Tāpat kā atraitnītes, arī neaizmirstules ir piemērotas spilgtu sīpolpuķu dobēm, jo zied vienlaikus ar vēlajām tulpēm, narcisēm.

Populārākās šķirnes

Neaizmirstules ir ļoti iecienītas Vācijā, Francijā, Nīderlandē, kur tās daudzpusīgi izmanto kā krāšņumaugus – stāda kopā ar citām puķēm ēnainās vai saulainās vietās, kā arī dažādu ūdensbaseinu krastos. Atsevišķas šķirnes audzē podos un uzziedina pirms Lieldienām un Mātes dienas, proti, reizē ar citām tradicionālajām puķēm – prīmulām, Āzijas gundegām un mārpuķītēm. Griezti neaizmirstuļu ziedi saglabājas īsu laiku, – stāsta zemnieku saimniecības "Bites" īpašniece Agita Bite.

Ģintī ir aptuveni 50 sugu. Tie ir viengadīgi, divgadīgi vai daudzgadīgi lakstaugi. Kultūrā izsenis pazīstamas tikai dažas sugas.

Meža neaizmirstule (Myosotis sylvatica) – pamatsuga savvaļā aug Eiropā, Āzijā. Augs ir 15–35 cm augsts. Nelielās ziedkopās sakopotie zilie ziedi priecē no maija līdz augustam. Ir izveidotas daudzas šķirnes, kuras var pavairot ar sēklām, tās, tāpat kā atraitnītes un prīmulas, audzē kā divgadīgus augus.

Vietējie profesionālie puķu audzētāji labi pazīst grezno neaizmirstuļu sēriju 'Nina', kas agri zied, veido kompaktu augumu un audzējama podos. Ir šķirnes ar baltiem, rozā, ziliem, indigo ziliem ziediem.

Vācu selekcijas firma "Benary" izveidojusi neaizmirstuļu sēriju "Sylva". Uzziedināšanai piemērotas: "Bluesylva" – 20 cm augsta, vidēji zila ziedu krāsa, "Rosylva" – spēcīgs augums, noturīgi dzinumi, rozā ziedi, "Snowsylva" – kompakts augums, balti ziedi, laba šķirne grieztiem ziediem. Ziedu steidzināšanai siltumnīcās izmanto arī citas šķirnes: "Compindi" – 15 cm augsta, zili ziedi, piemērota arī stādījumiem dobēs, "Dunkelblauer Turm" – 30 cm augsta, tumši zili ziedi, der grieztiem ziediem, 'Miro' – 15 cm augsta, zied ļoti agri ar lieliem ziediem.

Kā audzēt

Uzziedināšanai aprīlī, maijā neaizmirstules izsēj augustā. Diedzējot gaismā, +18 °C temperatūrā, sadīgst 14–20 dienās. Septembrī augus stāda podos. Turpina audzēt gaišās, vēsās telpās, neļaujot sakņu sistēmai iesakņoties augsnē ārpus podiņa. Ziemā neaizmirstules novieto pēc iespējas zemākā temperatūrā (piemēram, neapkurināmā siltumnīcā), bet neļauj iesalt podiņiem. Uzziedina +10…+12 °C temperatūrā. Lai ziedi priecētu agri pavasarī, augi jāaudzē apkurināmā siltumnīcā. Neaizmirstules bieži pārdod 12–13 cm diametra podos, katrā pa 5–6 augiem.

Dobē var stādīt gan saulainā, gan ēnainā vietā. Saulainā vietā zied tikai mēnesi, bet ēnainā – ilgāk.

Neaizmirstules var sēt arī maijā, jūnijā lecektīs. Sējumus ēno un uztur vienmērīgi mitrus. Augustā dēstus izstāda dobēs 15–20 cm attālumā. Pietiekami mitrā augsnē piemērota arī saulaina vieta, bet sausākā augsnē – labāk daļēji ēnaina. Slapjā augsnē ziemā neaizmirstules viegli izsalst. Zied maijā, jūnijā.

Dārzā − arī savvaļnieces

Tīruma neaizmirstule (Myosotis arvensis) ir viens no mūsu savvaļas augiem ar debesziliem ziediņiem. Reizēm tās spontāni parādās dārzā, ja kādreiz tur iesējušās. Neaizmirstules sadīgst tikai irdenā, nesen uzraktā augsnē. Pavasarī tīruma neaizmirstuli var sēt dārzā nelielā laukumā. Ja to dara aprīlī, augi sāks ziedēt jūlijā, kad būs izauguši apmēram 20–50 cm gari. Tīruma neaizmirstule ir piemērota dabiska stila dārziem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!