Foto: Shutterstock
Kad cauri iespēju jūklim beidzot saprasts, no kādiem augiem vēlies veidot dzīvžogu, nākamais jautājums ir ne mazāk sāpīgs – kura šķirne būs vispiemērotākā? Ja maldies tūju sortimentā, iepazīsties ar septiņām stādaudzētavas ieteiktajām šķirnēm.

Kā savā mājaslapā skaidro stādaudzētava "Blīdene", tūjas ir izcils dzīvžoga materiāls – augšanas ziņā tās ir mazprasīgas, spēj augt gan sausās, gan mitrās vietās, ir ēncietīgas, bet var arī augt pilnā saulē, taču pats galvenais – tās ir ilgmūžīgas un veidojamas.

Izvēloties tūjas, jāņem vērā vēlamais dzīvžoga augstums. Ierasti izvēle par labu tiek darīta vidēja un liela izmēra tūjām. Tūju šķirņu dažādība ir gana plaša – gan krāsas, gan formas, gan augšanas ātruma ziņā. Dzīvžogiem ierasti izvēlētas tiek tūjas, kas ir pieticīgas, izturīgas, kā arī labi veido formu un atjaunojas pēc cirpšanas. Kā norāda stādaudzētava "Blīdene", ir vairākas šāda veida tūjas:

  • Rietumu tūja 'Brabant'. Ātraudzīga, vitāla tūju šķirne, kura sasniedz 4 līdz 5 metru augstumu un 1,5 metru platumu. Tā veido izteiktu konusveida vainagu, kas ir viegli cērpams. Labās īpašības – ātrā augšanas un atjaunošanās spēja, kas šai tūjai īpaši raksturīga. Šī tūju šķirne ir viena no biežāk stādītajām gan sabiedriskos, gan privātos stādījumos.
  • Rietumu tūja 'Columna'. Ātraudzīga un piemērota veidošanai. Sasniedz 4 līdz 7 metru augstumu, bet platumā – 70 centimetrus. Ieteicams stādīt piemājas dārzos, rindu stādījumos, kā arī grupās un dzīvžogos. Tūjai ir zaļas skujas, izteikta kolonveida forma.
  • Rietumu tūja 'Smaragd'. Plaši pazīstama tūju šķirne ar kompaktu, konisku vainagu. Sasniedz aptuveni 3 līdz 5 metru augstumu un 1,2 metru platumu. Tai ir skaistas, gaiši zaļas skujas. Šīs šķirnes tūjas veido precīzas formas vainagus, kas glezni izskatās gan dzīvžogos, gan grupās.
  • Rietumu tūja 'Holmstrup'. Lēnaudzīga konusveida šķirne, kas var sasniegt pat četrus metrus augstumā, bet platumā aptuveni 80 centimetrus. Tai ir nedaudz spirālveida sagriezti zari, zaļas skujas. Šī šķirne pagaidām ir mazāk pazīstama kā 'Brabant' un 'Smaragd', taču ar lielu potenciālu kļūt par atpazīstamu dzīvžogu tūju.
  • Rietumu tūja 'Aureospicata' (jeb milzu tūja 'Semperaurea'). Lēnaudzīga, ar zaļām skujām, kam ir dzelteni galiņi, kuri no tāluma veido dzeltenas tūjas izskatu. Sasniedz 8 līdz 10 metru augstumu, bet platumā sasniedz 2 līdz 3 metrus. Šī šķirne būs labs variants blīvam, necaurredzamam dzīvžogam.
  • Rietumu tūja 'Sunkist'. Šķirne ar gaiši zaļām skujām un dzelteniem skuju galiņiem. Dekoratīva skuju krāsa, augstumā sasniedz līdz 3 metriem, platumā – 1,5 metrus. Labāk augs saulainās vietās, bagātīgās augsnēs.
  • Rietumu tūja 'Wagneriana'. Olveidīga šķirne ar tumši zaļām skujām un blīvu zarojumu. Sasniedz aptuveni 3 metru augstumu un 1,2 metru platumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!