Foto: Publicitātes foto
Pat tad, ja tev pie mājas nav zemes pleķīša, ko apzaļumot, vēlmi pēc dārza var apmierināt ar iekarināmiem puķu podiem, ko pēc tam izlikt uz terases, balkona vai iekārt pie mājas fasādes. Saprotams, šādu augu kopšana prasa īpašas rūpes, un par to, kādā substrātā stādīt, cik bieži laistīt un kā apstādījumus apkopt, stāsta puķu audzēšanas izejmateriālu firmas ''Onava'' speciāliste Anita Onkele.

Mūsu vēlme arī pilsētvidē baudīt puķu, dārzeņu, krāšņumzāļu kompozīcijas, veido vienu no pēdējo gadu puķu pielietošanas virzieniem. Kompozīcijas var veidot iekarināmos podos vai lielāka izmēra podos, novietošanai uz pamatnes – toveros. Parasti šos veidojumus jau ziedošus pērkam no dēstaudzētājiem maijā vai jūnijā, bet ir iespēja vasaras laikā vairākkārtīgi mainīt šo apzaļumojumu, nopērkot jauna sortimenta vai krāsu gammas kompozīciju.

Tomēr, pirms ķeries pie augu iegādes vai stādīšanas darbiem, iepazīsties ar šādi augošo augu prasībām un veic tiem atbilstošus kopšanas darbus, lai prieks par poda puķu grupu vai toverī veidoto kompozīciju saglabātos līdz pat pirmajām salnām.

Foto: Publicitātes foto

Substrāts. Iegādātajos podos iepildīts īpašs substrāts, ar ilgas iedarbības minerālmēsliem bagātināts, kurā puķēm vēlēts augt un ziedēt līdz rudenim. Tomēr bez tā regulāri jāveic stādījumu papildmēslošana ar viegli šķīstošiem minerālmēsliem. Piemēram, kristalons (dzeltenais) – ziedu fāzei, kur makroelementu attiecība NPK 13-40-13 ar mikroelementiem. Ja izvēlies citas firmas, cita nosaukuma, arī koncentrētus šķidros mēslošanas līdzekļus, noteikums visiem ir viens – ziedu fāzē svarīgs ir fosfors (P). Sausus augus nemēslo!

Regulāra augu laistīšana. Pat lietus periodu laikā bieži vien substrāts zem lapojuma ir sauss. Vieglāk šo jautājumu atrisināt ar pilināšanas metodes izbūvi vai īpašu liela izmēra podu pielietošanu ar dubulto dibenu, kurā var iepildīt pat 3l barības šķīdumu ilgākam laika posmam.

Pirms un pēc laistīšanas un papildmēslošanas substrātam nepieciešama virskārtas irdināšana, lai gaiss piekļūtu sakņu sistēmai (tā elpo) un substrāts neblīvējas un nekļūst pastiprināti skābs.

Foto: Publicitātes foto

Ir puķes, kuras pašas noziedējušos ziedus nomaina un nesagādā problēmas audzētājam (dažām petūniju šķirņu grupām, skēvola, lobēlija, hamecise, dihondra, gaura, lobulārija u.c.), taču ir arī sortiments, kuram vēlams noziedējušos ziedus nogriezt vai izlauzt, lai neveidojas augļi (sēklas patērē nevajadzīgi barības vielas). Un to var attiecināt uz fuksijām, pelargonijām, agerātu, argirantēmām, begonijām, kalibrahoju, dālijām, gazānijām, akmeņsēklēm, sanvitālijām u.c
Auga veidošana jeb galotņošana nepieciešama, lai veidotu puķes formu visas vasaras garumā. Šī arī ir reize, kad parunāt ar puķi, veicot vakara kopšanas darbus.

Temperatūrai pazeminoties līdz +8 līdz +10 oC, puķu ziedēšana un krāšņums, rudenim tuvojoties, pakāpeniski samazinās. Šajā periodā vajadzētu podus atbrīvot no augiem, substrāta un pēc tam izmazgāt, apžāvēt. Novieto podu noliktavā līdz nākamajam pavasarim, kad varbūt jau pats varēsi stādīt puķes.

Foto: Publicitātes foto

Iedvesmas dārzs

Ja doma par iekarināmiem puķu podiem dārzā vai mājas pagalmā iepatikusies, smelties iedvesmu skaistiem piemēriem var attēlos no Bulduru Dārzkopības vidusskolas parka ''Bulduru dobes pergolā'', kur Latvijas puķu audzētāji bija izvietojuši 75 karināmo podu un toveru kompozīcijas. Krāšņās kompozīcijas, kuras var aplūkot arī fotogalerijā (skatīt zemāk). Tās nāca no dažādiem Latvijas nostūriem - Jūrmalas, Priekuļiem, Ventspils, Jelgavas, Brocēniem, Tukuma, Bauskas, Cēsīm, Ķekavas, Mārupes, Talsiem, Viesītes, Lielvārdes, Kuldīgas, Rīgas, Līgatnes, Aizkraukles un Ogres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!