Foto: Shutterstock
Jebkuros apstākļos var tikt izveidots dārzs, ir nepieciešama vien vēlme un darbs. Pat tad, ja šķiet, ka šaurības dēļ tas nav iespējams, ir neskaitāmas idejas, kā izveidot vertikālo dārzu, ļaujot izpausties un izaudzējot to pašu, ko parastajās dobēs, un vēl vairāk.

Protams, ne visu ir iespējams izaudzēt vertikālās dobēs, jo tādos apstākļos gluži vienkārši tas nav iespējams, piemēram, ķirbim, taču lielāko daļu augu noteikti var realizēt šādā audzēšanas veidā. Ja ar aizdomām raugies uz to, ko gan ir iespējams izaudzēt šādā novietojumā, tad zini – garšaugi, sukulenti, puķes un pat salāti ar lielāko sparu augs arī šādā noformējumā.

Kā izveidot vertikālo dārzu?

Šādas idejas īstenošanā ir jāiegulda nedaudz vairāk pūļu un izdomas, lai gala rezultāts būtu sekmīgs. Par pamatu var izmantot koka paletes, kastes, caurules, skārda bundžas, podus, spaiņus, atvilktnes, pudeles, maisus, kārbas un citus radošus risinājumus, kas vien ļauj sevi papildināt ar augsni un izkārtot vertikālā veidā. Interesanti izskatīsies, ja ķēdēs tiks iekarinātas kastes, striķos iekarinātas skārda bundžās, caurulē izgriezti caurumi stādu audzēšanai un pie dēļiem piestiprināti spaiņi.

Jebkuram risinājumam neieciešams stabils pamats jeb siena, pie kuras vertikālais dārzs var tikt piestiprināts vai iekarināts. Turklāt šī ideja var kalpot ne tikai āra apstākļos, bet arī telpās. Istabā šis risinājums var tikt izmantots, piemēram, garšaugu un zaļumu audzēšanai ar iekarinātiem podiņiem, kastēm vai maziem spainīšiem. Vertikālā dārza izveidei ārā ir daudz plašākas iespējas, sākot no kastēm, plauktiem, lieliem podiem, caurulēm un beidzot ar īpaši izveidotām sienām.

Tikpat dažādīga ir arī stādāmo augu izvēle. Šādi var tikt audzēts teju jebkurš augs - zemenes, baziliks, salāti, spināti, dilles un dažādas puķes, kas vien nav kaprīzas pret augšanas apstākļiem. Ja šāda tipa dārzs tiek iekārtots ārā, jāuzmana, lai tas neatrastos vējainā vietā. Ja citas izvēles nav, tad viena puse jānoklāj ar materiālu, kas palīdz uzturēt siltumu, piemēram, niedres vai siens.

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā izveidot vertikālo dārzu, ir iekarināt no auduma izveidotas kabatiņas, kurās ērti izkārtot stādus. Lai mitrums nodalījumos labāk uzsūktos, ieklāj tajos plēvi.

Radošie dārza veidotāji šīm nolūkam pamanījušies izveidot vertikālo dārzu uz balkona. Un kāpēc gan ne, ja tur ir brīvs sienas laukums, kur izkārtot dažādus stādus.

Lai augsne veiksmīgāk uzglabātos vertikālā veidā, papildini šo dārzu ar sienu. Tas ne tikai palīdzēs noturēt augsni, bet arī uzglabāt siltāku vidi.

PVC caurules var būt ļoti veiksmīgs pamats vertikālā dārza izveidei. Izgriežot tajās caurumus, var ievietot dažādus augu stādus, piemēram, sukulentus vai šobrīd tik aktuālās atraitnītas. Visticamāk iekštelpās šis risinājums neizskatīsies tik estētiski, tāpēc to labāk izmantot ārā, uz balkona, pie mājas sienas vai kur citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!