Foto: Shutterstock
Parastās augļu puves bojāti āboli un bumbieri arvien biežāk kļūst redzami augļu kokos un starp priekšlaicīgi nobirušajiem. Jācenšas jau šobrīd visi bojātie āboli salasīt un aizvākt tālāk no ābelēm, iesaka Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti, kas, kā ierasts, apkopojuši informāciju par Latvijas dārzos novērotajiem kaitniekiem aizvadītajā nedēļā.

Tumšais zirņu tinējs

Tumšā zirņu tinēja kāpuri daudzos dārzos sabojājuši daļu no ražas. Gatavās pākstis jācenšas savlaicīgi novākt un izlobīt, lai neļautu kaitēklim turpināt bojājumus un iekūņoties augsnē.

Kāpostu balteņi

Siltie laika apstākļi bijuši labvēlīgi balteņu attīstībai. Turpinās tauriņu lidošana un izšķīlušies kāpuri sāk grauzt kāpostu lapas.

Kāpostu cekulkodes

Kāpostu cekulkodes tauriņi turpina lidot kāpostu stādījumos, bet kāpuri bojāt galviņas. Sastopamas arī cekulkodes kūniņas, kas liecina par to, ka šogad vēl sagaidāma vismaz viena jauna paaudze.

Krustziežu sausplankumainība

Uz kāpostu apakšējām lapām arvien biežāk sastopami slimības izraisīti plankumi.

Burkānu lapu brūnplankumainība un sausplankumainība

Uz burkānu lakstiem parādījušās gan sausplankumainības, gan brūnplankumainības pazīmes. Slimību attīstības rezultātā laksti nobrūnē un kļūst trausli. Tas savukārt apgrūtina novākšanas procesu.

Kartupeļu lapgrauzis (Kolorado vabole)

Daudzviet kartupeļu laukos vēl sastopami ēdelīgie lapgrauža kāpuri.

Ābeļu kraupis

Turpinās ābeļu un bumbieru kraupja izplatība gan uz augļiem, gan lapām.

Bumbieru – kadiķu rūsa

Spilgtāki kļuvuši rūsas oranžie plankumi uz bumbieru lapām un lapu apakšpusē sāk veidoties raksturīgie sacietējumi, kas izskatīsies kā radziņi.

Lapsenes

Lai gan lapsenes netiek uzskatītas par kultūraugu kaitēkļiem, ogu un augļu gatavošanās laikā tās izēd ne vienas vien ogas sulīgo saturu un sabojā pa kādam ābolam. Ko darīt? Savlaicīgi jācenšas novākt nogatavojušās ogas un augļi, lai lapsenes nepaspētu tiem pieķerties. Diezin vai viņas tagad līdīs izliktajās rūgstoša šķidruma lamatās, ja dārzā tik daudz gardāku lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!