Tuvākās divas nedēļas sinoptiķi sola samērā siltu, daļēji mākoņainu laiku ar nelielu nokrišņu daudzumu. Tā vien šķiet, ka dārzu mīļotāji tiek lutināti, lai pilnībā varētu izbaudīt dārza darbu prieku arī rudenī.

Rudens ir ne tikai ražas novākšanas laiks, bet arī ideāls brīdis, kad var veikt pārmaiņas dārzā. Agrs rudens ir piemērots stādīšanai un pārstādīšanai. Atšķirībā no pavasara, kad "darbs dzen darbu", rudenī ir vairāk brīvu brīžu, lai pārdomātu dārza plānojumu un rūpīgi sagatavotu augsni iecerētajā stādīšanas vietā. Zeme kopš vasaras joprojām ir silta. Arī apmākušās dienas, kas stādīšanai ir vislabākās, ir biežāk. Turklāt rudens nāk ar lietu, kas nodrošina, ka augi paspēj labi iesakņoties un izveidot jaunas saknītes, un nav nepieciešama īpaša jauniestādīto augu laistīšana, izņemot, protams, augus, kas iestādīti pavisam vieglās smilts augsnēs. Var ne tikai sadalīt un pārstādīt sakuplojušos ziemciešu stādus vai iestādīt dārzā jaunus augus, bet ir arī īstais laiks stādīt kailsakņu stādus.

Rozes ir vienas no tām puķēm, kuras visbiežāk tiek pārdotas kā kailsakņi. Pavasarī visbiežāk izstāda ziemā potētās rozes. Taču arī rudenī laicīgi iestādītas rozes paspēj labi iesakņoties un sagatavoties ziemai. Rudenī visbiežāk stāda otrā gada rožu kailsakņus vai pārstāda vairākgadīgus krūmus. Ir iespējams iegādāties arī podos vai konteineros audzētas rozes, kuras droši var stādīt gan vasarā, gan rudenī. Tiem, kas ir iecerējuši dārzu papildināt ar kādu jaunu ziedu karalienes šķirni, "horti.lv" ir sagatavojis savu rožu šķirņu topu, izvēloties krāšņas un arī izturīgas rožu šķirnes, topā iekļaujot rozes dažādiem stādījumiem – soliteram, rozārijam, dažādu krāšņumaugu grupām un nelieliem dzīvžogiem.

"Delfi" un "Horti.lv" rekomendē iegādāties rožu stādus pie Latvijas stādaudzētājiem. Pirmkārt, tie būs Latvijas apstākļos audzēti stādi, kas daudz labāk ir piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Otrkārt, atšķirībā no importētajiem augiem, kuri līdz Latvijai ir braukuši tūkstoti un vairāk kilometru, stādi būs kvalitatīvāki un mazāk stresa nomocīti, jo netiek transportēti vai tiek pārvadāti tikai no audzēšanas līdz tirdzniecības vietai, tie nebūs iekaltēti un pārcietuši nepiemērotus uzglabāšanas apstākļus. Treškārt, stādi būs daudz izturīgāki pret salu, slimībām un kaitēkļiem, jo tiek piedāvātas pieprasītas un Latvijas apstākļos pārbaudītas rožu šķirnes. Ar Latvijas apstākļiem piemērotām rožu šķirnēm var iepazīties Latvijas Universitātes botāniskajā dārzā Rīgā un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī.

Latvijā audzētus stādus var iegādāties "Stādu parādēs", kas tradicionāli pulcina kopā stādu audzētājus no visas Latvijas. Šeit plašā klāstā ir pieejami tikai Latvijā audzēti stādi – augļu koki un ogulāji, dekoratīvie koki un krūmi, kā arī daudzgadīgās puķes, rozes, sīpolpuķes un citi stādi. 9. Rudens Stādu parāde notiks šā gada 21. septembrī Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā, Jūrmalā Bulduros.

Dzintardzeltenā 'Charlote' - tipiska angļu krūmroze

Pazīstamā rožu selekcionāra Deivida Ostina veidota rožu šķirne, kas ir tipiska angļu krūmroze. Krūms izplests, spēcīgs, vienmērīgi kupls, var izaugt augstumā līdz 1,3 metriem. Lapas zaļas, ar nelielu spīdumu. Ziedi - dzintara dzelteni. Ziedēšanas sākumā kausveidīgi, kas vēlāk atveras skaistā rozetē. Zieds pildīts ar daudzām mazām ziedlapiņām. Ziedi sakārtoti pa vairākiem ziedkopā. Tiem piemīt patīkams, vidēji spēcīgs tējhibrīdrožu aromāts. Roze zied bagātīgi, atkārtoti, līdz pat rudenim. Viena no skaitākajām oranži dzeltenajām un viena no ziemcietīgākajām angļu rozēm, kas ir īpaši svarīgi, to audzējot Latvijas klimatā. Ziemā piesedzama. Iederēsies rozārijā, soliterā (viena atsevišķi augoša auga stādījumā) un jaukta tipa augu grupu stādījumos.


Spilgti sarkanā parka roze 'Hansaland'

"W. Kordes' Söhne" audzētavā izveidota rožu šķirne, kas veido samērā lielu, līdz 1,5m augstu krūmu. Rozes dzinumi ir spēcīgi, biezi zaroti ļoti dzeloņaini ar tumši zaļu lapojumu. Ziedi ir pildīti, spilgti sarkani, pildīti, bet nesmaržo. Roze zied bagātīgi, ar vairākiem ziediem ziedkopās. Noziedējušie ziedi nepamanāmi nobirst, nebojājot ziedkopas izskatu. Kā lielākā daļa parka rožu ir samērā ziemcietīga, tomēr atšķirībā no Latvijā veidotajām parka rozēm, ziemā ir nedaudz jāpiesedz. Ja ziemā gaisa temperatūra noslīdēs zem - 20° C, roze bez piesegšanas var apsalt. Izturīga pret slimībām, bet var ciest no avenāju ziedu smecernieka. Krāšņi ziedoša, lieliski atdzīvinās baltos un rozā toņu parka rožu stādījumus, iederēsies gan solitera, gan grupu stādījumos.


Krēmbaltā 'Rītausma' - veidota Latvijā

Dz. Riekstas izveidotā parka rožu šķirne, kas Eiropā un Amerikā pazīstama arī ar nosaukumu ‘Polar Ice’. Iekarojusi atzinību visa pasaulē, pateicoties savai izcilajai ziemcietībai un izturībai pret slimībām. Parka roze, kas veido līdz 2 metrus augstu piramidāli izplestu, biezi zarotu krūmu ar dzeloņainiem dzinumiem. Lapojums spilgti zaļs, smaržīgs, rudenī krāsojas dzeltens. Ziedi sakopoti ziedkopās, vidēji lieli, puspildīti, krēmbalti ar vieglu rozā tonējumu. Patīkama maiga smarža. Zied ļoti bagātīgi, neapārtraukti līdz rudenim. Viens no visvairāk pasaulē iecienītākajiem un apbrīnotākajiem rievainās rozes hibrīdiem. Ziemo bez piesegšanas. Labi izskatīsies gan robežstādījumos, gan kopā ar citiem košumkrūmiem dekoratīvās augu grupās.


'Lidija Freimane' - aromātiska parka roze ar lieliem ziediem

Vēl viens no Dzidras Riekstas lolojumiem, kam nosaukums dots par godu aktrisei Lidijai Freimanei. Parka roze, kas veido augstu, izplestu līdz 1,5 m augstu krūmu ar dzeloņainiem dzinumiem. Lapas olīvzaļas līdz tumši, piesātināti zaļas, ādainas. Ziedi - vieni no lielākajiem starp parka rozēm (7 – 9 cm diametrā), variē no tumši fuksijrozā līdz ceriņkrāsai. Krāsas tonis un intensitāte var nedaudz mainīties atkarībā no laika apstākļiem un audzēšanas vietas. Izteikti aromātiski, puspildīti. Zied atkārtoti, bet ne nepārtraukti. Roze ir izturīga pret slimībām, ziemcietīga. Var audzēt bez piesegšanas. Vairāk iederēsies soliterā vai augu grupu stādījumos.


Zeltainā 'Sahara’, kas atgādina floribundrozi

Daži audzētāji šo rozi ierindo starp floribundrozēm, citi pieskata pie krūmrozēm, vēl citi pie tējhibrīdrozēm. Šo krūmrožu šķirni izveidojis H. Dž. Everss "Rosen Tantau" audzētavā Vācijā. Pēc ziedēšanas rakstura tā vairāk atgādina floribundrozi, kaut arī augs veido, krūmrozēm raksturīgus, stāvus dzinumus, kas augstumā var sasniegt pat 1 m, platums – 0,7 – 1 m.

Lapas ir zaļas ar spīdumu, kas kontrastē ar ziedu zeltaino krāsu. Agri un bagātīgi ziedoša roze. Ziedi ir zeltaini dzelteni ar nelielu bronzas tonējumu, ziedlapām rozīgi sārta apmale. Jaunie ziedi koši piesātināti, vecākie pakāpeniski izbalo. Ziediem patīkams smalks aromāts.

Uz dzinuma liels ziedu skaits, roze zied bagātīgi no jūlija līdz pat augusta beigām. Tās audzēšana neprasa īpašas rūpes, samērā izturīga pret slimībām, bet pa ziemu jāpiesedz.


Bagātīgi ziedošā krūmroze 'Weise Wolke'

Efektīva, žilbinoši balta, "W. Kordes' Söhne" audzētavā Vācijā izveidota rožu šķirne, kas veido biezi zarotu līdz 1,5 m augstu krūmu. Siltākos reģionos un labos apstākļos rozes dzinumi var sasniegt 3 un pat vairāk metru un audzējami pie balsta kā stīgotājrozes. Latvijā to biežāk audzē kā krūmrozi, veidojot spēcīga krūma karkasu. Lapas tumši zaļas, spīdīgas. Ziedi smaržīgi, puspildīti, tīri balti, ar dzeltenām putekšņlapām, izkārtojušies ziedkopās pa 3 līdz 10 dzinumu galos. Zied ļoti bagātīgi, atkārtoti, gandrīz nepārtraukti līdz rudenim. Samērā izturīga pret slimībām, bet dažkārt var ciest no rožu lapu tumšplankumainības, tāpēc ieteicams veikt profilaktisku miglošanu. Pa ziemu jāpiesedz. Mirdzoši baltie ziedi izskatās ļoti efektīvi, un roze iederas gan soliterā gan grupu stadījumos.


'Heimatmelodie' - nesmaržo, bet izskatās ļoti efektīvi

Floribundroze, ko izveidojis H. Dž. Everss "Tantau" audzētavā Vācijā. Viena no rozēm, kas tikpat kā nesmaržo, bet izskatās ļoti efektīvi. Veido kuplu, biezu, spēcīgu līdz 0,7 – 1 m augstu krūmu. Lapojums tumši zaļš ar bronzas nokrāsu. Lapas izteikti spīdīgas. Ziedi lieli, pildīti, divkrāsu. Vainaglapas ārpusē matēti krēmbaltas, iekšpusē tumši rozā (aveņu rozā). Ziedkopā 1 – 7 ziedi. Zied bagātīgi, atkārtoti, līdz salam. Roze izturīga pret laika apstākļu kaprīzēm – labi pacieš kartumu, lai arī karstā laikā ziedi ātri nozied, tos nebojā lietus. Izturīga pret slimībām. Ziemā jāpiesedz. Izcili, dekoratīva šķirne, kas stādāma vietās, kur to var aplūkot tuvumā.


Kas jāņem vērā, stādot rozes


  • Roze jāstāda tā, lai potes vieta atrastos 5 – 7 cm zem augsnes.
  • Rozēm nepieciešama dziļi sagatavota, trūdvielām ļoti bagāta stādīšanas vieta.
  • Rozes nedrīkst stādīt vietā, kur iepriekš jau ir augusi kāda roze.
  • Iegādājoties kailsakņu stādus, uzmanieties, lai neiekaltētu saknes un nesabojātu tās transportējot.
  • Rudenī stādītās rozes tikai mulčē, bet nemēslo.

"Delfi" un "Horti.lv" rekomendē iegādāties rožu stādus pie Latvijas stādaudzētājiem. Pirmkārt, tie būs Latvijas apstākļos audzēti stādi, kas daudz labāk ir piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Otrkārt, atšķirībā no importētajiem augiem, kuri līdz Latvijai ir braukuši tūkstoti un vairāk kilometru, stādi būs kvalitatīvāki un mazāk stresa nomocīti, jo netiek transportēti vai tiek pārvadāti tikai no audzēšanas līdz tirdzniecības vietai, tie nebūs iekaltēti un pārcietuši nepiemērotus uzglabāšanas apstākļus. Treškārt, stādi būs daudz izturīgāki pret salu, slimībām un kaitēkļiem, jo tiek piedāvātas pieprasītas un Latvijas apstākļos pārbaudītas rožu šķirnes. Ar Latvijas apstākļiem piemērotām rožu šķirnēm var iepazīties Latvijas Universitātes botāniskajā dārzā Rīgā un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī.

Latvijā audzētus stādus var iegādāties "Stādu parādēs", kas tradicionāli pulcina kopā stādu audzētājus no visas Latvijas. Šeit plašā klāstā ir pieejami tikai Latvijā audzēti stādi – augļu koki un ogulāji, dekoratīvie koki un krūmi, kā arī daudzgadīgās puķes, rozes, sīpolpuķes un citi stādi. 9. Rudens Stādu parāde notiks šā gada 21. septembrī Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā, Jūrmalā Bulduros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!