Foto: F64

Stādu audzēšana aizņem diezgan daudz laika, taču rezultāts ne vienmēr ir veiksmīgs. Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu specializēto mediju ieteikumus, kā pareizi - soli pa solim - izaudzēt stādu no mazas sēklas.

1. solis

Stādam paredzēto augsnes maisījumu ieber spainī un aplej ar ūdeni, taču jāraugās, lai augsne nebūtu pārāk mitra. Stādu kastes nodalījumus (šūnas) piepilda ar mitru zemi; kurā no tiem ieliek divas sēklas, kurām pārber augsnes maisījumu. Lai saglabātu vienmērīgu mitrumu kastē, tā jānoklāj ar plastmasas vāku vai plēvi. Tad kasti novieto siltā vietā (20-22 °С). Pēc nedēļas var skatīties, kā attīstās jaunie dīgļi.

2. solis

Kad redzami pirmie augļa dīgļi, plēve nekavējoties jānoņem un kaste jānovieto dienas lampas gaismā (10 -12 cm attālumā). Šādi dīgļi jāizgaismo ik dienas no 14 līdz 16 stundām. Augsni šajā laikā bieži jāmitrina: ūdens jālej tik daudz, lai dīglis nenovīst, taču jāseko arī tam, lai augsne nesāk pelēt no pārlieku liela mitruma.

3. solis

Jaunajiem stādiņiem ir divas apaļas lapiņas, kas liecina par īsto auga lapu augšanu. Kad kastes nodalījumos ir izauguši abi stādi, vājāko no tiem jāizņem. Tas jādara uzmanīgi - jānogriež līdz augsnei, nevis izrauj ar sakni. Rezultātā katrā kastītes nodalījumā paliek viens stāds. Tā augsni bagātina ar atšķaidītu komposta "tēju".

4. solis

Stādiem augot arvien lielākiem, jāuzmana, lai dienas lampa tiem neatrastos pārāk tuvu; iespējams, tā jāpaceļ augstāk. Blakus kastei ar stādiem var novietot nelielu ventilatoru, kas nodrošinātu pastāvīgu gaisa cirkulāciju un oglekļa dioksīda pieplūdumu, kas stādus padara spēcīgākus. Šajā laika stādi retāk, taču vairāk jālaista. Jācenšas apliet tieši stāda sakne. Reizi nedēļā jāturpina stāda augsni bagātināt ar atšķaidītu komposta "tēju".

5. solis

Pēc piecām nedēļām var sākt stādu pārstādīšanu lielākos traukos jeb podiņos. Vispirms podiņa apakšā jāieber augsnes maisījums, tad uzmanīgi jāizceļ stāds ar visu augsni no mazās kastītes (ja stāds nenāk ārā, viegli jāuzsit pa kastītes dibenu) un jāieliek jaunajā podā. Augsnes mēslojumu pieber podiņa brīvajās vietas.

6. solis

Pēc sešām - septiņām nedēļām stādu var sākt gatavot pārstādīšanai ārā vai siltumnīcā. Pirms tam stādu vēlams iznest ārā, lai tas aprod ar saules gaismu un svaigo gaisu. Kad zeme un gaiss ir iesiluši līdz 15-16 °С, stādu var atstāt ārā visas dienas garumā, tomēr, ja temperatūra pazeminās līdz 6 °С, stādu vēlams nest atpakaļ telpās.

Nepieciešamās lietas:- dienas gaismas lampa,

- augsnes maisījums (bez minerālvielu piejaukuma),

- neliels ventilators labākai gaisa apmaiņai,

- kaste ar atsevišķiem nodalījumiem ( 6-7cm augstumā) un drenāžas caurumiem,

- podiņi,

- mēslojums - komposta "tēja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!