Foto: Shutterstock
Reibinoši smaržīgas, krāšņiem ziediem un spīdīgām lapām, visdažādākajās krāsās un augumā – acis mirdz un šaudās uz visām pusēm, raugoties uz rožu stādiem gadatirgos vai pie audzētājiem. Un patiešām: kā gan izvēlēties vienu – īpašo un ideālo –, ja tās visas tādas šķiet?! Ko tur liegties – cilvēks rozi (un gan jau jebkuru citu košumaugu) pērk ar acīm, tomēr pat tad ir dažas lietas, kuras vajadzētu novērtēt, izvēloties stādu.

Novērtē sakņu sistēmu

Daila Trubiņa, uzņēmuma "Dailas rozes" īpašniece un kolekcijas dārza "Rozītes" saimniece, iesaka novērtēt lapojumu un, pats svarīgākais, sakņu sistēmu. Vasaras sezonā lielākoties tiek pārdoti divu litru konteineri ar viengadīgiem un divgadīgiem stādiem, tādēļ jāskatās, vai tie kārtīgi sasakņojušies. Savukārt stādaudzētavas "Ārītes" saimniece Ilze Līce iesaka palūgt audzētājiem izcelt stādu no konteinera, lai apskatītu sakņu kamolu. Tam jābūt labi izveidotam, ar redzamām spēcīgām, gaišām saknītēm, savukārt vecākiem augiem saknes var būt tumšākas.

Līce teic, ka nezinātājam lapojumu novērtēt ir diezgan grūti, jo ir šķirnes, kurām ir dabīgi spīdīgas vai matētas lapas. "Kopumā jāpievērš uzmanība, lai stāds izskatās veselīgs, tam nav slimības pazīmju. Lai gan, manuprāt, pēdējā laikā cilvēki pārlieku saasināti uztver katru niecīgāko pleķīti, jo ne katrs liecina par slimību. Tas var būt arī, piemēram, siltumnīcā uzpilējis kondensāts. Turklāt nedomāju, ka ir kādi tirgotāji, kas pārdotu slimu vai traumētu stādu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!