Foto: Shutterstock
Dārzam rudenī nav jābūt vienmuļam un pelēkam. Ir gana daudz augu, kuri dārzu izkrāšņo vasarā, taču savu otro uzvaras gājienu maršē tieši rudenī, kad to lapas iekrāsojušās košajos toņos.

Lielā fotergila

Kompakts vasarzaļš krūms, kas maija otrajā pusē uzzied baltiem, pudeļu birstei līdzīgiem, ļoti smaržīgiem ziediem, tādējādi vasarā piesaistot kukaiņus un putnus. Augstumā var sasniegt no pusotra līdz pat trim metriem.

Vasarā lapojums ir tumši zaļš, taču rudenī tas krāsojas skaisti oranžos, sarkanos un violetos toņos. Krūmiņam patiks saulaina vieta vai pusēna, vidēji mitra, taču labi drenēta un vidēji bagāta augsne.

Virdžīnijas burvjulazda

Lai arī burvjulazdas vislabāk jūtas dienvidos, dažas šķirnes labi pielāgojušās arī mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Kā norādīts kokaudzētavas "Baltezers" mājaslapā, viena no salizturīgākajām ir Virdžīnijas burvjulazda. Koks zied ar dzelteniem plušķainiem ziediņiem, un, lai gan īstais ziedēšanas laiks ir tieši rudens, tā uzziedēt var arī pavasarī.

Vasaras sezonā krūms uz pārējo augu fona diez ko neizceļas, taču savu īsto daili izrāda rudenī, kad lapojums krāsojas oranži sarkanos toņos. Burvjulazdām dārzā jāierāda no vējiem pasargāta un saulaina vieta, jaunos kociņus gada saltajos mēnešos vēlams piesegt. Labi augs ielabotā, labi drenētā un caurlaidīgā vietā.

Etiķkoks

Krāšņs koks, kas, piemērotā vietā iejuties, var izaudzēt iespaidīgu sakņu sistēmu un aizņemt lielu platību. Lai to nepieļautu, būtisks priekšnosacījums ir laicīga jauno dzinumu apgriešana pavasarī. Augstumā var sasniegt divus līdz piecus metrus. Ziemcietīgs, gaismu prasīgs augs, kas vislabāk augs vidēji mitrās, kaļķainās augsnēs.

Pīlādžkokam līdzīgās lapas rudenī krāsojas košos toņos, taču īpašu odziņu piešķir aptuveni 20 centimetrus garās ziedkopas dzinumu galos un karmīnsarkanie kauleņi, kas zaros saglabājas līdz pat nākamajam pavasarim.

Spirejas

Košumkrūms, kura prasības pret augsni, mēslošanu un kopšanu ir niecīgas. Tās var augt teju jebkādā augsnē un, ja tos nepalutinās ar mēslojumu, neatspēlēsies ar nokalšanu vai neziedēšanu. Spirejām ir laba ziemcietība, tās praktiski neapdraud kaitēkļi un slimības, vienā vietā var augt gadu desmitiem, bet tik un tā būt dekoratīvas. Galvenais, lai tam tiktu ierādīta vieta saulainā un pasausā vietā. Spireju šķirņu plašais klāsts ļauj jebkuram dārza īpašniekam izvēlēties sev vēlamo augu – krūmiņi var būt gan kompakti 60 centimetrus augsti, gan divus metrus brangi. Tāpat tie dod plašu klāstu lapojuma krāsā – sastopami krūmi ar zaļām, dzeltenām un sārtām lapām.

Zaļš lapojums vasarā, bet rudenī sarkans piemīt bērzlapu spirejai 'Tor'. Japānas spirejai 'Bailcarol' lapojums plaukstot ir zeltaini dzeltens, vasarā zaļgandzeltens, bet rudenī – bordo krāsā. Ar sarkanīgi oranžu lapojumu plaukst Japānas spireja 'Fire Light', kas vasarā kļūst dzeltens, taču rudenī atkal iekrāsojas koši sarkans. Ar lielām lapām, kuras plaukstot ir brūngansarkanas, vasarā matēti zaļas, bet rudenī – purpursarkanas priecē Japānas spireja 'Macrophylla'.

Parastā irbene 'Roseum'

Parastā irbene bieži tiek dēvēta arī par sniega piku. Ar balto lodveida ziedkopu priecē no maija līdz jūnijam, savukārt krūma lapas pēc salnām krāsojas vīnsarkanajā tonī.

Parastā irbene ir ātraudzīgs vasarzaļš krūms, kas aug vāji skābās līdz sārmainās ar humusu (augsnes trūdvielām) bagātās augsnēs, pacieš arī daļēju noēnojumu.

Pieclapu mežvīns

Augsnes ziņā mazprasīgs vīteņaugs, kas izturīgs arī pret dūmgāzēm. Ļoti ātraudzīgs un labi aug gan ēnā, gan tiešā saulē. Lai arī pieclapu mežvīna baltie ziedi ir praktiski neievērojami, pēc ziedēšanas augu rotā zili ogu ķekari. Zaļais lapojums līdz ar rudens pienākšanu kļūst spilgti sarkans.

Pieclapu mežvīnam nepieciešams balsts, pie kā pieķerties vai rāpties, piemēram, ēku siena vai žogs. Augs balstam piestiprinās ar gaisa saknēm.

Melnaugļu aronija

Aronijas ir vidēji ātraudzīgi krūmi augstumā līdz diviem metriem. Tie aug trūdvielām bagātās augsnēs. Gaismas prasīgi, sausumizturīgi. Krūma augļus lieto pārtikā un medicīnā. Lapojums zaļš, bet rudenī krāsojas ugunssarkans. "Skats, protams, ir fantastisks!" uzsver Zaļenieku kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Kaušele.

Krūmmellenes

Krūmmellenes aug skābās, kūdrainās, dažāda mitruma augsnēs. Augstums un ogu garšas īpatnības atkarīgas no krūmmlleņu šķirnes. Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja novērojusi, ka īpaši lapas krāsojas šķirnēm 'Sierra', 'Blue Gold' un 'Flamingo'. "Jāpiebilst, ka šķirnes flamingo lapojums ir krāsains jau vasarā – ar rozā lāsumiem," tā Komina-Kaušele.

Tunberga bārbeles

Bārbeles labi aug sausās, saulainās vietās, mežmalās un nogāzēs. Vidēji ātraudzīgi krūmi, labi pakļaujas veidošanai. To augļi ir ēdami. Zaļenieku kokaudzētavas pārstāve norāda, ka košu efektu dārzā sniegs šķirne 'Eretca', kas augstumā sasniedz aptuveni pusotru metru, bet platumā – ap 60 centimetriem. Krūmam piemīt kroniskas formas vainags, vasarā lapojums zaļš, taču rudenī – koši oranžs līdz sarkans. Savukārt šķirne 'Starburst' augstumā un platumā sasniedz aptuveni metru. Krūma lapojums gana dekoratīvs ir arī vasarā – zaļš ar balti rozā lāsumiem, rudenī krāsojas purpursarkans.

Spārnotais segliņš

Krūmi aug auglīgās, trūdu saturošās, neitrālās vai kaļķainās augsnēs, ir mitrumu mīloši un ēncietīgi. Krūma augstums atkarīgs no šķirnes, bet ļoti dekoratīva ir arī pamatsuga. Lapojums ir zaļš, rudenī ļoti košos sarkanos toņos. Dekoratīvs ir arī krūma zarojums – ar tādiem kā korķveida spārniem.

Jāņem gan vērā, ka augi, kas atrodas pārāk lielā ēnā, iekrāsosies vēlāk rudenī un daļu lapu var zaudēt, pirms tās kļūs spilgti sarkanas.

Skarainās hortenzijas

Hortenzijas ir skaisti ziedošas, samērā lēnaudzīgas. Patīk irdena, barības vielām (ar kūdras vai lapu zemes piedevu) bagāta un mitra augsne. Saulmīles, pacieš arī pusēnu. Zied vasaras otrajā pusē, bet ziedēšanas laiks atkarīgs no katras šķirnes. Pievērsiet uzmanību, ka ne visām hortenzijām krāsojās sarkanas lapas, tāpēc jāizvēlas, piemēram, šķirnes 'Early Sensation' (sinonīms 'Bulk'), krūms augstumā līdz diviem metriem. Lapojums zaļš, rudenī bordo sarkans. Krāšņa ir arī šķirne 'Little Ouick Fire', krūms augstumā līdz pusotram metram, ar iespaidīgiem, baltiem ziediem, kas vēlāk kļūst sārti, bet pēc tam sarkanīgi. Lapojums zaļš, rudenī sarkanbrūns.

Parastais parūkkoks


Siltumu un gaismas prasīgi vasarzaļi krūmi, kas vislabāk aug kaļķainās un vidēji bagātās augsnēs, smagākā augsnē iestādītajiem krūmiem ziemcietība būs vājāka. Jāstāda saulainā, siltā un no vēja pasargātā vietā.

Parastais parūkkoks ir izcili dekoratīvs arī vasaras laikā, pateicoties to augļiem – sārtajiem matiņiem, kuri no tālienes atgādina parūku. Šķirnēm lapu krāsojums atšķiras. 'Royar Purple' šķirnei ir karmīnsarkanas lapas un augļkopas, šķirnei 'Purpureus' – lapas zaļas, bet augļkopas karmīnsarkaniem matiņiem. Košas lapas rudenī būs arī šķirnēm 'Ancot' un 'Grace'. Savukārt šķirnei 'Rubrifoluis' tumši sarkanas lapas ir plaukšanas laikā, pēc tam kļūst zaļas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "The Spruce" un kokaudzētavas "Bulduri" un "Baltezers" mājaslapām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!