Foto: Shutterstock
Skaistās hortenzijas ir modes augi, un ne velti, jo tām ir krāšņi ziedi, kas ar savu skaistumu priecē pat tad, kad citi augi rudenī jau ir noziedējuši. Kā rudenī kopt hortenzijas, kad tās apgriezt un stādīt - par šiem un citiem jautājumiem raksta turpinājumā!

Padomos par hortenzijām portālam "Māja&Dārzs" dalās Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadošā speciāliste Aiva Bojāre.

Vai hortenzijas rudenī ir jāapgriež?

Hortenzijas apgriež vai nu rudenī pēc lapu nomešanas, vai pavasarī pirms lapu plaukšanas. Labāk to darīt pavasarī, kad redzams vai augs apsalis vai nē. Jauniem augiem apgriež tikai vecās ziedkopas un nedaudz paveido vainagu, pielīdzinot dzinumu galus un nogriežot kādu traucējošu zaru. Vecākiem augiem, dažu gadu laikā pakāpeniski izgriež daļu veco zaru, atstājot jaunos spēcīgos dzinumus. Tas stimulēs papildus jauno dzinumu veidošanos un nodrošinās bagātu ziedēšanu, jo uz jauniem dzinumiem veidojas daudz lielākas un skaistākas ziedkopas. Iepriekš minētais attiecas uz biežāk audzētajām skarainajām (Hydrangea paniculata) un kokveida hortenzijām (H. arborescens), kam ziedi veidojas uz tekošā gada dzinumiem.

Vai tās rudenī ir jāmēslo?

Mēslošanu ar minerālmēsliem labāk atstāt uz pavasari. Rudenī var nomulčēt ar kūdru, kompostu vai mizu mulču.

Foto: Shutterstock

Kuras šķirnes ir jāpasargā no sala?

Skaraino un kokveida hortenziju šķirnes ir diezgan salcietīgas un īpašu aprūpi uz ziemu neprasa. Citādi ir ar zāģzoblapu (H. serrata) un īpaši ar liellapaino (H. macrophylla) hortenziju šķirnēm. Latvijā liellapainās hortenzijas ir ar zemu ziemcietību un visbiežāk nosalst līdz zemei, vasarā labi ataug, bet nezied, jo šīm hortenzijām ziedi veidojas tikai uz divgadīgiem dzinumiem.

Kā hortenzijas pārziemināt podos?

Augus podos pārziemina vēsās telpās, kur temperatūra ir virs nulles (0 - +5 grādi pēc Celsija). Hortenzijas pārvieto uz telpām oktobra beigās vai novembra sākumā, atkarībā no laika apstākļiem. Pirms nešanas telpās hortenzijas kārtīgi salaista, bet pēc tam laista tikai tik daudz, lai augsne būtu viegli mitra, nemēslo. Neapgriež, apgriež tikai noziedējušās ziedkopas un saudzīgi nobrauka nenobirušās lapas.

Foto: DELFI

Kuras šķirnes mūsu klimatiskajos apstākļos pārziemo?

Visas skarainās un kokveida hortenziju šķirnes, ar vieglu piesegšanu arī zāģzoblapu un ozollapu (H. quercifolia) hortenziju šķirnes.

Vai rudenī vēl var stādīt hortenzijas?

Gan stādīšanas, gan pārstādīšanas ziņā hortenzijas ir ļoti pateicīga kultūra. Stādīt var no aprīļa līdz novembrim, gan podos audzētus augus, gan kailsakņu stādus. Pārstādīt var arī rudenī, bet drošāk to atlikt uz pavasari.

Savukārt turpinājumā vari lasīt citus noderīgus rakstus par skaistajām hortenzijām. Ja arī tev ir kāds jautājums par to kopšanu, tad raksti mums to e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!