Foto: Shutterstock
Cakainām un mežģīnēm līdzīgām maliņām, no sniegbaltām līdz piesātinātai krēmkrāsai, augstas, zemas, kupas un slaikas – pīpenes, kuras daudzi atpazīst kā margrietiņas, nav tikai baltām ziedlapiņām un oranžu pogaļu. Tās ir dažādas, interesantas un tik pārsteidzošas pat savā šķietamajā vienkāršībā, ka būs skaistākā rota vasaras saulgriežu vainagā! Par pīpeņu jeb margrietiņu audzēšanu un skaistākajām šķirnēm stāsta stādu audzētavas "Baižas" saimniece Maija Baiža.

Parastā pīpene ir Latvijas Nacionālais augs, tāpēc, kā saka Baiža, varētu domāt, ka tās audzēšana ir vienkārša, taču nav gluži tā, ka par margrietiņu pēc iestādīšanas var aizmirst.

Vietas izvēle un augsnes sagatavošana


Šoreiz stāsts par lielziedu jeb izcilajām pīpenēm. "Vecmāmiņu lielziedīgās pīpenes ir izturīgākas, bet par jaunajām šķirnēm tā rūpe jātur lielāka," viņa saka un norāda, ka galvenais priekšnoteikums, lai margrietiņas skaisti un ilgi ziedētu, ir saulaina vieta, jo tai nepatīk ēna. Stāda trūdvielām bagātā, labā vidēji mitrā zemē, kas neizžūst, bet tajā pašā laikā tajā nevar stāvēt ūdens, īpaši ziemā. "Tie, kam ir senā dārza zeme – laba, ielabota melnzeme –, var būt droši, ka tādā pīpenīte augs vismaz piecus līdz septiņus gadus. Ja zeme ir smilšaināka vai trūdvielām nabadzīgāka un netiks pienācīgi mēslota, pīpene paliek nīkulīgāka, lapiņas nebūs spēcīgas un ziedi būs nelieli. Augi arī nebūs tik izturīgi pret slimībām (miltrasa, puve) un kaitēkļiem (tripšiem, laputīm)." Viņa iesaka nīkuļojošu krūmiņu nemocīt, bet pavasarī pārstādīt citviet ielabotā augsnē, lai puķe sāktu augt ar jaunu spēku un beidzot parādītu savu patieso skaistumu. Augsni ielabo ar satrūdējušiem kūtsmēsliem, kompostu vai bioloģisko humusu. Pīpenei nepatīk skāba augsne, tāpēc var pakaisīt pelnus, krītu vai dolomītmiltus.

Foto: Shutterstock

Mēslošana un vainīgā meklēšana


Ja augs iestādītas labi sagatavotā zemē, pēc iestādīšanas mēslot nevajag, bet nākamajā gadā pavasarī var iedod slāpekli, kas dos spēku lapu augšanai, un kādu komplekso mēslojumu, kas nodrošinās papildus barības vielas. Vēl viņa saka tā: "Pīpenītēm ir tendence veidot tādus kā virszemes stumbriņus un nav labi, ja tie ziemā paliek virspusē, tāpēc vajadzētu tās apklāt ar mulču vai kompostu, lai virszemē aukstajā laikā nepaliek plikas saknītes."

Pīpenes nevajag stādīt dziļi. "Ja no kaimiņa dārza paņem pīpeni, kas iepriekš gāzusies, tāpēc iestādi piecus centimetrus dziļāk, lai pašam augtu stalta, var gadīties, ka tā netiks līdz ziedēšanai, jo viņai nebūs spēka. Pīpenei patīk, ka jaunie dzinumiņi apklāti tikai ar centimetru līdz divu biezu augsnes slānīti." Vēl – lai margrietiņas ilgi augtu un būtu apmierinātas ar dzīvi tavā dārzā, tās vajag dalīt ik pēc trīs līdz pieciem gadiem. Baiža stāsta, ka margrietiņas, bagātīgi ziedot, izmanto visas augsnē esošās barības vielas, tāpēc pēc laika vēlas atkal uzlabotu zemi, kur turpināt priecēt ar ilgstošu ziedēšanu. Pīpenes mēdz apēst maijvaboles vai saknītes apskrubināt zemes vēzis, tāpēc, ja jūti, ka puķe neaug vai sākt vīt, roc ārā un meklē vainīgo.

Šķirņu dažādība


Pīpenes var būt ļoti dažādas. "Selekcionāri izgudrojuši brīnišķīgas šķirnes ar dzeltenīgu nokrāsu, puspildītas, pat pinkainas un ar pildītiem vidiņiem. Tās var būt ar skarainām un bārkstainām lapiņām. Izvēle tiešām ir liela, turklāt visas šķirnes zied bagātīgi, vienlaicīgi un ilgi – no jūnija līdz augustam. Turklāt, ja vēl izņemt pārziedējušos ziediņus, no sānu zariņiem veidojas atkal jauni. Tīrums, baltums, bagātīgā ziedēšana ir tā, kas dārzā piesaista pie pīpenes, jo tā veido vismaz 30 līdz 50 centimetru diametrā kuplu krūmu." Viņa stāsta, ka ir arī "uzlabota" lielziedu pīpenes šķirne 'Dandy', kas lieliski der griešanai vāzē – tai ir kvalitatīvs zieds, stingrākas un baltākas ziedlapiņas, kas izkārtotas dubultrindā. Viņa stāsta, ka tagad populāras ir neliela auguma pīpenes – apmēram 30–60 centimetri garas. 20–25 centimetru garas pīpenes īpaši iecienītas, lai veidotu dobju apmalītes.

Foto: Shutterstock

Īpaši garas (80 centimetri) sniegbaltām neregulāri šķeltām ziedlapām ir šķirne 'Bishopstone', kas labi izskatās apstādījumu grupās, dobēs un likšanai vāzē. Neparasta ir 'Fiona Goghill' – tai ir pildīti, balti pinkainiem pomponiem līdzīgi ziedi ar zaļgandzeltenu vidu (60–80 centimetri) un labi der ne tikai apstādījumos un dobēs, bet arī stādīšanai podos. Arī zemā (45–50 centimentri) 'Goldfinch' ir piemērota stādīšanai podos, der arī akmeņdārzos. Tai ir intensīvi dzeltens tonis, ziedi puspildīti. Šķirnes 'Lacreme' (40 centimetri) jaunie ziedi ir krēmkrāsā, bet ar laiku kļūst balti, zied ļoti ilgstoši. Neparastas formas ziedlapiņas ir šķirnei 'Lacrosse' (40 centimetri) – kā tās nosaukums liecina, ziedlapiņas atgādina lakrosa nūjas formu. Piemērotas dažāda veida apstādījumiem, tostarp akmeņdārzos un podos. Īpaši ilgstoši ziedoša šķirne ir 'Luna' (45–50 centimetri). Tai ir dzelteni, pildīti pomponveida ziedi, kas ar laiku izbalo. 'Real Dream' (40 centimetri) lepojas ar puspildītiem cinnijām līdzīgiem ziediem, kas plaukstot ir krēmkrāsas, bet vēlāk kļūst balti. Bagātīgi ziedošs ir 'Real Charmer' ar tās krēmdzeltenajiem ziediem, kuru centrā ir intensīvi zeltainas bārkstis, ziedi izskatās pinkaini, pildīti. Tīri balti pinkaini ziedi ir šķirnei 'Sante' (60–65 centimetri) un tikpat spoži baltiem puspildītiem bārkstainiem ziediem ir īpaši ilgstoši ziedošā un zemā (25–30 centimetri) 'Sweet Daisy Rebecca'. Ja vēlme dārzā redzēt klasiskās formas, tikai zemākas (25–30 centimetri) pīpenes, ieteicamas ir šķirnes 'Madonna' un 'Western Star Leo', vai vēl zemākā 'Sweet Daisy Christine'.

Foto: Shutterstock

Vēl pie pīpenēm skaitās krizantēmu grupas sārtā pīpene, piemēram, 'Robinson's Red', kas sāk ziedēt mazliet ātrāk par pārējām. Tā neparasta ar to, ka tai ir spilgti ķiršsarkani lieli ziedi, jo parasti pīpenes ir baltos un krēmkrāsas toņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!