Rudens tirdziņi ir lieliska vieta, kur ne tikai iegādāties dažādus izaudzētos dārza labumus, bet arī papildināt savu dārzu ar kādu skaistu augu, piemēram, ziemcietēm! "Tavs Dārzs" ir sarūpējis rakstus, kas krietni atvieglos izvēli.

Skaidrs ir viens – dārzs bez ziemcietēm nav iedomājams! Tās krietni atvieglo dobju iekārtošanu, jo tie ir augi, kas, iespējams, prasa mazāk darba un ieguldījumu nekā viengadīgās vasaras puķes.

Daudzgadīgie krāšņumaugi ir mūžam aktuāli. Šoreiz esam apkopojuši stāstus par ziemcietēm, to audzēšanas īpatnībām un arī ieteikumiem, kā tās lolot, lai augs ar savu ziedēšanu krāšņi ziedētu. Rakstos varēsi izlasīt informāciju ne tikai par vecmāmiņu iemīļotākajām ziemcietēm, bet arī varēsi izlasīt speciālistes ieteikumus ziemciešu izvēlei tieši ēnainām vai saulainām vietām.

Visu laiku mīlētākās ziemcietes no vecmāmiņas pūra lādes

Foto: Shutterstock

Ziemcietes savulaik bija iecienītākie dārza augi, jo prasīja mazāk darba un ieguldījumu kā tas ir ar viengadīgo puķu stādījumiem, piemēram, vasaras puķēm, kas lauku sētu kopšanā nebija mazsvarīgi. Jaunajām saimniecēm gribējās palepoties ar kādu krāšņāku un eksotiskāku augu, taču iespēju nemaz tik daudz nebija. Tāpēc tieši ziemcietes izplenījušās pieprasījumu un parūpējušās par sentimentālām atmiņām, kas atgādina par pavadīto laiku lauku dārzos.
Lasīt vairāk

10 ilgi ziedošas ziemcietes, kas neprasa priekšzināšanas dārzkopībā

Foto: Shutterstock

Ne katram ir iespēja visu savu brīvo laiku veltīt dārza darbiem, taču gribas jau tās skaistās dobes un apzaļumojumus mājas tuvumā, tāpēc šādās reizēs jo īpaši jāpiemeklē augi.
Lasīt vairāk

Septiņas viegli audzējamas, izturīgas un izskatīgas ziemcietes - ko stādīt un kā kopt?

Foto: Shutterstock

Vai nu vēsturiskas sakritības dēļ, vai labvēlīgāko klimatisko apstākļu dēļ lielākā daļa Latvijas stādaudzētavu ir izvietojušās Zemgalē un Kurzemē. Vidzemē stādaudzētavu ir samērā maz. Nav brīnums – ne tur zeme tik auglīga kā Zemgalē, ne ziemas tik maigas kā Kurzemē, ne vasara tik gara, arī saulaino dienu Vidzemē ir krietni vien mazāk kā Baltijas jūras piekrastē. Tomēr, neskatoties uz to, arī Vidzemē ir ļaudis, kas ar rūpību un neatlaidību kopj un lolo jaunos puķu, koku un košumkrūmu stādus.
Lasīt vairāk

Lai dārzs ziedētu arī rudenī: kādas ziemcietes labāk izvēlēties?

Foto: Shutterstock


Gads ir balts no abiem galiem un pa vidu zaļš, savulaik rakstīja Ojārs Vācietis. Bet tie, kam ir dārzs, zina, gads sākas ar sniegpulksteņu balto un noslēdzas ar miķelīšu violeto, bet pa vidu ir ne tikai zaļš, pa vidu ir neiedomājama krāsu un toņu bagātība, un arī rudenī dārzs spēj priecēt, ar dzirkstošiem krāsu akcentiem.
Lasīt vairāk

Akcents dārza ainavā – zāļveida ziemcietes un to audzēšana

Foto: Shutterstock


Pēdējos gadu desmitos Eiropā un Amerikā arvien populārākas kļūst zāļveida ziemcietes, kas savas plašās daudzveidības un vieglo kopšanas prasību dēļ spēj itin viegli pārliecināt ikvienu vairāk vai mazāk pieredzējušu dārzkopi.
Lasīt vairāk

Skaists dārzs visos gadalaikos – ziemcietes, kas labi izskatās arī sniegotajā sezonā

Foto: Shutterstock

Kuras ziemcietes labi izskatās ziemā? Jautā Evija Tukuma novadā.

Lasīt vairāk

Ēnainās vietās un ne tikai: eksperte iesaka krāšņākās un skaistākās ziemcietes dārzam

Foto: Shutterstock

Lai dārzs būtu krāšņs un spētu iepriecināt ar krāsainām ziedu un lapu kupenām, katram augam jāatrod pareizā vieta, kur tas spēs ziedēt visskaistāk. Kādas ziemcietes izvēlēties, kā tās kopt un ko vērts zināt par dažām šķirnēm, stāsta Zaļenieku kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Parfenoviča.

Lasīt vairāk

Krāšņas ziemcietes, kuras ziedēs visu vasaru

Foto: Shutterstock

Drīz jau klāt vasaras izskaņa, kad arī liela daļa puķu būs noziedējušas, taču ir arī tādas, kas ar savu skaistumu priecē visu vasaru un līdz pat rudens pirmajām salnām.
Ziemcietes
allaž ir laba izvēle, jo tās, atšķirībā no viengadīgajām balkona puķēm, ar savu skaistumu priecēs arī citus gadus.

Lasīt vairāk
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!