Foto: Shutterstock
Perfekti apcirpti dzīvžogi un dekoratīvie krūmi ir latviešu dārzu klasika. Tiem, kas vēlas iegūt pamācību, kā pareizi apcirpt šo dārza rotu, noderēs video pamācība, kurā atspoguļots gan sagatavošanās, gan darba process, lai rezultāts būtu nevainojams.

Pirms ķeries klāt dzīvžogu cirpšanai, atceries, ka drošība ir pati svarīgākā, un jo īpaši tas attiecināms uz augstākiem krūmiem un kokiem, kad nepieciešams izmantot trepes vai kādus paaugstinājumus. Tāpat nodrošinies ar dārza cimdiem, aizsargbrillēm un dārza šķērēm.

Pirmais uzdevums, kas jāveic zaļās rotas frizēšanā, ir veco un nedzīvo zaru izgriešana. Zari, uz kuriem nav izdīgušas lapas, un tie ir sausi, noteikti jāizgriež. Tas veicinās jaunu zaru un lapu augšanu, līdz ar to krūms ar laiku kļūs arvien kuplāks un zaļāks.

Krūmus vai kokus, kas zied pavasarī, noteikti jāapgriež pēc ziedēšanas, vasarā, bet vēlāk ziedošos apzaļojumus drīkst apcirpt rudenī vai ziemā. Krūmus, kas nezied, bet tikai zaļo, drīkst apcirpt tikai tad, kad lapotne ir pilnībā izplaukusi.

Video pamācībā tiek sniegti vērtīgi padomi un skaidrojumi par biežāk pieļautajām kļūdām, piemēram, par to, kas notiek ar apzaļojumu, ja tam tiek apgriezta tikai virspuse. Tādos gadījumos, kad tiek apgriezta tikai virspuse, krūms pletīsies platumā un augs strauji uz augšu. Ja vien nav vēlēšanās to audzēt augstāk, to nav ieteicams darīt. 

Speciālists min vēl kādu bieži pieļautu kļūdu, apcirpjot krūma sānu daļas slīpi, tādā veidā neradot iespēju saulei apspīdēt apakšu, jo to nosedz ēna. Tādos gadījumos drīzi vien krūma apakšējā daļa izkaltīs un jaunas lapotnes neveidosies.

Tiem, kas vēlas izveidot perfekti apcirptus krūmus vai dzīvžogu, noderēs ierosinājums izveidot tādu kā norobežotāju, kas nepieļauj šķību un greizu gala rezultātu. Norobežotājus var izveidot no koka līstēm vai mietiņiem un iesietiem striķiem attiecīgajā cirpšanas augstumā. Piestiprinot tos zemē pie auga, būs vieglāk saprast, cik tālu griezt vai cirpt lapojumu.

Video pamācība:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!