Foto: Shutterstock

Augļu mušiņu jeb drozofilu laiks ir beidzies, jo to aktivitāti mēs vairāk varam manīt vasarā, bet, ko darīt, ja ap telpaugu podiem lidinās mušiņas? Portālam "Tavs Dārzs" Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa rakstā tālāk stāsta, kā cīnīties ar mazajām telpaugu mušiņām, kuras sauc par trūdodiņiem.

Kā skaidro LU Botāniskā dārza speciāliste, trūdodiņi parasti ātri savairojas, ja ir siltas telpas un augam ir ļoti mitra augsne.

"Agrimatco.lv" mājaslapā teikts, ka viena trūdodiņu mātīte mitrā augsnē sadēj līdz pat 250 olu, no kurām 2 līdz 3 dienu laikā izšķiļas 2 līdz 10 milimetrus gari, puscaurspīdīgi kāpuri ar melnu galvu, bez kājām. Savukārt ik pēc trim nedēļām izlido jauni un jau pieauguši trūdodiņi. Uzņēmums raksta, ka 2 līdz 3 nedēļu laikā kāpurs iziet visas četras attīstības stadijas. Ideālos apstākļos, piemēram, siltumnīcā, kur gaisa temperatūra ir vairāk nekā +24 grādi pēc Celsija, trūdodiņam gadā attīstās 4 līdz 5 paaudzes. Trūdodiņi attīstās un pārziemo trūdvielām bagātā augsnē un kūtsmēslos, turklāt tos piesaista komposta smarža.

Foto: Shutterstock
Trūdodiņš tuvplānā.

"Lidojošās mušiņas augam nav kaitīgas. Bojājumus var radīt augsnē dzīvojošie šo mušiņu kāpuri, kas ir atrodami trūdvielām bagātos substrātos. Ja kāpuru ir maz, nekādu kaitējumu spēcīgam augam tie nenodara. Ja augs ir vārgs, tam sakņu sistēma jau ir cietusi no nepareizas auga kopšanas, – iekaltēts un pēc tam pārlaistīts augs,– šāda auga sakņu sistēma un arī spraudeņi, kuriem jaunās saknītes ir svaigi attīstījušās un vārgas, būs kāpuru apdraudētas," skaidro LU Botāniskā dārza speciāliste.

No trūdodiņiem, kā raksta "Agrimatco.lv", visvairāk cieš:

  • spraudeņi, jaunstādi, dēsti;
  • dekoratīvās kultūras: begonijas, kalanhojas, puansetijas, acālijas un papardes;
  • augi, kas ilgstoši aug vienā substrātā;
  • sēņu kultūras.

Taujāta par to, vai trūdodiņus var atnest ar substrātu, telpaugu eksperte atbild apstiprinoši. Tas, kā skaidro Gudrupa, parasti ir tad, ja substrātam klāt ir pievienots komposts vai kāda trūdzeme. Šāds salikums trūdodiņiem ļoti patīk. Substrātā iekšā ir mazas kukaiņu oliņas, kuras ar acīm nevar saskatīt. "Ja substrāts ir bijis vēsās telpās vai pārdošanas laukumā, kad ir vēss laiks, atverot maisu, šīs mušiņas nebūs pamanāmas. Tīrā kūdras substrātā tās parasti nemājo," atzīmē Gudrupa.

Kā cīnīties ar trūdodiņiem?

Speciāliste iesaka vairākus variantus, piemēram, lielāko daļu mušiņu var izķert ar dzeltenajiem līmes vairogiem, kurus izkarina vai sasprauž auga tuvumā. Mušiņas pielips pie vairogiem. Tos var iegādāties saimniecības preču veikalos.

Vēl trūdodiņus var apkarot ar neparastajiem kukaiņēdējiem – kreimulēm (Pingvicula). Kā skaidro Gudrupa, kreimulēm ir lipīgas lapiņas ar kurām tās ķer kukaiņus. Arī trūdodiņu lidojošās mušiņas uzķeras (pielīp) pie šo kukaiņēdāju augu lapiņām. Kreimules var iegādāties lielveikalos, kur tirgo telpaugus.

Ja šo mušiņu ir daudz, LU Botāniskā dārza speciāliste iesaka augu pārstādīt svaigā substrātā. "Pārstādot apskata auga sakņu kamolu un attīra to no kāpuriem. Ne vienmēr augs šajā gadījumā būtu jāpārstāda lielākā podā. Atstādot atpakaļ augu vecajā podā, podu pirms tam izmazgā. Pārstādīto augu laista mēreni, lai paliktnī zem poda nekrājas ūdens," padomos dalās Gudrupa.

Savukārt "Agrimatco.lv" iesaka telpaugu iekaltēt, jo tad trūdodiņi ātri aiziet bojā. Uzņēmums arī iesaka pamēģināt "Nemasys" – labvēlīgās nematodes Steinernema feltiae. Tā lietošanas instrukciju plašāk var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!