Foto: Shutterstock

Pavasara vēsmas jūtamas ik uz soļa – saulītē vietām jau ar savu krāšņumu priecē sniegpulkstenītes, bet siltais laiks liek noņemt biezo ziemas šalli. Pavasarīgas noskaņas var radīt arī savos mājokļos, piemēram, ienesot kādu gadalaikam atbilstošu augu vai izaudzējot kādu garšaugu. "Tavs Dārzs" ir apkopojis informāciju par kraukšķīgo dīgstu audzēšanu, kas ir ir īsts pavasara gardums!

"Tavs Dārzs" padomu vācelītē atradīsi speciālistu knifiņus dēstu audzēšanā, informāciju par dažādām sēklām un piemērotākajiem traukiem, kā arī pat gardas receptes no portāla "Tasty", lai sadiedzētos zaļumus liktu godam lietā!

Jāteic, ka dīgstu audzēšana ir teju vai modes kliedziens, jo tos var atrast ne tikai veikalu plauktos un tirgū, bet arī restorāni dēstus ir iecienījuši kā skaistus ēdiena dekorus. Vai zināji, ka zirņu dēstus izmanto pat kūku rotāšanai un dažādu kokteiļu pagatavošanā? Nevar nepieminēt, ka arī influenceri kultivē dēstu audzēšanu, kas soctīklu lietotājus mudina izmēģināt kaut ko nebijušu.

Lai gan šķiet, ka zirņu dīgstu audzēšanai nepieciešami kādi speciāli zirņi, derēs arī kaltēti zaļie, dzeltenie un pat pelēkie. Tāpat ir neskaitāmi daudz graudu, kas izdiedzēs vērtīgus zaļumus. Piemēram, kvieši, auzas, rudzi, mieži apdāvinās ar sulīgiem zaļumiem, bet no pākšaugiem var izvēlēties arī lēcas un Ķīnas pupiņas. Diedzēt var arī sēklas – linsēklas, rutku, sinepju, biešu, redīsu, saulespuķu, sierāboliņu un citas. Šajā rakstā varēsi atrast pamācību, kā izdiedzēt kraukšķīgās redīsu sēklas.

Svarīga ir ne tikai sēklu izvēle, bet arī pats diedzēšanas process. Sēklas vienmēr rūpīgi jānoskalo. Kā "Tavs Dārzs" savulaik skaidroja pieredzējušais dīgstu audzētājs Mārtiņš Kaugars, svarīgi skalot tieši tekošā ūdenī, tāpat nevarot aizmirst par ūdens nomaiņu traukā, lai neveidojas nogulsnes. Savukārt pamatelementi, kas nepieciešami, lai izaugtu veselīgie dīgsti, ir mitrums un siltums. Tāpat nedrīkst aizmirst arī par dīgstu laistīšanu, citādi tie savīst, īpaši izteikti tas esot kresēm. Pat, ja tie jau savītuši, pēc laistīšanas tie atkal kļūst stingri un kraukšķīgi. Rakstā zemāk plašāk lasi dažādus knifiņus par dīgstu audzēšanu!

Ja vēlies redzēt, kā dīgstus audzē profesionālās audzētavās un kā tur pie bagātīgas zaļumu ražas tiek jau krietni pirms februāra spilgtajiem saules stariem, palūko šeit.

Lai izdodas izaudzēt bagātīgu vitamīnu devu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!