Foto: Shutterstock

Portāls ''Delfi'' jau rakstīja, ka Apstādījumu saglabāšanas komisija diskutēja par liepu saglabāšanu vai nociršanu Rīgā, Pils laukumā. Lai arī sākotnēji diskusijā izskanējuši dažādi viedokļi un vieni uzskatīja pareizāk neveselos kokus likvidēt, tomēr ar arboristu palīdzību tika lemts visas vēsturiskās liepas saglabāt. Šajā sakarā portāls ''Tavs dārzs'' vērsās pie arborista Uģa Šmita, lai noskaidrotu, ko darīt situācijās, kad jālemj par koku saglābšanu vai izzāģēšanu.

Kas attiecas uz situāciju Pils laukumā ar vēsturiskajām liepām, speciālists nav iepazinies ar inventarizāciju un slēdzienu, tāpēc profesionāli komentēt labāko variantu nevar. ''Neredzot konkrētos kokus, protams, grūti spriest par pielietojamajām kopšanas metodēm, bet esmu pārliecināts, ka tās būs vairakkārt dārgākas par jauna dižstāda iestādīšanu un kopšanu, rēķinot 10 un vairāk gadu ilgā periodā nākotnē. Visdrīzāk liepas pie pils vizuāli būs ļoti nepievilcīgas un atjaunotajā laukumā izskatīsies slikti,'' komentē Šmits. Vairāk par liepu saglabāšanu Pils laukumā lasi šeit.

Arborists skaidro, ka parasti kokus bez iemesla neizcērt, un neviens speciāli ļaunumu dabai negrib nodarīt. Visbiežāk ir divi iemesli, kāpēc lemj par labu koku izciršanai:

  1. koks ir bīstams un ar kopšanas metodēm šo bīstamību novērst nevar.
  2. koku kopjot, ir nepieciešams lielas finanses, un rezultātā pēc īsāka vai ilgāka laika koks tāpat ies bojā, tā vizuālais skats būs nepievilcīgs.

Arī dažādos projektos bieži vien ainavu arhitekts paredz koku ciršanu, jo koki nav ainaviski vērtīgi, slimi vai arī traucē kādiem ainavu risinājumiem.

Ja ir finansiāli līdzekļi, ko atvēlēt vēsturisko koku kopšanai, tos noteikti vajag saglabāt, bet, ja koks ir bīstams, tad ieteicams to labāk nozāģēt un tā vietā veidot jaunu stādījumu. Katrā ziņā kokiem jābūt sakoptiem. Ja kokus ir skāruši sēņu bojājumi (trupe), tad šo procesu var ierobežot, bet uzlabot koku stāvokli ir vai nu ļoti dārgi vai dažreiz pat neiespējami. Tieši tādēļ speciālisti veic koku inventarizāciju, lai šādus kokus identificētu un attiecīgi rīkotos.

Pirms zāģēt savā īpašumā esošu koku, vajadzētu saprast, kāds ir iemesls šādai vēlmei. Speciālists vairāk nekā 90 procentos gadījumu iedomāto problēmu spēs atrisināt, koku nenozāģējot, bet veicot atbilstošu koka kopšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!