Foto: Shutterstock

Sibīrijas ēdelveiss (Leontopodium palibinianum) ir salīdzinoši zema ziemciete – vien aptuveni 20 centimetrus augsta, bet tā piesaista uzmanību ne tikai ar savu sudraboto lapojumu, bet arī skaistajiem un pelēkbaltajiem ziediem, kas atgādina zvaigznītes.

Šis augs savvaļā ir izplatīts Sibīrijā un Mongolijā, bet labprāt aug arī mūsu klimatiskajos apstākļos. Ja salīdzina ar Alpu ēdelveisu, tad Sibīrijas ēdelveisam ir nedaudz lielākas auga daļas.

Stādaudzētavu mājaslapās informācija par auga ziedēšanas laiku ir atšķirīga – kādā teikts, ka tas sāk ziedēt jūlijā un priecē līdz pat septembrim, bet citā, ka Sibīrijas ēdelveiss sāk ziedēt augustā. Ziedi, kā jau minējām iepriekš, atgādina zvaigznītes – tie ir pelēkbalti un samtaini, turklāt tie piesaista tauriņus. Lapojums ir pelēcīgs, klāts ar mīkstiem matiņiem, kuri apakšpusē krāsojas zaļā krāsā. Lapojuma augstums ir 10 līdz 15 centimetri.

Ja vēlies audzēt savā dārzā Sibīrijas ēdelveisu, tad zini – tām ir jāizvēlas saulaina vieta. Augs ir pieticīgs arī augsnes izvēlē, tāpēc tam derēs pieticīga augsne. Augus stāda ar attālumu 30 līdz 35 centimetri, uz vienu kvadrātmetru liek 8 līdz 11 stādiņus.

Kas Sibīrijas ēdelveisam būs labākie kaimiņi dobēs? Kā iesaka stādu audzētavas "Puķu lauki" un stādu plača "Lielvārde" eksperti, Sibīrijas īrisu ieteicams stādīt kopā ar pelašķiem, kaķumētru, izopu, asterēm, pulkstenītēm, akmeņlauzītēm, salvijām un timiānu. Šis augs izskatīsies skaisti ne tikai akmensdārzos, bet arī citās dobēs.

Raksta tapšanā izmantota informācija no augu datubāzes "Latvijasstadi.lv", kā arī stādaudzētavām "Ozoli", "Puķu lauki" un "Lielvārde", kā arī "Missouri Botanical Garden".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!