Foto: Shutterstock

Vēl mazliet, un siltumnīcā varēsim stādīt pašu izaudzētos vai iegādātos stādus un tad jau gaidīt ilgi loloto ražu. Ja siltumnīca no pagājušā gada nav saglabājusies labākajā izskatā, vai arī tāda vispār vēl nav, laiks dārzu godināt ar jaunu būvi, tāpēc portāls TavsDārzs.lv konsultējās ar speciālistu, kā to uzbūvēt pašu spēkiem un kam īpaši jāpievērš uzmanība.

Siltumnīcu būvējot pašu spēkiem, veikalu tīkla ''K-rauta'' projektu vadītājs Viesturs Praulītis uzsver, ka svarīgākais tās konstrukcijā ir labi pamati. Materiālu izvēle ir plaša un iespējams rast risinājumus kā profesionāļiem, tā iesācējiem. Lielākajā daļā būvniecības veikalu klāstā ir atrodami materiāli, kas būs draudzīgi izmaksu ziņā un ilgtermiņa risinājumi, kas attiecīgi būs dārgāki, bet kalpos gadiem.

Veidojot pamatus, ieteicams izmantot betona blokus vai lietu betonu. Pirms bloku ielikšanas, vēlams izveidot smilšu vai grants slāni un pamatus nostiprināt ar metāla stiprinājumiem. Starp siltumnīcas pamatu un statņiem kā izolējošo materiālu jāieklāj ruberoīda plāksne.

Siltumnīcas karkasa veidošanai var izmantot gan metāla, gan koka līstes, tāpat var izmantot arī elastīgās caurules. Koka līstes plēves nostiprināšanai vai metāla līstes vēlams krāsot gaišā krāsā, lai saulē tās neuzkarstu. Zem līstes vēlams likt izolējošu materiālu, piemēram, lamināta zemsegumu – tas ir mīksts skaņas izolējošs materiāls, ko izmanto zem lamināta un parketa grīdām.

Sienu izveidošanai populārākais materiāls ir polikarbonāts, jo tam ir vairākas priekšrocības:

  • Tas nodrošina ļoti labu siltuma izolāciju, tādējādi vakaros un naktīs temperatūra siltumnīcā ir augstāka un augi tiek pasargāti arī no salnām.
  • Tas ir ļoti izturīgs un tam ir ilgs kalpošanas mūžs.
  • Tas mazliet izkliedē gaismu, tādējādi pasargājot augus no sadegšanas.
  • Polikarbonāts ir viegls un tādējādi ērts uzstādīšanā.
  • Ir siltumnīcu modeļi, kuriem standarta garums ir četri metri, un papildus pieejams divu metru rāmja pagarinājums, un tādā veidā siltumnīcas garumu var izbūvēt pēc savas vēlmes.

Savukārt tiem, kuri izvēlas plēvi sienu materiālam, ir jāņem vērā gan plēves veids, gan krāsa. Biezuma ziņā visizturīgākās ir armētās plēves, taču arī parastās plēves vasarai būs piemērotas, skaidro speciālists. Tāpat veikalos atrodama etilēnvinilacetāta (EVA) plēve. Tā ir elastīga arī zemā temperatūrā, ūdens kondensāts nekrājas uz plēves virsmas, īpašas piedevas liek ūdens pilieniem savienoties lāsumos un noslīdēt no plēves, labi atstaro infrasarkanos starus, neļaujot siltumnīcai naktī atdzist.

Svarīgas nianses

Stiprinot plēvi, tā ir rūpīgi jānostiepj un to ieteicams uzvilkt iespējami siltā, sausā laikā, kad ārā nav vēja. Klājot plēvi, tā ir vaļīga un, vējā kustoties, tā ātrāk nolietojas.

Plēvei jābūt pēc iespējas lielākos gabalos, jo savienojumu vietās tā nolietosies daudz ātrāk un var tikt bojāta.

Jāatceras arī, ka koka konstrukcijas nedrīkst saskarties ar augsni, kā arī jāizvairās, lai plēves segums netiktu mehāniski bojāts ekspluatācijas laikā, piemēram, ar asiem priekšmetiem, darba rīkiem, siltumnīcas durvju vai lūkas āķi.

Lai izdodas pašu spēkiem uzbūvēt varenu siltumnīcu, kas nes bagātīgus augļus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!