Foto: Shutterstock
Labi kopts tūju dzīvžogs allaž ir saimnieka dārza lepnums, bet, lai iegūtu šādu rezultātu, vērā jāņem vairāki knifiņi. Kā pavasarī kopt tūjas, kādi ir darāmie darbi tieši tagad, kā arī to, kas jāliek aiz auss jūnijā, "Tavs Dārzs" komentē atsaucīgā "Dārzs zem Saules" īpašniece Antra Blūma.

Ko jāzina par tūju mēslošanu un laistīšanu pavasarī?


Ja tūjām šogad ir vien pirmais pavasaris, tās bija jālaista tajā brīdī, kad beidzas slapjais laiks, proti, februāra beigās. Tad tūjas bija kārtīgi jāsalaista vismaz vienu reizi nedēļā, jo tā sakņu sistēma vēl ir pārāk maza, lai tūjas pašas dabūtu ūdeni. Arī "zaļā masa" ir pārāk liela attiecībā uz sakņu lielumu.

Laistīt vajag jau no marta pirmās nedēļas. Ja tūjas līdz šim nav laistītas divus mēnešus, tad tās jau ir pamocītas. Gadījumā, ja tūjas nav laistītas, tad tām vajag citu kopšanu – obligāti jāsalaista, nevajadzētu likt minerālmēslus ar lielu slāpekļa daudzumu. Tūjām vajadzētu palīdzēt mazināt stresu, ko tās jau ir piedzīvojušas šo divu mēnešu laikā, kad netika koptas. Šis "stress" var atsaukties karstajā vasarā, turklāt rudenī tūjas var palikt neglītas. Ja neesam divus mēnešus laistījuši un esam teikuši: ai, nu mums jau dieviņš salaistīs, tad pirmais, ko mēs darām, tās tūjas kārtīgi salaistām – tā, lai viss pludo, lai ir kā purvā. Pēc tam dārzniecības veikalos iegādājamies humīnvielu kompleksu "Re:greener". Liekam 1 tējkaroti uz 10 litriem ūdens, mazajām tūjiņām lejam litru, bet, ja ir lielas tūjas (vismaz 1,5 metri), tad ir 3 litri, bet, ja ļoti lielas tūjas, tad lejam puskannu. Tas palīdzēs augiem cīnīties pret to iekaltēšanu un "stresu". Šajā nedēļā neliekam nekādus minerālmēslus, tūjas nebarojam.

Ar šīm aizkaltētajām tūjām mēs kaut ko varēsim darīt pēc divām nedēļām. Tad arī varēsim dot minerālmēslus, protams, ar nosacījumu, ka tūjas labi izskatās, nav brūnas. Gadījumā, ja tonis tūjām vēl nav zaļš, tad vajadzētu saprast, kas ir par vainu – varbūt tām ir vajadzīga kāda cita veida palīdzība, piemēram, magnija sulfāts vai kaut kas cits.

Ja mums ir sajūta, ka tūjas labi izskatās, tad var izvēlēties vienu no trīs veidiem, kā tās kopt:

Pirmais un "parastākais" variants: uzbērt pavasara universālos minerālmēslus, bet obligāti ievērot devas! Tām jābūt minimālām. Šis veids ir populārākais, bet tas ir arī bīstamākais, jo cilvēki parasti pārmēslo tūjas. Ja uz paciņas ir grami un devas, tad tās ir jāievēro. Parasti mēslošanu veic vīrietis, kuram ir liela plauksta, kā rezultātā uz tūjām tiek bērta liela sauja minerālmēslu. Kurš tad mēra? Īstenībā tām varbūt vajag tikai tējkaroti vai ēdamkaroti ar kaudzi. Tā ir lielākā nelaime, ko izdara – pavasarī pārdozē ar minerālmēsliem. Ja mēs lietojam tūjām minerālmēslus, tad tos vajag lietot varbūt pat mazāk. Nevajag arī mēslot tā, ka pavasarī uzberam minerālmēslus, bet pēc tam par tūjām aizmirstam. Skatāmies, kāds ir minerālmēslu iedarbības laiks – viens mēnesis, trīs vai seši. Varbūt uzberam mazāku devu, bet pēc tam uzber otro reizi (gadījumos, ja minerālmēslu iedarbības laiks ir mēnesis).

Otrs variants: mēs varam kārtīgāk pastrādāt, bet tā varam dabūt ātrāku tūju augšanu. Man patīk zilais "Kristalons". Instrukcijā rakstīts ir 1 ēdamkarote, bet man patīk uz 10 litriem ūdens likt 1 tējkaroti zilā "Kristalona" un 1 tējkaroti "Re:greener". Ja ir mazas tūjas, tad lejam 1 līdz 2 litrus, ja lielākas tūjas, tad vairāk, pavisam lielām tūjām 3, 4 vai pat 5 litrus. Tā būs tā pirmā liešana, ko pašlaik varam veikt. Sezonas reizē (pavasarī) varam mēslot divas reizes, bet, ja mēs gribam ļoti ātru rezultātu, mēs šo procesu (1 tējkaroti "Re:greener" un 1 tējkaroti zilā "Kristalona") varam atkārtot ik pēc divām nedēļām, līdz pat Jāņiem. Tad dabūsim ļoti strauju rezultātu, gluži kā Nīderlandē. Jāņem vērā, ka Jāņos obligāti ir jāapstājas, nedrīkst šādi vairs mēslot, jo tūjas nepaspēs sagatavoties ziemai.

Trešais variants derēs tiem, kuriem tā ķīmija nepatīk. Tādos gadījumos izvēlamies dabiskos barošanas līdzekļus. Piemēram, ir viena dabiskā barošanas līdzekļu sērija "Ražīgā Zeme", kurā ir kūtsmēslu izvilkums. Šis variants būs īpaši labs vecajām tūjām, kuras jau ir lielas.

Ja tūjas jau sen ir augušas un vienkārši labi izskatās, bet cilvēki negrib, lai tās aug uz augšu, tad gan es iesaku minerālmēslus nebārstīt, jo būs traki – augs sāks "zaļo masu" dot, tad nāksies tūjas griezt nost, tad tūjām pietrūks ūdens... Ja augs ir iedzīvojies, tad es ieteiktu lēnām pāriet uz dabisko metodi, proti, kūtsmēslu izvilkumu. Svarīgi – nelikt minerālmēslus ar lielu slāpekļa daudzumu, jo slāpeklis piespiedu kārtā "dzīs" tūjām pārāk lielu augšu.

Runājot par minerālmēsliem – ir tādi, kuriem iedarbība ir mēneša garumā, bet ir tādi, kas uz trīs mēnešiem vai pat sešiem. Noteikti šis laika posms ir jāievēro. Mēs nevaram mēslojumu, kas paredzēts trīs mēnešiem, tūjām uzbērt vasaras beigās. Tā nedrīkst darīt. Arī to, kuram iedarbība paredzēta viena mēneša garumā, mēs augam nedrīkstam bērt vairāk. Tūjas apdegs, ja mēs par daudz uzbērsim. Citreiz cilvēki mēslojumu uzber tūjām vienā čupā uz saknēm vai stumbra, lai gan mēslojumam vajadzēja būt vien 1 ēdamkarotei vai pat tējkarotei. Tad tas viss aiziet pilnīgi šķērsām, tas mēslojums nodedzina tūjas, turklāt tās var pat aiziet bojā. Turklāt šo kļūdu cilvēki pieļauj tik bieži, ka pat iedomāties nevar.

Tūju mēslošana – tas nav kā pabarot bērnu ar putru, tas ir kā pabarot bērnu ar zālēm. Devas ir jāievēro. Tas nav tā, ka tūja slikti izskatās, es barošu vēl.

Foto: Privātais arhīvs
'Brabant' šķirnes tūjas šī gada aprīlī, kuras vēl nav apgrieztas.

Pie manis ir braukuši arī apzaļumotāji, kuri man teica, ka pavasara mēslojumam ir 25 % slāpeklis, es biju šokā. Skaidroju, ka tas ir tikai zālājam domāts! Tas ir traģiski! Augs, protams, var nenomirt, ja tas ir veselīgs, bet jāatceras, ka vienmēr jāpievērš uzmanība pirmajiem trīs cipariem uz iepakojuma NPK [aut. – N ir slāpeklis, P – fosfors, K – kālijs]. Šobrīd pirmajam ciparam (N burtam) ir jābūt lielākam, bet ne lielākam par 17 %. Jāskatās arī ražotājs, ja ir 17% slāpekļa, tad mēs to mēslojumu lietojam mazāk.

Vai tūjas var mēslot ar kūtsmēsliem?


Ļoti vieglā formā – jā, bet tiem jābūt veciem kūtsmēsliem. Ar tiem mēs tūjas mēslojam minimāli. Ja mēs iepriekš neesam mēslojuši ar kūtsmēsliem, tad nevajadzētu iedomāties – jo vairāk, jo labāk. Tā gluži nav. Mēslojot ar kūtsmēsliem, vērā jāņem arī tūjas lielums.

Vecās tūjas, kurām ir 2 un vairāk gadi – vai tās jau tagad var kārtīgi laistīt?


Noteikti, ka pašlaik vajadzētu to darīt! Vispār visi dārza darbi pavasarī ir jāsāk ar laistīšanu. Tās tūjas, ko mēs esam stādījuši pagājušajā gadā, tās noteikti ir jāsalaista vēl ātrāk. Ja lielā tūja "neapvainosies" vasaras vidū, tad pagājušogad iestādītās tūjas var "apvainoties" un rudenī izskatīties neglīti.

Cik daudz apgriezt tūjas?


Citi saka – 10 centimetrus. Nav nozīmes tiem centimetriem, tā nozīme ir informatīva! Piemēram, 'Brabant' tūjai sāniņus var kaut vai nedaudz piegriezt, jo dzinumi nāks jau no vidus, bet, ja tūja ir aizlaista un sen nav cirpta, protams, vajadzētu nogriezt vairāk, lai cītīgāk dzinumi spēcīgāk nāktu no vidus laukā.

Video zemāk var lūkot Antras meistarklasi tūju apgriešanā:

Ko pavasarī darīt ar neglītajiem "dzeltenumiem", kas ir iekšā tūjās?


Pa ziemu tie noteikti ir sabiruši iekšā tūju vidiņā, tāpēc tos var izņemt ar roku ārā, lai augam neveidojas sēņu slimības. Tas obligāti jādara.

Varbūt ir vēl kādi svarīgi ieteikumi, kuri tūju īpašniekiem pašlaik jāņem vērā?


Kā jau iepriekš minēju – minerālmēsli ir jālieto ļoti uzmanīgi. Minerālmēslu pārdozēšana ir ļoti liela nelaime. Tāpat, ja mājās cilvēkiem stāv kaut kādi veci un, iespējams, sakaltuši minerālmēsli, tad mēs tos nevaram vienkārši paņemt, lietot augiem un domāt, ka tie ir derīgi. No savas pieredzes varu teikt, ka es ar šādiem minerālmēsliem apdedzināju augus.

Ja arī jums ir kāds interesējošs jautājums par augiem vai to kopšanas darbiem, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!