Katru gadu rodas arvien jaunas ziedu šķirnes, ko veido gan selekcionāri, gan pati daba - piemēram, attēlā redzamā vizbulīte, kas atrasta birzī pie Saldus, vēl pat nav tikusi pie vārda, šonedēļ vēsta žurnāls "Praktiskais Latvietis".

Jaukās pavasara vēstneses - vizbulītes, izrādās, nav tikai mežu iemītnieces, bet redzamas arī daudzos dārzos, jo īpaši Rietumeiropā, kur tās ir aizsargājami augi, kurus savvaļā izrakt aizliegts.  Dārzā vizbulītes parasti zied pēc agrajiem krokusiem un pirms tulpēm, apmēram 24 dienas.

Kaut gan savvaļā dominē zilās formas, nereti var atrast arī īpatņus ar dažādu nokrāsu sarkaniem ziediem, retāk sastopamas baltziedu formas. Nacionālā Botāniskā dārza Lakstaugu nodaļas vadītājs, sīpolpuķu speciālists Arnis Seisums atradis un pavairo formu ar ļoti skaistām purpurbrūnām lapām.

Rietumeiropā vizbulītes jau sen audzē kā kultūraugus. Piemēram, Vācijā zilās vizbulītes ir aizsargājami augi, ko mežā izrakt aizliegts, tāpēc ziemciešu audzētavās pavairo gan pamatsugu, gan dažādas atlasītas formas, gan selekcionāru izveidotas šķirnes. Tā kā pieprasījums pēc dārzā stādāmām vizbulītēm pieaug, labi zināmām šķirnēm pievienojas arvien jaunas - par šķirnēm vairāk uzzināsi "Praktiskajā Latvietī".

Vēl žurnāla "Praktiskais Latvietis" jaunākajā numurā lasiet:

  • metālmākslinieks Helmuts Āķis darina greznus svečturus, biķerus un saktas, bet pazīstams arī kā pirmā Latvijā izgatavotā BMX velosipēda autors;
  • vai paprikas audzēšana atmaksājas;
  • pareizās sēklas skaistam zālienam;
  • dažādi celiņu klājumu veidi;
  • nevīstoši ziedi no polimērmāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!