Foto: Shutterstock
Līdz ar pirmajām salnām, dabas spēku un enerģiju ir smēlušās vēlās rudens ogas – irbenes, kuras nu ir pašā pilnbriedā. Izrādās, irbenes ir ne vien gardas, bet arī veselīgas, tomēr der uzmanīties, jo tām ir arī kāds noslēpums – līdz pirmajiem saliem ogas var būt pat indīgas. Kā tās atpazīt un izmantot, uzzini raksta turpinājumā.

Kā atpazīt?

Varbūt ir manīts, cik dekoratīvi sala laikā krūmos izskatās šīs sarkanās skaistules, kuras grupējas krāšņos ķekaros. Tās ir irbenes – nepelnīti nenovērtētas, bet izturīgas un vērtīgas rudens un ziemas ogas. Par spīti salam un sniegam tās glabā sevī virkni vērtīgu vitamīnu veselības uzturēšanai.

Kā izrādās, irbenes ir ļoti izturīgas, jo tās pārziemo līdz pat februārim, bet augļi uzturā lietojami tikai pēc pirmajām salnām, pretējā gadījumā tās var būt pat indīgas. Pēc pirmajām salnām ogu uzturvērtība kļūst arvien lielāka – jo ilgāk ļausi irbeņu ogām 'pasalt krūmu zaros, jo labāk.

Irbeņu audzēšana dārzā


Dārzā audzējama parastā irbene (Viburnum opulus), kas ir vasarzaļi krūmi, vasarā ar baltiem vai rozā ziediem, bet rudens sezonā sarkanām ogām ķekaros. Rudenī, sākoties salnām, arī lapas iekrāsojas purpurkrāsas toņos, raksta ''Stādīsim''.

Lielāku popularitāti ieguvusi parastās irbenes dekoratīvā forma, kura neveido ogas, bet izceļas ar lodveida ziedkopām.

Ja esi ieinteresējies audzēt irbenes dārzā, tad zini, ka bagātīgas ražas dēļ tās ieteicams audzēt saulainās vietās, tāpat jāņem vērā, ka šis augs ir mitruma prasīgs. Sausākās un barības vielām nabadzīgākās vietās ogas būs sīkstākas. Zelta vidusceļš būtu organiskām vielām bagāta augsne ar neitrālu vai vidēji skābu augsni. Augsnes uzlabošanai var izmantot zaļmēslojumu, kompostu vai satrūdējušus kūtsmēslus.

Meklējot piemērotākās šķirnes audzēšanai Latvijā, vērts atcerēties šos nosaukumus – Vilnainā irbene (Viburnum lantāna), Kanādas irbene (Viburnum Lentago) un Parastā irbene (Viburnum Opulus).

Kā izmantot?

Putni šīs ogas nav iekārojuši, un labi vien, ka tā. Ne velti mūsu senči šīs tumši sarkanās ogas izmantoja tautas medicīnā. Irbenes ir vienas no retajām ogām, ko var uzglabāt svaigā veidā visu ziemu, ja vien glabāsi tās vēsā un sausā vietā, kaut gan vairums zinātāju tomēr ogas iesaka sasaldēt, jo, saskaroties ar aukstumu, irbeņu garša kļūstot vēl baudāmāka. No rūgtuma var atbrīvoties ogas saldējot, tvaicējot vai vienkārši aplejot ar verdošu ūdeni.

Ja tev patīk virtuvē eksperimentēt ar jaunām garšām un neikdienišķiem produktiem, noteikti pamēģini no ogām pagatavot želeju, sulu vai marmelādi, bet vari ogas baudīt vienkārši svaigas, papildinot tās ar medu, pienu, karstu ūdeni un pagatavojot imunitāti stiprinošu dzērienu. Lai palutinātu sevi vai tuvākos ar vitamīniem vēlākā laikā, liec ogas saldētavā un uzglabā tās tur vai arī sablendē tās ar medu un uzglabā ledusskapī.

Arī ārstniecībā

Bez neskaitāmām izmantošanas iespējām kulinārijā, irbenēm piemīt arī ārstnieciskas spējas, kuras bija zināmas jau mūsu senčiem. Kā izrādās, irbenes esot lielisks līdzeklis pret galvassāpēm, tās palīdz nomākt hronisku nogurumu, kā arī ārstē angīnu un stiprina imunitāti, kas ir īpaši svarīgi šajā sezonā. Tā kā irbenes satur ļoti daudz dzelzs un virkni vitamīnu, tās ir ieteicamas lietošanai saaukstēšanās profilaksei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!