Foto: Shutterstock
Vīnstīgām piemīt kāds īpašs šarms, kas apbur un rada romantisku noskaņu gan vasarā, gan rudenī, kad lapas iekrāsojas sarkanas. Arī mūsu platuma grādos ar vīnstīgām apaugušas mājas pavisam noteikti nav retums, taču ir vēl daudz oriģinālu ideju, kā tās izmantot dārza teritorijā.

Vīnstīgu audzēšanas padomi

Tiem, kas iekārojuši pēc vīnstīgu klātbūtnes savā dārza vai piemājas teritorijā, noderēs pieredzes padomi no portāla Calis.lv foruma dalībniekiem, kas labprāt dalās gan pozitīvajā, gan ne tajā veiksmīgākajā pieredzē. 

Kāda lasītāja iesaka vīnstīgas stādīt tieši pavasarī, nogriežot spraudeni slīpajā griezumā, lai tas ir aptuveni 10 centimetru garš. Tas jāiestāda mitrā zemē ar smilšu piejaukumu un jāapsedz ar plēvi, lai nenosaltu, kas mēdz notikt tieši pašā sākumā. Kad tas paaudzies, plēvi var nosegt un ļaut tam brīvi augt. Var mēģināt stādīt arī rudenī, taču vairums saka, ka tas var neizdoties salnu dēļ. Vēl kāda foruma aktīviste ierosina vienkāršāku variantu - nolauzt vīnstīgu zaru ar trīs pumpuriem, iestādīt to zemē tā, lai divi no tiem ir zem zemes, jo no tiem veidosies saknes. No augšējā pumpura izaugs zariņš, kas stiepsies uz augšu un veidos jaunus dzinumus.

Daloties savā pieredzē ar vīnstīgu audzēšanu, kāds foruma dalībnieks iesaka īpaši pārdomāt vietu, kur tās tiks audzētas, jo vīnstīgas mēdz izplesties tik mežonīgi, ka vēlāk vairs nebūs iespējas tās apkarot. Citi min, ka vīnstīgu biezokņi var kaitēt mājas pamatiem, vēl kāds stāsta, ka tie neļauj mājas sienām ''elpot'', taču tikpat daudz ir arī veiksmīgie piemēri, kas pierāda pretējo.

Vīnstīgu audzēšanā svarīgi tās ik pa laikam apgriezt, lai veidotos jauni pumpuri. Šajā procesā jāievēro, lai tiktu griezti sānu zari. Ja nepieciešams koriģēt vīnstīgu augšanu, to ieteicams darīt ar dārza šķērēm – nevajadzētu zarus plēst vai raut.

Idejas vīnstīgu audzēšanai

Gana plašās terasēs vai pagalmos gar sienām, vīnstīgas var kalpot eksotiskas noskaņas radīšanai. Vasaras siltajos vakaros, kad tā vien gribas ilgāk pakavēties laukā, var izmantot gaismu virtenes, kuras izkārtot starp vīnstīgām, gar apstādījumu malām vai vienkārši pāri no vienas sienas līdz otrai. 

Ja ir vēlēšanās kādu no mājas sienām padarīt krāšņāku, pie tās var piestiprināt režģus vai vīteņaugiem paredzētos statīvus, ap kuriem skaisti apaugs vīnstīgas un ar laiku izveidos dekoratīvu noformējumu.

Ne vienmēr vīnstīgām jākalpo kā dekoratīvam elementam gar kādu sienu, arī nokarenā veidā tās izskatās ļoti gaumīgi, kā tas ir šajā piemērā, uz terases.

Ja ir vēlēšanās ar vīnstīgu palīdzību izveidot kādu ģeometrisku rakstu, tad nāksies biežāk tās apciemot ar dārza šķērēm, taču dažkārt tas ir tā vērts, lai iegūtu skaistus ornamentus uz mājas fasādes.

Vīnstīgu klasika jeb biežāk izmantotais veids ir to apaudzēšana ap māju, un šādi tās patiesi izskatās fantastiski. Protams, tas neizdosies divu un pat ne trīs gadu laikā, tomēr vīnstīgas aug gana ātri, lai pēc pāris gadiem varētu priecāties par skaisti apzaļumoto māju.

Dārza galda zonā, āra terasē vai uz balkona vīnstīgas ir pat ļoti piemērotas, jo tās ar laiku rada gana biezu sienu, lai nekas nespīdētu cauri, turklāt tās radīs romantisku un pat nedaudz sapņainu noskaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!