Kamēr lielākā daļa augu joprojām atrodas dziļā miegā, ziemas jasmīns (jasminum polyanthum) visā savā krāšņumā ar košiem ziediem un valdzinošu aromātu sevi atrāda tieši šobrīd.

Lai arī ziemas jasmīns nav no tiem augiem, kuru visi atpazītu pēc pirmā skatiena, tomēr ziedošajā sezonā tas nepaliek nepamanīts ne piemājas dārzos, ne arī telpās, kur tie tiek audzēti. Ziemas jasmīns patiesi spēj pielāgoties augšanas apstākļiem gan iekštelpās, gan ārā, jo tas ir sala izturīgs. Šis augs būs lielisks papildinājums jebkurā daiļdārzā, kur ir iespēja tos audzēt nokarenās vietās, jo kā jebkurš vīteņaugs, tam labpatiks izplesties. Ziemas jasmīnu izvēlas audzēt pie žogiem, ēkas sienām vai speciāli izveidotiem režģiem, lai izveidotos kāpelējošs dārza papildinājums. Starp citu, to var izmantot arī dzīvžoga veidošanā, tikai tādā gadījumā būs nepieciešams to apgriezt biežāk nekā citus krūmus.

Ziemas jasmīni patiesi spēj savaldzināt ar savu košumu, taču jāņem vērā, ka tie izturēs salu, kas nebūs bargāks par -15 grādiem, tāpēc visvairāk tie sastopami Latvijas siltākajās klimata zonās. Ja vēlies šo vīteņaugu ieviest savā daiļdārzā, jāņem vērā, lai vieta būtu pēc iespējas vairāk aizsargāta no sala. 

Ziemas jasmīnam raksturīgi koši ziedi, kas tieši tagad gaida savu lielo iznācienu. Šī auga ziedi mēdz būt dzeltenā un baltā krāsā, un tie veidojas uz kailajiem krūma zariem, bet lapas parādās pavasarī. 

Ar dzelteniem ziediem sastopamie ziemas jasmīni meklējami pēc nosaukuma - Jasminum nudiflorum, bet ar baltiem ziediem, kas parasti tiek audzēti iekštelpās - Jasminum polyanthym. Februāris un marts ir īstais laiks, kad novērtēt ziemas jasmīna burvību, un ja būsi savaldzināts no šī vīteņauga, pavasarī varēsi to iestādīt arī savā daiļdārzā. Stādīšanas reizē atceries, ka augs dod priekšroku kaļķainai augsnei ar lielu daudzumu barības vielu, bet mēslošana tam nav nepieciešama. 

Ja audzē ziemas jasmīnu iekštelpās, tad ņem vērā – to nevajadzētu laistīt ar aukstu un kaļķainu ūdeni, kā arī temperatūrai nevajadzētu būt augstākai par +20 grādiem. Ja vēlies, lai augs vairāk izplestos, vari tam apgriezt zarus, taču iekštelpās parasti tas nav nepieciešams, jo tas pats no sevis spēj izaugt gana kuplā apjomā. Starp citu, ziemas jasmīna zarus vari ielikt arī vāzē – tādā veidā arī var saglabāt ziedu krāšņumu un valdzinošo aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!