Foto: zemnieku saimniecība "Gundegas"

Vienas no krāšņākajām vasaras puķēm ir arī kalibrahojas, kuras varētu dēvēt par petūniju "māsīcām", jo tās ir ļoti līdzīgas, turklāt tām ziediņi izskatās kā mini petūnijām. Kā atšķirt kalibrahojas no petūnijām un kā šo ziedu lolot, lai tas priecētu ar ziediem visas vasaras garumā, "Tavs Dārzs" padomos dalās Seces pagasta zemnieku saimniecības "Gundegas" atsaucīgās saimniecības meitenes – īpašniece Gundega un viņas meitas - Madara un Evita.

Raksta turpinājumā vari lasīt zemnieku saimniecības "Gundegas" sarūpēto aprakstu par skaistajām kalibrahojām.

Kalibrahojas (Lat. Calibrachoa), angļu valodā pazīstamas kā "milion bells flower" ("miljons zvaniņu zieds"), un ne pa velti, jo tās lielo mākoni veido simtiem zvanveida ziediņi. Cilvēki bieži vien tās sauc arī par sīkziedu petūnijām, jo tā arī tās izskatās – kā miniatūras petūnijas ziedi. Vai "kalibrohām", jo tā vieglāk atcerēties un izrunāt. Savukārt pildītās kalibrahojas angliski dēvē par "super bells" ("super zvaniņi"), tādēļ, ka tās veido ļoti krāšņi, pildīti, grezni ziedi. Varētu pat teikt, ka tās ir nevis super, bet gan karalisko zvaniņu ziedi.

Kas jāzina par kalibrahoju audzēšanu


Šī puķe iztur lietu un vēju, tās ziedi atšķirībā no petūnijām nesaplok lietū, bet zari nenolūst vējā, jo ir elastīgi. Noziedējušie ziedi nav obligāti jānolasa, jo tie paši pēc laika nobirst. Tos var arī viegli nopurināt ar vieglu rokas kustību.

Kalibrahoju ziediem ir ļoti plašs krāsu spektrs – no spilgti dzeltenas līdz rozā un pat zilajiem toņiem, krāsas ir izteiksmīgas un košas.

Kalibrahojām vislabāk patiks ziedēt gaišā vietā, ne pārāk smagā augsnē, podā ar labu ūdens caurlaidību. Tās ir svarīgi pareizi laistīt, nedrīkst ne pārlaistīt, jo tad sāks nīkuļot, tāpēc tās ir svarīgi audzēt ūdens caurlaidīgā podā (podā ar caurumiņiem apakšā), arī ne iekaltēt, jo tad sačokurojas lapiņas un sāk birt ziedi. Iekaltušu kalibrahoju atdzīvināt būs samērā vienkārši, iemērcot to uz īsu laiku ūdens vannītē. Lai ziedi būtu košāki un augs spēcīgāks, to ieteicams mēslot ar šķidro vai šķīstošo mēslojumu, derēs arī dzeltenais "Kristalons" vai universālais "Vito". Tās dzinumi var būt pat 1 metru gari, kas arī veido krāšņo puķu mākoni. Ņem vērā, – ja tās stādat dārzā, nevis nokarenajā puķu podā, šis stāds var aizņemt par 1 kvadrātmetru lielu platību.

Kalibrahojas lieliski sadzīvo kompozīcijās ar citiem ziediem, tās nenomāc tos, bet ir draudzīgas. Visbiežāk kalibrahojas tiek stādītas kopā ar verbenām, petūnijām, lobēlijām vai citām kalibrahojām. Šīs puķes priecēs līdz pat rudens salnām, bet pavasarī, kad laiks ir mānīgs – ir jāuzmanās, lai tās neapsaltu.

Skaistie ziedi zemnieku saimniecības "Gundegas" siltumnīcās:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!