Foto: DELFI

Tūjas ir skaista dārza rota, kuras var izmantot brīnišķīgās dārza kompozīcijās. Tomēr ne vienmēr dārzā viss norit pēc plāna, kā rezultātā tūjas sāk dzeltēt un nīkuļot. Šoreiz ar dārznieces palīdzību skaidrojam, kas auga lološanas laikā pieļauts nepareizi.

"Tavs Dārzs" tūju kopšanas ieteikumos dalās apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity Latvija" apzaļumošanas nodaļas vadītāja Linda Ēvelīte.

"Ja tūjas nīkuļo, bieži vien tas ir atalgojums par nepareizu auga iestādīšanu – augsne nav tikusi pietiekoši ielabota," skaidro dārzniece. "Sekas būs jūtamas jau pēc dažiem gadiem, kad tūjām var sākt dzeltēt skujas, var iekalst un nīkuļot jaunie dzinumi, jo nepilnvērtīgā augsnē pietrūkst mitruma un augs nespēj uzņemt barības vielas."

Viņa norāda, ka tūjas vislabāk aug skābākā augsnē, turklāt – tām patīk vidēji mitras augsnes ar lielu trūdvielu daudzumu. Ja gadījumā tūjas plānots stādīt rindā kā dzīvžogu, tad dārzniece iesaka rakt atsevišķas bedrītes katram augam, nevis rakt garu tranšeju visiem augiem. "Tas atmaksāsies ilgtermiņā, jo augiem būs vairāk vietas sakņu sistēmas attīstībai," skaidro speciāliste. Tāpat dārzniece atgādina, ka tūjas ir regulāri jālaista: "Ja augi kāda iemesla dēļ sākumā tiks iekaltēti, ir pilnīgi neizbēgami, ka pēc kāda laika tie sāks dzeltēt."

Foto: DELFI

"Ja tūjas sāk dzeltēt, būtu jāpavēro, vai zem bojātajiem zariem nav parādījušās plaisas. Tās parasti biezo skuju dēļ ir grūti pamanāmas," padomos dalās dārzniece. "Ja ir redzamas garenvirziena plaisas stumbra daļā, tas, visticamāk, ir saistīts ar straujajām temperatūras izmaiņām pavasarī."

Kā skaidro speciāliste, šīs svārstības mizu audos saistāmas ar to, ka pavasarī palielinās saules intensitāte un arī gaisa temperatūra. "Siltumā miza strauji izplešas, bet naktīs, iestājoties vēsākam laikam, tā atkal strauji saraujas. Šo situāciju pastiprina izteikti vēji un intensīva saules iedarbība. Lielākiem kokiem ir iespējams pat dzirdēt brakšķēšanu," norāda dārzniece. Pēc šīm svārstībām augam var parādīties ne tikai plaisas, bet arī var nokalst zari.

Ko darīt, ja tūjā pamanīta plaisa? Speciāliste iesaka plaisas aizsmērēt ar dārzkopības veikalos nopērkamo brūču ziedi (potvasku), protams, šis līdzeklis der tad, ja plaisas ir svaigas un ir pamanītas pašā sākumā. "Ja tās jau ir lielas un sakaltušas, tam vairs nebūs nozīmes," piebilst Ēvelīte, "dzīvajiem kokiem jāizgriež bojātie brūnie zari vai galotnes, radušies caurumi paši laika gaitā aizaugs. Lai to veicinātu, nepieciešams nodrošināt optimālu mitrumu un mēslošanu."

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem vai kopšanas darbiem vasarā, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!