Foto: Shutterstock

Arī ziemā par dārza darbiem nevajadzētu aizmirst - to arī atgādina Dr.agr. Antra Balode, kura ir puķkope, liliju selekcionāre un liliju audzētāju biedrības "Lilium Balticum" valdes priekšsēdētāja. Viņa savā "Facebook" lapā visus dārzkopjus aicina parūpēties par savām lilijām, jo tās ziemā ir jāpiesedz.

Kā raksta pieredzes bagātā liliju selekcionāre, uz ziemu nevar paļauties, tāpēc labāk lilijas ir jāpiesedz. Viņa arī dalās padomos, kā labāk piesegt sīpolus ar mulčas slāni. Lūk, ko iesaka dārzkope:

"Lai pasargātu sīpolus no sala, augsnes virskārtu piesedz (mulčē). Ja augsnes temperatūra ir zemāka par -10 grādiem pēc Celsija un lilijas nav piesegtas, var izsalt trompetlilijas un austrumlilijas. Arī vēlu rudenī iestādīti sīpoli biežāk cieš ilgstošā kailsalā, nekā tie, kas auguši vienā vietā vairākus gadus," norāda speciāliste.

Dr.Balode skaidro, ka vēlu iestādītiem vai pārstādītiem sīpoliem nav pietiekoši izaugušas vilcējsaknes, kas ievelk sīpolu dziļāk augsnē. "Drošāk ir vēlā rudenī augsnes virskārtu piesegt ar kūdru, mizu mulču, egles vai citu skujkoku zariem, salmiem (bez graudu piejaukuma) vai lapām (jāņem vērā, ka zem salmiem vai lapām var mitināties peles un žurkas, un baroties ar garšīgajiem liliju sīpoliem)," atzīmē puķkope. Viņa savām krāšņajām dārza lilijām izmanto kūdru, konkrēti rupjas frakcijas kūdru (10–20 mm). Kā norāda liliju selekcionāre rupjāka kūdra ir gaisīga, ar labu siltuma izolāciju, turklāt tā tik ātri nesablīvējas (ja salīdzina ar smalko kūdru). "Šogad uzklāju "Biolan" kūdru apmēram 5 līdz 7 centimetru biezā kārtā. Piemērotākais laiks piesegšanai, kad sals ir -5grādi pēc Celsija un augsnes virskārta ir viegli sasalusi. Taču to ne vienmēr izdodas ievērot. Ieteikums liliju audzētājiem – stādījumu mulčēšanai nepieciešamo materiālu iegādi nevajadzētu atlikt uz ziemu, bet sagādāt savlaicīgi un līdz izlietošanai uzglabāt sausumā," padomos dalās selekcionāre.

Zemāk var aplūkot selekcionāres siltumnīcu, kurā liliju sīpoli ir apsegti ar kūdru:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!