Foto: Shutterstock
Rudenī ne tikai dārzā nepieciešams visu novākt, bet arī jāplāno jaunās dobes un jāstāda augi, lai tie nākamajās sezonās priecētu ar savu krāšņumu. Šajā laikā mazdārziņos arī jāstāda pavasara sīpolpuķes, piemēram, tulpes, narcises un citi iecienīti pavasara augi.

Lai gan šķiet, ka pavasaris vēl ir aiz kalniem, par dārza darbiem un skaistām puķu dobēm jāsāk rūpēties jau tagad. Ja vēlies nākamgad krāšņi ziedošas tulpes vai narcises savā dārzā, tad zini – oktobris ir piemērotākais mēnesis sīpolpuķu stādīšanai. Savu dārzu oktobrī vari papildināt ne tikai ar narcisēm vai tulpēm, bet arī ar krokusiem, hiacintēm un citiem augiem.

"Tavs Dārzs" no savas padomu pūra lādes ir sarūpējis virkni ar noderīgiem rakstiem par iecienītākajām pavasara sīpolpuķēm un to stādīšanu. Tajos atradīsi ne tikai selekcionāra vērtīgos padomus, bet arī ieteikumus šķirņu izvēlē.

Piemēram, pavasarī iecienītās narcises var stādīt ne tikai augusta beigās, bet arī septembrī un oktobrī. Augsni nepieciešams kārtīgi irdināt pirms stādīšanas. Tām ieteicamākā būtu augšanas vieta, kas ir saulaina vai viegli noēnota, no vējiem aizsargāta, kā arī ar labu ūdens noteci. Vislabākā augne būtu mālsmilts. Lielos narcišu sīpolus būtu vēlams stādīt 10 līdz 12 centimetru dziļumā, bet mazos 7 līdz 10 centimetru dziļumā.

Savukārt hiacintes dārzā ieteicams stādīt septembra beigās un oktobra sākumā. Tām dārzā ideāla būtu saulaina vieta. Hiacintes jāstāda barības vielām bagātā smilts augsnē, kas ir labi drenēta. Jāstāda vismaz ar 15 centimetru atstarpi vienu no otras. Savukārt stādīšanas dziļums ir atkarīgs no sīpola lieluma, bet ieteicams stādīt astoņu līdz 12 centimetru dziļumā. Kad iestājas sals, tās vēlams būtu nosegt ar aptuveni 8 līdz 10 centimetru biezu kūdras kārtu.

Atceries, ka svarīga ir ne tikai sev tīkamāko sīpolpuķu iegāde veikalā, bet arī vieta, kur tās stādīsi. Kāpēc gan tās nesastādīt zālienā, kas pavasarī pārvērtīsies par ziedošu lauku? Vai arī, piemēram, vairākos stādos, jo šādi viens augs noziedēs, bet uzreiz jau nākamais varēs priecēt ar savu skaistumu. Šos un vēl citus interesantus padomus tieši par sīpolpuķēm varēsi atrast šeit. Tāpat rūpīgi izplāno, kur dārzā atradīsies sīpolpuķu dobītes, kā arī raugies, lai vieta nebūtu pārāk slapja, jo tad sīpoli aizies bojā. Ja baidies par salnām, tad sīpolpuķes vari nomulčēt.

Lai izdodas savā dārzā izaudzēt krāšņākos pavasara augus!

Raksta tapšanā izmantota A. Laša grāmata "Mazdārziņu apstādījumi" (Rīga, "Zvaigzne", 1984), kā arī "Tavs Dārzs" arhīva raksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!