Foto: Shutterstock

Paralēli ražas novākšanas darbiem nedrīkst aizmirst arī par augiem daiļdārzā. Starp citu – līdz pat rudenim var droši stādīt arī dārza karalienes – rozes. Kas jāņem vērā rožu stādīšanā un izvēlē, "Tavs Dārzs" padomos dalās apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity Latvija" apzaļumošanas nodaļas vadītāja Linda Ēvelīte.

Kā atgādina dārzniece, rozes var stādīt no vēla pavasara, tikko augsne ir apžuvusi un pumpuri vēl nav izplaukuši, līdz pat rudenim.

Vietas izvēle un piemērotākā augsne

Ēvelīte atgādina, ka rožu stādīšanai piemērota saulaina, atklāta, no stipriem valdošiem vējiem pasargāta vieta, jo rozes mīl siltumu un sauli. Tajā pašā laikā jāņem vērā arī tas, lai vieta, kur paredzēts stādīt rozi, būtu ar pastāvīgu gaisa plūsmu, lai pēc lietus vai rasas tā spētu ātri nožūt un neveidotos lieks mitrums.

Kādu augsni vislabāk izvēlēties rožu krūmam? Kā stāsta dārzniece, tām vislabāk patiks vidēji smaga smilšmāla augsne, kas ir labi mēslota un kopta. Tāpat tai ir jābūt pietiekami mitrai, bet ne slapjai. Augsnei ir jābūt ar labu aerāciju, neitrālu vai viegli skābu reakciju (pH 6-7).

Kā stādīt rozi?

Nepietiek vien ar to, ka rozēm ir izvēlēta atbilstoša augšanas vieta, bet ir nepieciešams arī pareizi izveidot stādīšanas bedri. Kā skaidro Ēvelīte, pirms rožu stādīšanas augsne dziļi jāuzirdina, bagātīgi jāmēslo un rūpīgi jāsagatavo, proti, jāizveido pietiekami liela stādīšanas iedobe, lai rožu saknēm būtu daudz vietas un tās varētu izplesties. Dārzniece iesaka iedobes pamatā likt augsni, kas sajaukta ar kompostu vai satrūdējušiem kūtsmēsliem. Tāpat tai var pievienot ielabotu kūdru. Stādīšanas laikā arī jāliek aiz auss, ka saknes kamols ir nedaudz jāatšķetina – kā skaidro apzaļumošanas speciāliste, šādi augs sapratīs, ka tagad tam ir liela vieta augšanai un attīstībai.

Viņa iesaka arī ļoti lielu vērību pievērst stādīšanas dziļumam – pēc dārznieces teiktā, rozes jāstāda tik dziļi, lai potējuma vieta būtu vismaz 15 centimetri zem zemes, tādējādi būtiski palielinot salizturību. Kā stāsta dārzniece, ja no potcelma sāk augt mežeņa dzinumi, tad tie jālikvidē, lai tie nenovājinātu rozi un tā nekļūtu par mežeņa krūmu. Kad roze iestādīta, tad tā ir bagātīgi jāaplaista, kā arī turpmāk jātur "roka uz pulsa" un jāseko līdzi auga attīstībai. Ēvelīte arī mudina noziedējušos rožu ziedus nogriezt, lai neveidotos sēklu pogaļas un veidotos jaunie ziedi.

Dārzniece mudina labāk pirkt divgadīgos rožu stādus lielajā podā, nevis viengadīgos stādus, kas ir plēves iepakojumā. Viņa skaidro, ka divgadīgie stādi jau pirmajā vasarā būs krāšņa dārza rota, jo tie stādot nav jāapgriež – var atstāt visus ziedus. Savukārt viengadīgajiem stādiem pēc iestādīšanas dzinumi obligāti ir jāsaīsina.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem vai kopšanas darbiem vasarā, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!