Foto: Shutterstock
Man jūlijā uzdāvināja ziedošu rozīti podiņā, kas tagad jau noziedējusi. Vai augu iespējams pārziemināt? Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Anna.

Latvijā ieved miniatūrrožu šķirņu grupas Kordana stādus podiņos. Tās nav potētas, bet gan pavairotas ar apsakņotiem spraudeņiem. Pundurrozēm raksturīgs neliels augums (25–30 cm), biezi zaroti, kompakti krūmi ar tieviem, noturīgiem dzinumiem un mazām, bieži vien spīdīgām lapām. Ziedi ir sīki, 1,5–2,5 cm diametrā, dažādās krāsās. Ārzemju audzētāji katrā podiņā parasti stāda četrus rožu spraudeņus un augšanas laikā tos papildus apstrādā ar augšanas regulatoriem, lai samazinātu augumu un ziedi uzplauktu vienlaikus.

Rožkope Daila Trubiņa stāsta, ka pareizi koptas mazās rozītes var priecēt gadiem ilgi. Ja dārzā tās labi ieaugušas un izveidojušas kuplu sakņu sistēmu, krūmiņi var ziedēt 4–5 gadus. Dāvinātās rozītes ieteicams vasarā vai rudenī izstādīt paliekošā vietā dārzā un pirms sala piesegt ar lapām vai papardēm. Var arī atstāt podiņā un izvietot ārā – uz balkoniem, terasēm, bet vēlā rudenī (līdz salam) ierakt līdz ar poda malām zemē. Krūmiem nolauž noziedējušos ziedus un atlapo, lai augs zem pieseguma nesāktu pūt. Apkārt krūmiem izveido vismaz 10 cm biezu dārza zemes konusu un apsedz ar skuju koku zariem.

Miniatūrrozes var pārziemināt arī šādi: pirms rudens salnām ienes labi apgaismotā un vēdināmā telpā, kur tās turpina ziedēt. Tikmēr augiem nodrošina pietiekamu mitrumu un reizi divās nedēļās dod mēslojumu 0,2% koncentrācijā. Ziemā rozītēm ir miera periods, tām vajadzīga +4 °C temperatūra, gaiša telpa (neder silts, tumšs pagrabs, jo dzinumi izstīdzēs un attīstīsies pelējuma sēnes) un mitrums – vien tik daudz, lai neiekalstu sakņu kamols (parasti laista reizi pāris nedēļās).

Februārī rozes pakāpeniski pieradina pie siltuma, sāk laistīt, mēslot. Tās var arī pārstādīt pirms miera perioda. Kuplo krūmiņu ar rokām sadala sīkāk, lai iegūtu četrus jaunus stādus. Katru stāda divu litru podā. Trauka apakšā ieber drenāžu – rupju granti, pēc tam sagatavoto augsni. Miniatūrrožu audzēšanai piemērota irdena, trūdvielām bagāta augsne ar labu gaisa un ūdens caurlaidību (pH 6,5), kas sastāv no satrūdējušiem kūtsmēsliem, kūdras, trūdzemes un pulverī samalta māla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!