Foto: Shutterstock
Līdz ar pirmajām salnām un pūkainajām sniegpārsliņām steigšus jāparūpējas par to, lai dārzā augošie augi ziemas miegā nenosaltu. Tāpēc apkopojām ''Cālis'' foruma aktīvistu pieredzes padomus, ar kādiem materiāliem piesegt dažādos augus.

Kādus augus jāpiesedz?

Ja īsti netiec skaidrībā, kuri tad ir tie augi, kas jāapsedz, lai tie nenosaltu, tad zini – obligāti tas jādara sala jutīgajiem augiem. Vīnogas, rozes, podos augošos augus, akmensdārza augus, kā arī nesen iestādītos krūmus, garšaugus, piemēram, rozmarīnu un timiānu vajadzētu piesegt. Piesegšana ne vien pasargās augus no sala, bet arī no grauzējiem.

Ar kādiem materiāliem piesegt

Padomdevēji forumā visbiežāk min egļu zarus kā pateicīgāko materiālu augu piesegšanai. Egļu zarus var salikt vienu pie otra, veidojot tādu kā konusu ar kātiem uz augšu, un tad tos sasiet kopā. Šāda pieeja arī interesanti izskatīsies – dārzā būs zaļi konusiņi, kas noteikti izskatīsies labāk par klajām dobēm. Svarīgi egļu zarus ievākt laikus, kamēr nav sasnigusi bieza sniega kārta. Izvēlies pēc iespējas kuplākus egļu vai arī priežu zarus, lai tos nevajadzētu tik daudz.

Čaklie dārzkopji forumā min arī koku lapas, kas vēl šur un tur pieejamas nesatrūdējušas. Bez lapām piesegšanai var izmantot arī salmus, kūdru, zāģu skaidas un pat akmens vati. Šajos gadījumos gan jāraugās, lai materiālus neaizpūstu vējš, tāpēc pa virsu tiem var uzklāt arī kādus skuju koku zarus vai apsiet kādu striķi.

Ja dārzā ir komposts, piesegšanai derēšot arī tas, pie viena pabarojot augus ar barības vielām, lai būtu vieglāk sagaidīt pavasari. Dārzos, kur vējš ieskrienas tā pamatīgāk, iespējams, nepieciešams kāds smagāks materiāls, un tās var būt šīfera plāksnes, kāda plēve, kas nostiprināta ar akmeņiem apkārt augam, vai izmantot citus materiālus, kas labi padodas jumtiņa izveidei virs auga.

Ieziemot noteikti vajadzētu arī augus, kas aug podos, jo sakņu sistēma var apsalt sala laikā. Šim nolūkam kā piesegšanas materiālus iesaka izmantot kokosriekstu šķiedru un tos pašus salmus. Savukārt apkārt podiem var aptīt viršu zarus, kas arī tos padarīs pievilcīgākus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!