Ir pienācis augusts, vasaras pēdējais mēnesis. Rozes joprojām turpina augt un ziedēt, bet tepat tuvumā jau jūtamas rudens vēsmas. Kā kopt rozes vasaras beigās, lai tās vēlāk varētu veiksmīgi ieziemot?

Rožu apgriešana

Rožu krūmiem joprojām turpina nogriezt noziedējušos ziedus. Regulāra noziedējušo ziedu apgriešana stimulē rožu augšanu. Jo rūpīgāk izgriezīsi noziedējušos ziedus, jo krāšņāk rozes ziedēs. Īpaši tas attiecināms uz rozēm ar ilgu ziedēšanas periodu. Ja noziedējušos ziedus neapgriež, augs barības vielas patērē augļu briedināšanai. Nobirušos rožu ziedus nogriež līdz pirmajai piecdaļīgajai lapai, kuras padusē nav bijis zieda ķekars.

Rožu mēslošana


Augustā sākas jau nosacīta gatavošanās ziemas periodam, kad rozes pārtrauc mēslot ar slāpekli saturošu mēslojumu. Toties tās mēslo ar kāliju un magnēziju vai citu magniju saturošu rudens mēslojumu. Šāds mēslojums veicina dzinumu nobriešanu. Lai arī rozes nepārtrauc augt līdz pat oktobrim, tomēr tās aug daudz lēnāk nekā vasarā un augusta beigās jācenšas izskaust jebkādu slāpekli saturošu pilnmēslojumu. Slāpeklis veicina jauno dzinumu rašanos, kuri līdz saliem nepaspēs nobriest.

Augustā katram rožu ceram vēlams iestrādāt koku pelnus (0,5 kg uz 1 m²), jo malkas pelni bagātīgi satur kāliju, kas vajadzīgs jauno dzinumu nobriešanai.

Cīņa ar laputīm


Lai arī ir vasaras pēdējais mēnesis, rozes joprojām var apdraudēt laputis. Lai samazinātu dažādu ķīmisko preperātu izmantošanu savā dārzā, izmanto augustu, kurš ir arī piemērots mēnesis jaunu augu stādīšanai. Iestādi blakus rozēm augus, kurus necieš laputis. Tā tu laicīgi jau būsi padomājusi arī par nākamā gada laputīm.

Rozes no laputīm var pasargāt, ja to tuvumā iestāda lavandas vai salvijas, timiānu un romiešu kumelītes. Arī ķiploki labi ietekmē un pasargā no dažādiem kaitēkļiem rozes. Iestādi starp rozēm ziemas ķiplokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!