Foto: Shutterstock
Katru pavasari pirmās pavasara puķes mēs sagaidām ar nepacietību un pastaigu laikā pamanīti krokusi vai sniegpulkstenītes sagādā patiesu prieku, jo liecina – ziema prom un klāt silts un saulains laiks. Taču, kamēr mēs priecājamies par skaistajām pavasara vēstnesēm, mūsu mājdzīvniekiem to apēšana var izraisīt nopietnu saindēšanos un veselības problēmas.


"House Beautiful" apkopojis piecas pavasara puķes, no kuru ziedu un sīpolu apēšanas vai košļāšanas jāuzmana savi četrkājainie draugi.

Jāņem vērā, ka dzīvniekam ne vienmēr augs vai tā daļas jānorij vai jāsagrauž, lai rastos veselības traucējumi, reizēm pietiek arī ar to, ka uz viņa kažoka nonāk ziedputekšņi. Citas pazīmes, kas var liecināt, ka suns ir saindējies, ir krampji, kustību koordinācijas traucējumi, paaugstināta vai pazemināta ķermeņa temperatūra, pa muti var izdalīties putas. Tāpēc, ja tiek novēroti kādi no šiem simptomiem, nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta.

Foto: Shutterstock

Sniegpulkstenītes zieda vai sīpola apēšana var izraisīt nelielu saindēšanos, kas izpaužas kā vemšana un caureja. Tāpēc, pastaigājoties vietās, kur aug šie smalkie zvana formas ziedi, suns jāpieskata, lai neriskētu, ka četrkājainā mīluļa ziņkārības dēļ pasliktinās viņa veselība.

Foto: Shutterstock

Narcises ar saviem dzeltenajiem ziediem un spēcīgo smaržu bīstamas suņiem, jo izraisa vemšanu, siekalošanos un sirds aritmiju.

Foto: Shutterstock

Zilsniedzītes, kas tiek sauktas arī par zilajiem sniegpulkstenīšiem, ir toksiskas, turklāt suņiem bīstamas ir pilnīgi visas auga daļas. Simptomi ir līdzīgi kā iepriekš minēto augu apēšanas gadījumā.

Foto: Shutterstock

Krokosi ir īpaši toksiski – tā zieda apēšana var izraisīt orgānu mazspēju un citus simptomus, piemēram, vemšanu, asiņainu caureju, siekalošanos.

Foto: Shutterstock

Tulpes ir indīgas mājdzīvniekiem gan augot ārā, gan grieztā veidā stāvot vāzē. Īpaši indīgi ir to sīpoli, tāpēc tulpju stādīšanas laikā suni dārzā labāk nelaist. Tulpju ziedu un sīpolu apēšana var izraisīt vemšanu, siekalošanos un caureju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!