Foto: shutterstock/kadrs no video
Drīz jau pelargonijas varēsim nest laukā no saviem mājokļiem, lai rotātu balkonus, terases un lapenes, bet līdz tam brīdim vēl jāuzgaida. Ja nagi niez rosīties, tad pašlaik ir īstais laiks, lai pārstādītu pelargonijas.

Knifiņos par pelargoniju pārstādīšanu dalās Īrijā dzīvojošā latviete Līga Platā, kas "Facebook" izveidojusi blogu "Līdz ausīm puķēs". Kā ar sevi iepazīstina dārzkope, viņa ar puķkopību ir aizrāvusies jau vairāk nekā 20 gadus. "Jauši vai nejauši, bet esmu ieaugusi līdz ausīm puķēs," tā Līga. Viņa atklāj, ka vismīļākais augs ir pelargonijas, un šobrīd viņai ir viena no lielākajām pelargoniju kolekcijām Īrijā – 400 dažādas šķirnes, hibrīdi utt. Tāpat viņa audzē dažādas interesantas sīpolpuķes, sukulentus, kā arī citas ziedošas puķes. Ar Līgas atļauju publicējam viņas piedzīvojumus puķu pasaulē, tai skaitā arī video, kuros dārzkope skaidro, kā parūpēties par augiem.

Savā video Līga paskaidro un pamāca, kā pārstādīt pelargonijas, kas nav "gājušas gulēt", proti, tās ir augušas visu ziemu, tām nav bijis miera periods.

Pārstādīšanu viņa veic divām dažādām pelargonijām. "Pārstādīšana abām neatšķirsies, vienkārši es zinu, ka daudzi apjūk, nesaprot, ko darīt un kā," video stāsta Līga. Sākumā viņa pelargoniju uzmanīgi izceļ no poda, nedaudz nopurina zemīti, kā arī nogriež vienu neglīto dzinumu. "Tā kā saknītes podā bija kompakti saaugušas, tās var nedaudz pabužināt, lai tās vieglāk atrod ceļu jaunajā substrātā," paskaidro dārzkope.

Viņa pelargonijai ir sarūpējusi lielāku podu, kā arī jaunu substrātu. Kā stāsta Līga, viņa poda dibenā neber drenāžas kārtu, bet vienkārši ieber dažas saujas substrāta. Pēc tam viņa pelargoniju ieceļ jaunajā podā. Kā rīkoties tālāk, kad pelargonija iecelta jaunajās "mājās", kāpēc svarīgi augsni piespiest podā, kāpēc ir vērtīgi pēc pārstādīšanas pelargoniju apliet ar jūras zāļu vai kūdras ekstraktu – atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem varēsi rast Līgas video!

Video, kā pārstādīt lielu pelargoniju:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!