Foto: Shutterstock
Katru pavasari ir prieks vērot, kā no zemes izlien un sparīgi plaukst lielie silpureņu ziedu zvani. Šo daudzgadīgo lakstaugu sedz mīksti, sudrabaini matiņi. Lapas ir plūksnaini dalītas, ziedi – dažādās krāsās. Pēc noziedēšanas nogatavojas sēklas ar gariem lidmatiņiem; pūkainās sēklu galviņas skaisti mirdz saulē.

Silpurenes ieteicams stādīt saulainā vietā, lai gan tās pacieš arī nelielu ēnu. Augsnei jābūt vieglai, gaisa caurlaidīgai.

Dārzos audzē lielākoties parasto silpureni (Pulsatilla vulgaris). Tai vislabāk patīk saulaina vieta ar kaļķainu augsni. Augs ir līdz 25 cm augsts, lapojums attīstās reizē ar ziediem vai tūlīt pēc tiem. Pamatsugai ziedi ir gaiši līdz tumši purpurvioleti.

Foto: Shutterstock

Audzētavās piedāvā parastās silpurenes kultūršķirnes ar dažādu krāsu ziediem, kas ir ļoti iecienītas akmeņdārzos, bet var audzēt arī podos: 'Bells Red' (lieli, sarkani ziedi, 20 cm augsti ziedneši), 'Bells Violet' (violeti ziedi), 'Bells White' (balti ziedi), 'Rote Glocke' (sarkani ziedi, 20–30 cm augsti ziedneši), 'Perlen Glocke' (gaiši rozā ziedi), 'Rubra' (tumši brūnsarkani ziedi).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!