Foto: Shutterstock

Kad ābolu raža novākta, nereti aizdomājamies, kā šos vitamīnu pilnos augļus uzglabāt vēlākiem mēnešiem. Atbildi atradām Calis.lv forumā, kura dalībnieki dalās savā pieredzē, ko un kā labāk darīt, lai āboli ne tikai ilgāk saglabātos, bet arī joprojām garšotu tikpat sulīgi un kraukšķīgi.

Tā vietā, lai ziemas mēnešos iegādātos importētos ābolus, varam gardu muti kraukšķināt pašu vai omas dārzā augušos ābolus, tāpēc aizņemies šos padomus un izbaudi dārza veltes arī vēlāk.

Forumā izveidojusies diskusija ne tikai par glabāšanas knifiņiem, bet arī par to, kādus ābolus tad var glabāt vēlākam laikam un ar kuriem tas var neizdoties. Kāds pieredzējis ābolu audzētājs skaidro, ka ziemas mēnešiem var glabāt vien ziemas ābolus, vasaras āboli pavisam noteikti nesaglabāsies tik ilgi, tāpat tiek uzsvērts, ka āboliem jābūt plūktiem no zariem, nevis lasītiem no zemes. Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, kādi āboli izskatās jau kokā, jo dažkārt jau zaros augoši āboli ir inficēti ar puvi, tāpēc pat pienācīgos apstākļos tie sāks ātrāk pūt.

Tātad āboliem jābūt tikko noplūktiem no koka, nevis savāktiem no zemes, jo tajos var būt tārpi, turklāt krītot tie sasitas un ieplaisā, līdz ar to arī ātrāk sabojājas. Nokritušie āboli jāēd uzreiz vai jāizmanto ievārījumiem, sulām, kūkām un mērcēm, bet tie, kas tūdaļ, tūdaļ kritīs, jāvāc glabāšanai.

Runājot par uzglabāšanu, foruma aktīvisti min gan kartona kastes, gan arī plastmasas un koka kastes vai spaiņus ar vāku, kuros, glabājot ābolus, nepievilkšoties smaržas. Nereti pagrabos glabātie āboli ar laiku iegūst ne to patīkamāko aromātu un garšu, un tas tikai tāpēc, ka āboli nav pienācīgi glabāti - ja telpā atrodas arī kartupeļi, citas saknes un augļi. Vislabāk kastes, traukus, spaiņus vienmēr apsegt ar avīzēm, taču vēl labāk, ja avīzes tiek liktas arī starp ābolu kārtām. Tiem, kas glabā ābolus pagrabā, jāzina, ka vienviet nevar glabāt ābolus un kartupeļus, citādi tie visai drīz sāks bojāties.

Kāds foruma dalībnieks min, ka ābolus var droši glabāt arī uz balkona, kastē vai citā lielākā traukā, tikai tādā gadījumā aukstākajās dienās raža jāienes iekšā siltumā, lai āboli nesasalst. Svarīgi, lai telpā, kur glabājas āboli, būtu augsts mitruma līmenis – atšķirībā no kartupeļiem, āboliem šādi apstākļi būs piemērotāki. Savulaik ābolu audzētāji pat telpā esot glabājuši speciālu grodu ar ūdeni, lai telpā būtu mitrums, tāpēc arī ziemas mēnešos varēts baudīt ābolus, gluži kā tikko no koka noplūktus.

Pieredzes bagātākie ābolu glabātāji stāsta, ka svarīgi ik pa laikam pārbaudīt ražas stāvokli, iespējams, kāds ābols paspējis sabojāties, un tas noteikti jāizņem, lai nesabojātos arī pārējie. Tāpat svarīgi kastes nepiekrāmēt ar āboliem pārāk cieši, lai tie nesaspiestos.

Vērtīgus padomus sniedz vēl kāds zinātājs, kas starp āboliem kastēs saber arī koka skaidas vai salmus. Kā izrādās, tad skaidas un salmi ļoti labi līdz ābolu ražas glabāšanai. Tās jāliek, pa kārtām, piemēram, viena kārta ābolu, otra skaidu, un tad atkal ābolu. Tikai nevajadzētu likt vairāk par trim kārtām, lai augļi nesaspiežas. Ja nav pieejamas skaidas vai salmi, var izmantot arī avīzi, ietinot katru ābolu tajā. Varbūt piņķerīgāk, tomēr tas esot tā vērts – kāds foruma aktīvists stāsta, ka tādējādi var izvairīties no citu ābolu sabojāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!