Foto: Shutterstock
Sūna ir skaists dabas papildinājums mežā, taču piemājas dārzā vai pagalmā tās klātbūtne zālienā var šķist nevēlama. Kā rīkoties, ja zālē ir ieviesusies sūna un vai to ir iespējams novērst?

Sūnas rašanās cēloņi

Lai arī vairums domā, ka sūna aug tur, kur ir skāba augsne, patiesībā tā rodas laika apstākļu dēļ. Regulāri nokrišņi, gaisa mitrums, ļoti ilgstošs tumšs laiks – tas viss rada labvēlīgus apstākļus sūnas augšanai. Tātad sūnas rašanās cēlonis ir gaismas un barības vielu trūkums, taču kas attiecas uz augsnes skābumu, patiesībā vietās, kur izaugusi sūna, tā ir pat vairāk sārmaina, ne skāba.

Sūnas ietekme uz zālienu

Tam, ka zālienā radusies sūna, ir vairāk slikta ietekme, nekā laba. Sūnas rašanās liecina par to, ka zālienam izteikti trūkst gaismas un barības vielu, līdz ar to tam ir grūti saglabāties. Visbiežāk zāliena kopēji cīnās ar nezāļu iznīcināšanu, taču šādās situācijās būtu jādomā par to, kā pabarot zālienu, lai tajā neaugtu nezāles, tad arī neradīsies sūna. Sūnas ir daudzkārt grūtāk iznīcināt, nekā pabarot zālienu ar barības vielām.

Sūnas iznīdēšanas iespējas

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā tikt vaļā no sūnas, ir augsnes irdināšana. Šis process gan jāveic diezgan regulāri, lai augsnei tiktu vairāk piegādāts gaiss, kas nav labvēlīgi apstākļi sūnas augšanai. Sūnas iznīdēšanai var izmantot arī veikalā iegādājamo dzelzs sulfātu, kas paredzēts tieši zāliena pasargāšanai no sūnām. Tomēr ņem vērā, ka šī viela var atstāt rūsas nosēdumus uz betona, bruģa vai citiem celiņiem, kas atrodas dārzā. Pie alternatīvām sūnas likvidēšanas iespējām vērts minēt arī lapu koku pelnus, kas noderīgi skābas augsnes uzlabošanai. Tie satur augiem nepieciešamās barības vielas un tas palīdzēs neitralizēt augsni.

Sūnas kopšana – vertikulācija

Viens no veidiem, kā novērst sūnu vai arī uzlabot tās izskatu pavasarī, ir ar vertikulāciju. Ar speciālas ierīces palīdzību tiek izrauta vecā kūla, sūnas un nezāles, līdz ar to ir daudz vieglāk kopt zālienu. Īpaši ieteicams to darīt pavasarī. Pēc šī procesa zāliens noteikti jāmēslo ar kādu komplekso mēslojumu, pretējā gadījumā tas izskatīsies nepievilcīgi. Savukārt pēc mēslošanas zāliens noteikti jāaplaista vai arī mēslošana jāveic īsi pirms lietus. Ja šāds process tiks regulāri piekopts, zāliens izskatīsies daudz pievilcīgāks arī ar visu sūnu, jo tā būs zaļa un mīksta, līdz ar to nebūs arī vairs tik viegli pamanīt sūnu. Pēc vertikulēšanas ieteicams iesēt jaunu zāliena sēklu.

Sūnas labās īpašības

Nebūt nav tā, ka sūna ir tikai slikta parādība zālienā. Pirmkārt, pareizi to kopjot, zāliens būs krietni zaļāks un mīkstāks, turklāt tas saglabāsies košāks arī rudenī, kad viss kļūst drūmākās krāsās. Dārzā, kur izaugusi sūna, var audzēt augus, kam patīk mitra vide, piemēram, dzērvenes. Šādi sūnas ieguvums būs ļoti vērtīgs – pašiem savas dzērvenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!