Foto: Shutterstock

Rudenī var pārstādīt vairākus augus, bet – vai to vidū ir arī īrisi? Kad pārstādīt īrisus un kā vēl apčubināt īrisu dobes rudenī, padomos savā mājaslapā dalās Latvijas Gladiolu un īrisu biedrība.

Latvijas Gladiolu un īrisu biedrība savā mājaslapā raksta, ka labākais īrisu pārstādīšanas laiks ir jūlijā, jo tad īrisu stādi ir labi nobrieduši un vēl paspēj līdz salam kārtīgi iesakņoties. Ir arī izņēmumi, piemēram, augstos īrisus var pārstādīt arī ziedēšanas laikā. Kā skaidro biedrība, jaunās saknītes, kuras tikai sāk veidoties, tiek mazāk traumētas.

Tāpat pieredzes bagātie īrisu audzētāji atgādina, ka īrisi jāpārstāda, tad, kad cers ir sakuplojis. Tas sāk veidot tukšu vidu, pavājinās ziedēšana. Tad ir piemērotākais laiks to likt citā dobēm.

Parasti augstie īrisi var augt vienā vietā trīs līdz četrus gadus, bet tas atkarīgs arī no to vairošanās.

Kādi ir darbi īrisu dobēs rudenī? Var piesegt jaunos stādījumus un tās šķirnes, kuras Latvijas klimatiskajos apstākļos ir ne visai piemērotas. Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības pārstāji aicina nelietot kūdru un materiālus, kas uzsūc un ilgi saglabā mitrumu vai ļoti sablīvējas. Vēl darāmo darbu sarakstā ir sakneņu apraušana ar augsni. Tos var apbērt ar smiltīm vai piesegt ar egļu zariem. Kā mājaslapā skaidro īrisu eksperti, īrisiem mazāk kaitē sals, vairāk tieši atkušņu un kailsalu maiņa, it sevišķi pavasara pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!