Vietām jau pirmie saulainie ziedi ir izplaukuši, bet citur pumpuri tam vēl sparīgi gatavojas. Ja arī tevi nodarbina prāts – kas ir šie saulainie krūmi ar tik spilgti dzelteniem ziediem, tad ir pēdējais laiks iepazīties ar krāšņajām forsītijām.

Pirmais plaukums

Forsītijas (Forsythia) tik tiešām ir gaidīts augs, jo tas ir pats pirmais, kas izrotā dārzu pirms pavasara pilnbrieda. Kamēr kokos pumpuri plaukšanai vēl tikai gatavojas un citi augi vēl tikai uzņem saules siltumu, forsītijas ir jau pašā pilnbriedā. Šim krūmam raksturīgi dzeltenu nokrāsu zvanveida ziedi, kas varbūt nav lieli, bet tie ir tik daudz, ka ir neiespējami paiet krūmam garām, to nepamanot.

Audzēšana

Ja esi nolēmis arī savu dārzu turpmākajos gados papildināt ar šo košumkrūmu, tad zini, ka tā audzēšana ir ļoti vienkārša. Atliek vien izvēlēties saulainu vai nedaudz noēnotu vietu, kur nav vējains, un trūdvielām bagātu un mitru augsni. Ikvienam dārza darbu iesācējam izdosies izaudzēt šo krūmu, jo tas neprasa papildus rūpes un īpašas zināšanas. Izvēloties stādu audzēšanai, aplūko, lai sakņu sistēma nav traumēta un zeme ap saknēm nav iekaltusi. Krūms ļoti labi pielāgojas klimatiskajiem apstākļiem un papildus laistīt to nepieciešams vien ļoti karstās un sausās vasarās. Forsītiju var stādīt jau tagad vai arī rudens sākumā - septembrī un oktobrī.

Starp citu, krūmu var izaudzēt arī no spraudeņa, kas iegūts no dzinumu galotnēm. Kad krūms ir noziedējis, nogriez kādu veselīgu kātu, atdali tam lapas un ievieto spraudeni podiņā ar zemi, lai tam veidojas sakņu sistēma. Šajā procesā ir jāievēro, lai augsne būtu mēreni mitra.

Pēc ziedēšanas forsītijām nepieciešams nogriezt vecos zarus, lai nākamajā gadā tie ar jaunu sparu varētu ražot ziedus. Zaru nogriešanu var veikt tikai pēc noziedēšanas, turklāt izgriezt var tikai īpaši sazarotos vecos zarus.

Zaru plaucēšana

Forsītijas ir lielisks papildinājums pavasara ieviešanai mājoklī. Nogriez pāris zarus, ieliec tos stikla pudelē vai vāzē un tie pēc pāris dienām izplauks un saglabās savu krāšņumu vēl vairākas nedēļas. Ja šķiet, ka ūdens pārāk ātri saduļķojas, tad noplēs no kāta lapas, lai tās neatrastos ūdenī. Ik pēc pāris dienām nomaini ūdeni un noskalo zaru apakšu, kas tikusi iemērkta ūdenī. Šāds saulains spirgtums būs pamatīga saules deva arī dienās, kad debesis ir apmākušās.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!