Foto: stock.xchng

Piemājas mauriņš ir ne tikai prieka un lepnuma avots, tas var arī būt kā pastāvīgs garastāvokļa bojātājs.

Ja jums nav izdevies izveidot klasiski gludu un nevainojamu angļu stila mauriņu (vai vismaz kaut ko puslīdz līdzenu, vienmērīgi zaļu un akurātu), pilnīgi iespējams, ka esat pieļāvis kādu no izplatītākajām zāliena kopšanas kļūdām, raksta "About.com".


Pļaujam līdz saknēm!

Jo īsāk nopļaujam, jo retāk jādarbina zāles pļāvējs un labāks mauriņš... Šī ir izplatītākā zāliena kopšanas kļūda! Mauriņa kopšanas zelta likums - nevajag pļaut zemāk par trešdaļu no stiebru garuma. Gandrīz līdz saknēm nopļautam zālienam tas ir liels stress, turklāt šādā veidā tiek traucēts tik svarīgais fotosintēzes process.


Ūdens nekad nevar būt par daudz?

Ja dārzā ierīkota automātiskā laistīšanas sistēma un jūs nesatrauc ūdens patēriņš, iespējams, ka piemājas zāliens vasarā nereti tiek laistīts visu dienu (un, ja neviena nav mājās, palīdz arī nokrišņi).

Pārlieks mitrums nav augu labākais draugs, pārāk daudz ūdens kaitē arī zālienam.


Vienmēr palīdzēs minerālmēsli

Nereti, maldīgi domājot, ka darām labu un svētīgu darbu, ar vieglu rokas kustību izkaisot minerālmēslojumu zālienā, patiesībā paveicam gluži pretējo - sabojājam to. Mākslīgā mēslojuma sastāvā gandrīz vienmēr ir vielas, kas, izmantotas nevietā un nepareizā daudzumā, potenciāli var nodedzināt rūpīgi loloto mauriņu. Nu, jā, izpētīt lietošanas pamācību un ieteicamās devas, sekot līdzi derīguma termiņiem - tas jau nav domāts mums!


Pesticīdi - sudraba lode!

Problēmas ar "nepareiziem" augiem, proti, nezālēm? Pesticīgi atrisinās visas problēmas! Bet varbūt nē? Nevajadzētu aizmirst, ka ķīmiskie līdzekļi ir toksiski un var graujoši ietekmēt arī tos organismus, kas nav mūsu "uzbrukuma" mērķis. Tādēļ ieteikums "Rūpīgi iepazīstieties ar lietošanas instrukciju" ir noteikti jāņem vērā!

Ja tomēr esat nolēmis izmantot pesticīdus, noteikti izlasiet lietošanas ieteikumus, indi izmantojiet ļoti piesardzīgi un tikai saskaņā ar ražotāja norādījumiem, pretējā gadījumā tā ietekme uz mauriņu un visu piemājas ekosistēmu var radīt neprognozējamas sekas.


Augsnei nav nozīmes, visu izšķir nauda!

Nekāda pasaules nauda un inovatīvi produkti nepalīdzēs izveidot labu mauriņu sliktā augsnē. Ja vēl tikai domājat, ar ko sākt, lai izveidotu savu sapņu zālienu, iesākumā veiciet piemājas augsnes testēšanu, tas atvieglos tālākos darbus.

Svarīgs rādītājs ir augsnes skābums - veselīga zāliena ierīkošanai piemērotākā ir labi drenēta smilšmāla augsne ar pH 5,5-6,5. Augsnes skābumu pārbaudīt var vai nu laboratorijās, vai arī nopērkot dārzkopības veikalos skābuma mērītājus. Ļoti skābā augsnē iestrādā kaļķi un ļauj nedēļu materiālam iedarboties.

Kad augsne ir pilnībā sagatavota, pāris dienas pirms sēšanas ieteicams zemē iestrādāt ilgstošas iedarbības mākslīgo mēslojumu, kurā ir visas augiem nepieciešamās minerālvielas - slāpeklis, fosfors, kālijs.


Dārza darbu kalendārs? Kas tas tāds?

Piemājas zāliena kopšana - tas ir apsveicami, bet darbu veikšana, atbilstoši dārza kalendāram - pavisam cita lieta!

Darbu plānošana ir ļoti svarīga, īpaši, ja runa ir par papildu mēslojumu vai, piemēram, aerāciju. Patiesībā daudz svarīgāk par mēslošanu ir laika apstākļi un gadalaiku maiņa.

Katrai lietai un darbam ir savs īstais laiks. Tā, piemēram, zāliena mēslošanu veic gan pavasarī, gan vasaras otrajā pusē. Pavasarī zālienam visvairāk nepieciešams slāpeklis, kas veicina zaļās masas augšanu, savukārt rudenī mēslošanai izmanto kālija un fosfora mēslojumu. Kālijs veicina augu nobriešanu, kas sevišķi svarīgi pirms ziemas.

Mēslošanu veic pirms lietus, vai arī pēc mēslošanas zālienu kārtīgi aplaista.

Gan pavasarī, gan pēc slapjas vasaras augsne ir jāaerē, lai nodrošinātu gaisa apmaiņu zemē un piekļūšanu augu saknēm. Pēc pavasara aerācijas zālienu var mulčēt, kam izmanto auglīgu kompostu vai irdenu augsni.


Zāle kā jau zāle. Bet varbūt nē?

Dažādiem graudzāļu veidiem ir nepieciešama atšķirīga augšanas temperatūra, saules gaisma un augsnes tips. Bieži vien piemājas zālienam ir jākombinē dažādas zāliena sēklas, ņemot vērā saulaino un ēnaino vietu sadalījumu un proporciju.

Galvenais noteikums - saprast, kādu zālienu vēlas redzēt pie mājas un kādus augšanas apstākļus varam nodrošināt. Zāliena veidošanai parasti izmanto graudzāles, piemēram, airenes, auzenes, skarenes, jo tās ir izturīgas un labi izskatās visa gada garumā. Dārzkopības veikalos var iegādāties dažādiem augšanas apstākļiem piemērotas zāliena sēklas - auglīgai zemei saulainā un mitrā vietā ieteicamāk sēt tādu maisījumu, kas sastāv no skarenes, auzenes un baltā āboliņa, savukārt nabadzīgai augsnei ēnainā vietā izvēlēties pļavas skarenes un sarkanās auzenes maisījumu. Mitrās, ēnainās vietās zāle neaug ātri, kā arī tik ātri neveido blīvu velēnu, tādēļ zāliena maisījumiem pievieno ekstremāliem augšanas apstākļiem piemērotas graudzāļu sugas.


Manā mājā visam jābūt ideāli!

Foto: morgueFile

Mežonīgā kapitālisma pasaulē "ideālais mauriņš" jau sen dažus ir padarījis stāvus bagātus, bet daudzus - novedis līdz vājprātam. Apsēstība ar ideāla zāliena veidošanu un kopšanu ir drošs veids, kā sev radīt galvas sāpes no nekā.

Varbūt vērts padomāt un atbildēt sev uz dažiem jautājumiem par šo tēmu? Piemēram, kas gan notiks, ja piemājas zālienā augs arī "nesankcionēts" baltais āboliņš? Un vai tiešām vēlaties mocīties ar ideālā mauriņa kopšanu, ja bieži rīkojat dārza ballītes ar draugiem vai ja ģimenē ir mazi bērni, kam patīk skraidīt pa pagalmu, spēlējot bumbu?


Dzenoties pēc visa jaunākā un progresīvākā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vien jūs neesat profesionāls dārzkopis (vai cilvēks, kuram nav citu interešu), piemājas zālienam nevajadzētu veltīt pārāk daudz spēka, naudas, darba, laika un pat, piemēram, ūdens. Analoģijai minēsim piemēru ar glancēto žurnālu modeļiem. Vairumā gadījumu mēs nekad neizskatīsimies kā fotomodeļi, taču reizēm mēs iegādājamies apģērbu, lai līdzinātos žurnālu attēlos redzamajiem cilvēkiem.

Nav vērts ieciklēties uz iedomātiem ideāliem. Galu galā - tā taču ir tikai zāle!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!