Foto: Shutterstock
Ja vien neesi bijis tik čakls un visas sakritušās lapas jau nav savāktas kaudzēs un izmestas vai kā citādi utilizētas, var vēl pagūt tās izmantot par labu puķudobēm. Kādas lapas ir derīgas un cik biezā slānī tās klāt?

Ja lapu ir vairāk nekā iespēju tās izmantot, palūko šeit priekšlikumus, kā iespējams atbrīvoties no lapu kaudzēm, bet šeit iepazīsties ar vēl dažiem priekšlikumiem, kā lietderīgi izmantot lapas, kamēr tās vēl nav satrūdējušas. Lapas ir ļoti labs mulčas materiāls, jo tās regulē mitruma līmeni un bagātina augsni ar barības vielām. Pirms ķeries klāt pie lapu izklāšanas dobē, atceries, ka šim nolūkam nederēs bojātu un slimu koku un krūmu lapas. Nebūtu ieteicams gan kompostēšanai, gan augu segšanai izmantot augļu koku lapas, jo tieši tās visbiežāk satur dažādus slimību ierosinātājus.

Ir augi, kuri būs pat pateicīgi, ka pirms ziemas apsegsi tos ar lapām. Tā piemēram, klinšrozīšu, spireju mazās lapiņas var atstāt pie augiem, jo tās ātri sadalās un ir labs trūdvielu avots. Taču lapas aizvākt vajadzētu no klajeniskajiem skujeņiem, jo mitruma dēļ var sākties skuju pūšana, rekomendē ''Gartens''.

Sagrābtās lapas būs ļoti pateicīgs sedzējmateriāls ziemcietēm, piemēram, peonijām, bergēnijām, flokšiem, astilbēm u.c. krāšņumaugiem. Arī rododendri par lapu segu tikai pateiksies. Lapas var izmantot kā segšanas materiālu arī sakņu dārzā un jebkuram daudzgadīgam augam. Ļoti vērtīgi ar lapām apklāt dobes, kur aug mazāk ziemcietīgi augi, piemēram, ileksi, bukši, izklājot lapas 5-10 cm biezā slānī un augam būs vieglāk pārziemot pat bargākajos laikapstākļos. Ar lapām vai jebkādiem citiem materiāliem nevajadzētu augus, kuriem tīk sausa un saules sildīta augsne, norāda ''Jaunbērzi''.

Lapu mulču klāj ne biezākā klājumā par 10 cm, jo pārāk siltos apstākļos augs var izsust, taču pamatīga sala gaidās lapu klājumu var papildināt un pēc tam noņemt. Svarīgi ne vien ievērot vajadzīgo lapu biezumu, bet arī pielūkot, lai lapu slānis nepieskaras koku vai krūmu stumbriem, jo tas var veicināt kaitēkļu izplatību augos. Pirms izklāj lapu segu, izravē nezāles ap augu un uzirdini zemi. Vislabāk lapas šim nolūkam izmantot sasmalcinātas un sausas, lai tās trūd pakāpeniski, bagātinot augsni ar barības vielām. Ja netīk, kā lapas dobē izskatās, var virs tām izklāt mizu mulču, tādējādi arī lapas tik viegli neaizpūtīs.

Svarīgi atcerēties – pavasarī lapu slānis uzmanīgi jānogrābj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!