Foto: Shutterstock
Pēc dažiem mēnešiem jau varēsim cīnīties ar nezālēm dārzā, meklēt labāko vietu jaunajiem stādiem, kas iegādāti gadatirgos vai stādaudzētavās, kā arī varēsim veidot jaunas dobes. Kādi veicamie darbi puķu dobēs ir pašlaik – februārī – padomos "Tavs Dārzs" dalās Nacionālā botāniskā dārza (NBD) Lakstaugu floras nodaļas pārstāve, vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta.

"Dīvainā "ziema" līdz šim nepiedzīvoti silto temperatūru dēļ augiem var izrādīties visai ekstrēma un grūti prognozējama. Ne vienu vien nakti (arī dienu) vēl iespējams sals, kas dzīvsudraba stabiņam var likt noslīdēt zem nulles atzīmes, kaut dienā saulīte spēs iesildīt gaisu līdz + 10 grādiem pēc Celsija un vairāk," norāda speciāliste.

Kā atzīst Nereta, dārzā ļoti daudz darbu priekšā. Kas veicams pašlaik puķu dobēs, lūko viņas ieteikumos zemāk!

"Ja kādu brīdi augsni klāj sniegs, varat virs dobēm izkaisīt pelnus, sniegam pakāpeniski nokūstot, augsne no tiem saņems daudzas vērtīgas vielas. Tiklīdz augsnes virskārta apsusējusi, vajadzētu nogrābt pa ziemu sapūstās vecās lapas. Kaut rudenī aizvāktas, ik pavasari tās no jauna sarodas kā zālienā, tā dobēs.

Šobrīd var attīrīt dārzu no pērnā gada vecajiem augiem. Laiks apgriezt pa ziemu atstātās un rudenī nenogrieztās ziemcietes un citus sausos puķu lakstus, arī graudzāles, kas pa šo laiku zaudējušas dekorativitāti. Dariet to ar īpašu vērību, lai nenolauztu jaunos, jau izveidojušos dzinumus.

Paaugstinoties āra temperatūrai, viegli uzirdiniet un pakāpeniski izlīdziniet ziemas piesegumu, pārcilājiet rudenī uzklātos skujkoku zarus, atstājot tos čauganāk un retāk, tomēr pilnībā vēl augus neatsedziet, noņemto atstājiet tuvumā, gadījumam, ja atgriežas bargāks sals. Sevišķi uzmanīgi jāveic rušināšanas darbi, lai laikus pamanītu un nenodarītu pāri trauslajiem pavasara vēstnešiem, kas drošsirdīgi dzen asnus un raisa savus pumpurus. Šīs sīciņās puķītes ir sniegpulkstenītes, erantes, vizbulītes, ziemziedes (sniegarozes), pavasara ciklamenas, pa kādai prīmulai un vēl citas izcilas agrās ziedētājas. Jau pērnajā gadā apčubinātas, tās pacietīgi no rudens gaidījušas savu ziedošo uznācienu!

Dārzkopji labu dēstu izaudzēšanai līdz pat marta vidum iesaka sēt viengadīgās puķes, kā: asteres, lobēlijas, lauvmutītes, sudrablapsu cinerārijas, rudbekijas, salvijas, puķuzirnīšus, celozijas un citas puķes. Bet nepārsteidzies ar sēšanu atklātā laukā, tas vēl ir mazliet par agru!" mudina zinošā dārzkopības speciāliste.

Savukārt rakstā zemāk vari izlasīt dārzkopības speciālistu un arī audzētāju ieteikumus par veicamajiem darbiem augļu un ogu dārzā, kā arī varēsi uzzināt to, kurus dārzeņus vērts sēt pašlaik!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!