Foto: Shutterstock
Vai ciklamenas spēj augt un ziedēt dārzā? Vēlos tās tur iestādīt. Kā šos augus pavairot? Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Jana no Tukuma novada.

Ziemcietīgas un ilgi zied

Paliekošā vietā ilgi (pat vairāk nekā 20 gadu) audzētas ciklamenas veido bagātīgu ziedu paklāju. Mūsu klimatam piemērotas vairākas sugas ar baltiem, sārtiem, pat purpurkrāsas ziediem. Augi pārziemo ar lapām, kas saglabā zaļumu līdz pat jūnija beigām. Vēlāk tās nodzeltē un nokalst.

Foto: Shutterstock

Kosas jeb pavasara ciklamenai (Cyclamen coum) pirmie ziediņi plaukst tūlīt pēc sniega nokušanas. Dažkārt šī āra ciklamena uzzied jau februārī atkušņu laikā un, labi pārciešot atgriezušos ziemu, turpina ziedēt līdz pat aprīļa beigām. Kosas ciklamenai smalkie ziediņi ir purpurrozā tonī ar tumšāku plankumu pie ziedlapiņu pamatnes, kas paceļas līdz 8 cm garos, tumši brūnos kātos. Apaļās lapas ir tumši zaļas ar sudrabainu zīmējumu. Šai sugai ļoti līdzīga ir ziemcietīgā Kuzņecova ciklamena (Cyclamen kuznetzovii), kas savvaļā izplatīta Krimā.

Efejlapu ciklamena (Cyclamen hederifolium) visbagātīgāk zied septembrī, kaut gan pirmos ziedus raisa jau augusta beigās, kad augs vēl ir bez lapām, bet pēdējos – pat vēlu oktobrī. Ja efejlapu ciklamenai augšanas vieta patīk, tā pašizsējas. Gaišsārto līdz piesātināti purpurrozā ziedu viducī ir tumšāks plankums. Augi ir 10 cm augsti. Pāris nedēļas pēc uzziedēšanas veido skaistu, efejām līdzīgu lapojumu, kas saglabājas arī ziemā. Šīs puķes kopj un audzē tāpat kā Kosas ciklamenas, atšķiras vienīgi to ziedēšanas laiks.

Foto: Shutterstock

Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas zinātniskā asistente Ilma Nereta stāsta, ka Latvijas apstākļos ziemcietīga ir arī Kilīkijas ciklamena (Cyclamen cilicium). Dārzos atceļojusi no Kilīkijas reģiona Turcijā. Tā ir rudenī, visbiežāk septembrī ziedoša ciklamena, par ko ļauj domāt neilgā (dažu gadu) pieredze botāniskajā dārzā. Šim augam īpaši kaitē temperatūras krasas svārstības ziemas periodā. Kilīkijas ciklamenas dārzā audzē līdzīgi kā efejlapu ciklamenas. Augšanas vietai obligāti jābūt daļēji noēnotai, jāsarūpē neitrāla vai viegli sārmaina, trūdvielām ielabota, labi drenēta augsne. Tās nedrīkst stādīt vietā, kur mēdz krāties ūdens. Rudenī stādījums jāmulčē ar daļēji sadalījušos lapu kompostu. Piesegums mazinās temperatūras svārstības kritiskajos brīžos kailsala ziemās.

Visas āra ciklamenas labi jūtas lapu koku un krūmu vai priežu pavēnī, tomēr pietiekami lielā attālumā, kur kokaugu sakņu sistēma ir mazāk blīva. Bumbuļus stāda pavasarī 5–10 cm dziļi (krietni dziļāk, nekā stādot Persijas ciklamenu), 20 x 20 cm attālumā citu no cita.

Var pavairot ar sēklām

Sēklas ienākas jūlijā, augustā (pogaļas atrodas uz saritinātiem ziedkātiem augsnes virspusē) un jāsēj nekavējoties – kastītē, irdenā substrātā 1 cm dziļi, regulāri jāmitrina, nepieļaujot pārlieku slapjumu. Svaigas sēklas sadīgst aptuveni pāris mēnešu laikā, bet reizēm – tikai pavasarī. Pirmajā ziemā sējeņus tur gaišā, vēsā telpā, piemēram, verandā. Jāraugās, lai glabāšanas laikā augi neiekalst. Pastāvīgā vietā dārzā ziemcietīgo ciklamenu sējeņus izpiķē pavasarī. Augi uzzied pēc 2–3 gadiem.

Balkonu kastēm un iekštelpām

Pamata suga, no kuras izveidotas gandrīz visas ciklamenu šķirnes, ir Persijas ciklamena (Cyclamen persicum). Telpās audzētās ir vienas no visizplatītākajām podu puķēm. Tās ir ļoti dažādas lieluma, ziedu krāsas un formas ziņā. Ciklamenas iedala trijās grupās: lielziedu, pārejas tipa ar vidējiem ziediem un sīkziedu. Elegantie ziedi izceļas ar daudzveidīgu krāsu gammu – no baltām līdz pat tumši purpursarkanām. Latvijā iecienītākās ir koši sarkanās, baltās, rozā, laškrāsas ciklamenas.

Foto: Shutterstock

Zemnieku saimniecības "Bites" īpašniece Agita Bite stāsta, ka no lielziedu ciklamenām joprojām vispopulārākā ir 'Concerto', no pārejas tipa ciklamenām – 'Canto', bet no sīkziedu visvairāk audzētā ir 'Libretto'.

'Libretto' ir ekonomiski izdevīga, jo vienā kvadrātmetrā var izvietot vairāk augu (audzē 7–10,5 cm diametra podos). Ziedošus augus var turēt telpās, kā arī līdz vēlam rudenim ārā. 'Canto' ir mazliet smaržīgi vidēja izmēra ziedi. Augi ir ļoti izlīdzināti, audzējami 10–12 cm podos. Lieliski der apzaļumošanai, taču ārā gumi ziemu nepārcietīs. 'Concerto' audzē 12 cm diametra podos. Lielie ziedi ar stingriem kātiem izvietoti lapu rozetes vidū un mēdz būt vairāk nekā 15 košos krāsu toņos.

Vēlā rudenī un siltā ziemā ciklamenas var izmitināt ārā, jo tās iztur līdz -4°C salu. Tomēr ziedi jāsargā no spēcīga vēja un stipra lietus. Vislabāk šīs puķes novietot lodžijās, balkonu kastēs, verandās un citur, kur tās ir daļēji pasargātas no nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Uznākot aukstumam, ciklamenas pārvieto gaišās un vēsās telpās (optimāli +12…+15°C).

Hibrīdās ciklamenas, piemēram, 'Cabrilla', 'Franja', 'Friller', 'Halios', 'Latinia', var audzēt no sēklām, tomēr pēdējos gados profesionālie puķkopji tās ekonomisku apsvērumu dēļ biežāk audzē no jaunstādiem. Stādmateriālu pasūta janvārī, lai saņemtu maija beigās, jūnijā. Atkarībā no šķirnes ziedošus augus iegūst no novembra līdz janvārim.

Pavasarī un vasarā jaunie augi jāsargā no tiešiem saules stariem, lai neapdegtu lapas. Parasti to nodrošina, ar krītu apstrādājot siltumnīcu jumtu vai augiem uzsedzot agrotīklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!