Foto: Shutterstock

Daudzos dārzos pašlaik ir skaista un pavasarīga ainava – zied sniegpulkstenītes, sniega rozes, izspraukušās tulpes, nemaz nerunājot par to, ka vasaras karalienes rozes raisa savus pumpurus un ziedlapiņas. "Tavs Dārzs" padomu vaicāja pieredzējušiem rožu audzētājiem par pašlaik darāmajiem darbiem rožu dobēs.

Kā atzīst stādu audzētavas "Latroze" īpašniece un rožkope Ilga Kumeliņa, ir jāizbauda šāds laiks, turklāt šobrīd arī nevajadzētu satraukties, jo laika prognozēs nesola salu, kas var apdraudēt augus. "Līdz -10 grādiem par rozēm nevajag uztraukties," mierina rožkope. "Ja rozēm sāk plaukt pumpuri, tad augi ir laicīgi jāapgriež, bet jāņem vērā, ka katrai rozei augums tiek citādāk pielīdzināts. Rozes piegriežam tikai tad, ja paliks siltāks – ar cerību, ka neapsals."

Taujāta par to, vai rozes arī pašlaik vajag smidzināt pret sēnīšu slimībām, Kumeliņa norāda: "Vēl nē, gaisa temperatūra vēl nav tāda, ir par vēsu, lai kāda ķīmija iedarbotos."

Padomu par darāmajiem darbiem rožu dobēs vaicājām arī stādaudzētavas "Rožu dārzs" saimniekam un rožu audzētājam Andrim Zablovskim, kurš ieskicēja trīs variantus.

"Pirmais – nedarīt neko un paļauties uz dabu, lai tā dara savu. Pavasarī atliks vien izgriezt bojātos dzinumus. Noteikti par rozēm pašlaik nevajadzētu satraukties," mierina rožu audzētājs, kurš uzskata – šogad rozes vispār nebija jēgas ieziemot. "Otrais – ieziemotās rozes atsegt un ieziemot atkal, ja nu tomēr sākas sals. Ja rozes ir apbērtas ar kaudzēm, tad kaudzi var izlīdzināt, bet, ja sals pieņemas spēkā, beram atpakaļ. Roze jau nebaidās -6 grādu lielu salu. Ja būs -6 grādi, jēlie dzinumi neapsals, bet -15 grādos tie apsals. Ja februāra vidū sāksies sals – ieziemojam, ja martā būs -15 grādi pēc Celsija, tad arī ieziemojam vai uzberam virsū kaudzi. " Tāpat viņš iesaka kārtīgi ieziemotās rozes atpakot, lai tās elpotu.

Savukārt kā trešo variantu viņš arī iesaka apgriešanu, bet tā jāveic vēlāk, ne tagad. Viņš gan atzīst, ka viņam pašam nav pieredzes ar šādām siltām ziemām, bet viņš noteikti darītu tā – martā vai aprīlī viņš saīsinātu rožu jaunos dzinumus. "Pašlaik arī jaunos dzinumus nevajag smidzināt pret sēnīšu slimībām. Sēnīte nekur nestaigā, ir iekonservējusies, pusdzīvā stāvoklī. Tāpēc jau ir tā apgriešana, jo ārā ir plusi un mīnusi, nesaprotama temperatūra, tāpēc arī apgriežam, lai izslēgtu šo variantu," papildina stādaudzētavas saimnieks, "pašreiz gan rozes atstājam negrieztas."

Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!