Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas stādu parādes ietvaros Siguldas Svētku laukumā, sadarbojoties vairākiem vietējiem stādu audzētājiem, bija izveidots paraugdārzs, kurā tika parādītas jaunākās dārza dizaina tendences, kā arī demonstrēts, kā ar vienkāršiem paņēmieniem izveidot interesantu un krāsainu dārzu.

DELFI un Latvijas stādu audzētāju savienība piedāvā ieskatu šajā paraugdārzā, sniedzot septiņus radošus un praktiskus risinājumus dārza iekārtošanā.

Augus jāstāda grupās

Bieži vien dārzu īpašnieki augus iegādājas un arī dārzā stāda pa vienam. Ja neveido kolekciju dārzu, proti, tādu dārzu, kurā vēlas savākt retus un interesantus augus, tad pa vienam stādīti augi bieži vien dārzā pazūd. Stādot augus grupās, daudz labāk izceļas to raksturs, īpatnības un krāsa.

Piemēram, baltā grimoņa (Cornus alba) oranži dzeltenie vai purpursarkanie dzinumi grupā izcelsies daudz labāk, īpaši, ja kontrastam blakus tiks stādīti atvasainie grimoņi (Cornus sericea) ar dzeltenzaļiem dzinumiem.


Dizaina elementi dārzā

Dārzs var būt krāsains un atraktīvs visos gada laikos - arī tad, kad nekas nezied. Ziemā, vēlā rudenī vai agrā pavasarī krāsas un dzīvību dārzam var piešķirt ar krāsainiem dekoriem, kas veidoti no dažādiem košākiem un ne tik košiem materiāliem. Dārzs ir cilvēka veidota dabas telpa, un to var bagātināt ne tikai tradicionāli akcenti – ziedoši vasaras puķu laukumi vai dārza rūķi, bet arī pašu izdomāti un radīti dizaina elementi.

Nedaudz izdomas, laika un darba - dekorus var veidot arī no pavisam vienkāršiem materiāliem, kas neprasa milzu materiālos ieguldījumus.


Ūdens kā vadmotīvs

Kā centrālo dārza elementu var izvēlēties strūklaku, dīķi vai strautiņu, ap kuru tiek grupēti augi, veidojot dārzu dažādām noskaņām.


Izmanto radoši visu dārzā pieejamo!

Dārza iekārtošanā noderēs gan veci koki, gan nozāgēti nokaltušie zari. No tiem var veidot taciņas, puķu paliktņus, pat podus, kuros stādīt augus. Turklāt nevajadzīgais netiek izmests vai sadedzināts, bet izmantots lietderīgi, nepiesārņojot vidi.

Šis atraitnīšu grozs veidots no pavasara vainaga veidošanā izgrieztajiem ābeļu zariem. Parasti tādus sadedzina, lai augļu dārzā nevairotos kaitēkļi un slimības, bet, ja grozu vai vasaras puķu trauku novieto uz terases vai citā dārza stūrī, kas atrodas pietiekami tālu no augļu dārza, tad tas var kalpot kā dabisks dārza elements, kas iepriecinās ne tikai pašu dārza saimnieku, bet arī pārsteigs viņa viesus.


Vertikālais dārzs - aizvien populārāks

Pēdējā desmitgadē arvien lielāku popularitāti gūst vertikālie dārzi. Dārza preču un piederumu ražotāji piedāvā ērti lietojamas, vienkāršas sistēmas, kas ļauj vertikālo dārzu ierīkot gan telpās, izmantojot istabas augus, gan uz balkona vai lodžijas - no vasaras puķēm, garšaugiem vai citiem augiem, atbilstoši dārzkopja gaumei un iespējām. Ar vasaras puķu vertikālo dārzu var ērti nomaskēt acij netīkamas garāžas vai saimniecības ēku sienas.

Izmantojot vertikālā dārza sistēmas, 10. Latvijas stādu parādē tika izveidots stādu parādes gadskārtas skaitlis. Šajā gadījumā tika izmantotas atraitnītes, bet šādās sistēmās var izmantot gandrīz jebkuras vasaras puķes. Augiem tas neskādē, bet laistīšanu un augu barošanu nodrošina izveidotā sistēma.


Zaļojoši jumti vairs nav sliņķu vizītkarte

Otra populārākā tendence šobrīd ir jumtu apzaļumošana. Ja kādreiz, vismaz pie mums, zaļoja vai sūnoja tikai nekoptu un nolaistu ēku jumti, tad tagad augi uz jumtiem tiek audzēti speciāli. Jumta dārza uzbūvē izmanto zemus, viegli kopjamus augus ar seklu sakņu sistēmu, kas nav prasīgi un ir izturīgi pret sausumu. Ar zaļo segumu var nomaskēt neestētiskus jumtu segumus.

Stādu parādē jumta dārza princips tika parādīts atraktīvā dārza dekorā.


Dārza mēbeles - košas un dekoratīvas!

Lai dārzā ierīkotu vietu, kur atpūsties, ne vienmēr ir jāiegādājas speciāli ražotas dārza mēbeles. Izmantojot vienkāršus materiālus, ikviens pats sev var pagatavot oriģinālas mēbeles.

Arī mēbeļu krāsai nebūt nav jābūt neuzkrītošai. Košas krāsas dārza mēbeles var atsvaidzināt vienmuļāku dekoratīvo krūmu grupu, kad to ziedēšanas laiks ir pagājis, piemēram, ierīkojot atpūtas stūrīti ceriņu ielokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!