoniju kolekcionāre Dzintra Jurēvica, kura ir "Ziedudārzs.lv" īpašniece.

Noziedējušajiem īrisiem ir jāizgriež ziedkāti. Lielākoties cilvēki to jau ir izdarījuši jūnijā, lai skaistos ziedus liktu vāzēs un vestu arī uz izstādēm, bet, ja tas nav izdarīts, tad ir pēdējais laiks!

"Ar steigu jāgriež! Līdz pašam sakņu kakliņam," piebilst audzētāja, "ja ziedkāts būs nogriezts pārāk augstu, tad pa stublāju tecēs iekšā ūdens, sāksies puve." Viņa arī uzsver, ka jūlijā sola lietainu laiku, tāpēc ar īrisu griešanu nevajadzētu vilcināties. Pēc tam, kad darbiņš paveikts, tad īrisiem jāļauj "sauļoties". Pēc ziedēšanas īrisus vajadzēja arī palutināt ar minerālmēsliem, tiesa, īrisu mēslošanā jābūt uzmanīgiem ar slāpekli – to labāk nedot vispār vai dot tādu, kur maksimālais slāpekļa daudzums minerālmēslojumā ir 4. "Citādi ies lapās," brīdina audzētāja.

Tāpat Dzintra Jurēvica atgādina, ka šis pašlaik ir vislabākais īrisu pārstādīšanas laiks. Protams, tas ir attiecināms uz augiem, kas vienuviet auguši vismaz 4 līdz 6 gadus, kārtīgi sakuplojuši un teju guļ viens otram virsū. Vecos cerus ar dakšām rūpīgi izrok, sadala atsevišķos stādos un liek dobēs. Kā atgādina kolekcionāre, īrisus var droši pārstādīt un stādīt līdz pat jūlija beigām.

Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!