Foto: Shutterstock

Viena no novembra vizītkartēm ir krāsainas krizantēmas jeb mārtiņrozes podiņos - pārsteidzoši skaistas, profesionālu audzētāju rūpīgi koptas un lolotas ziedu bumbas dažādās krāsās un neskaitāmi daudziem skaistiem ziediņiem. Kā šo bagātīgo skaistumu saglabāt pēc iespējas ilgāk un vai vērts augu podā glabāt līdz pavasarim, lai tad to iestādītu dārzā? Atbildi atradām žurnāla "Ievas Māja".

Labvēlīgos apstākļos krizantēma ar ziedēšanu priecē pusotru, pat divus mēnešus. Tiesa, jāņem vērā, ka silta, omulīga istaba šim vēsumu un mitrumu mīlošajam augam nav labākā vieta, žurnālam stāsta zemnieku saimniecības "Bites" īpašniece Agita Bite. Sausumā un karstumā krizantēmas ātru pārzied, lapas sāk vīst un balot, bet mazie pumpuri nemaz neatvērsies. Tādēļ, ja vien iespējams, krizantēmas no dzīvokļa jānes ārā - spirgtajā rudens gaisā. Telpās puķei jāatrod pēc iespējas vēsāka, bet gaišāka vieta.

Rūpēs par augu jāgādā, lai augsne būtu mitra, ūdeni lejot nevis tieši podā, bet trauciņā zem tā. Reizi nedēļā krizantēmu baro ar puķēm paredzētu mēslojumu un nogriež izziedējušos ziedus.

Podu krizantēmas teorētiski tiek audzētas viena rudens priekam, tomēr var mēģināt to saglabāt līdz pavasarim, lai pārstādītu dārzā. Viens variants - augu nogriež gandrīz līdz augsnei un glabā pagrabā vai citā tumšā telpā. Gaidot pavasari, krizantēmu reizi mēnesī aplej un martā sāk augu modināt - noliek gaismā, laista un mēslo. Kad salnas beigušās un puķe paaugusies, to var nest ārā un stādīt zemē.

Visticamāk, pat, ja izdosies augu pārziemināt, glītās krizantēmu bumbas vietā nākamgad izaugs necila mārtiņrozes "slotiņa", kas, iespējams, pat būs ar citas krāsas ziediem, žurnālam "Ievas Māja" stāsta Agita Bite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!