Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai cīnītos ar nelūgtajiem dārza iemītniekiem - kaitēkļiem, ne vienmēr nepieciešami ķīmiskie līdzekļi. Pašu spēkiem iespējams radīt veselībai un videi saudzīgus, ekoloģiski tīrus augu aizsardzības līdzekļus.

No augiem gatavotos kaitēkļu apkarošanas līdzekļus var lietot jebkurā periodā - arī ziedēšanas vai ražas novākšanas laikā. Pieredzējuši dārzkopji iesaka viena un tā paša kaitēkļa apkarošanai paredzētos novārījumus ik pa laikam mainīt.

Gatavojot kaitēkļu indi, uz 10 dārza kvadrātmetriem jārēķina pāris litri šķidruma.

Ar laputīm, dārza blaktīm, tīklērcēm un citiem kaitēkļiem cīnīties var ar pieneņu palīdzību. 300 gramus smalcinātu pieneņu sakņu vai 400 gramus tikko plūktu lapu aplej ar 10 litriem karsta ūdens un divas stundas mērcē. Pieneņu uzlējumu nokāš un ar iegūto šķīdumu apsmidzina kaitēkļu apsēstos kultūraugus.

Cīņā ar laputīm var līdzēt arī kartupeļu laksti. Aptuveni pusotru kilogramu svaigi grieztu lakstu aplej ar 10 litriem ūdens, mērcē četras stundas. Šo uzlējumu var izmantot arī kāpostu kaitēkļu apkarošanai.

Kodīgie sīpoli labi palīdz laputu, dažādu tīklērču, siltumnīcu baltblusiņu un citu dārza kaitēkļu apkarošanā.  Sīpolu izvilkumam būs nepieciešami 200 grami smalcinātu sīpolu, ko 12 stundas mērcē 10 litros ūdens.

Pelnu novārījums cīņai ar zāģlapsenēm, spradžiem, burkānu mušām un citiem kaitēkļiem. 300 gramus izsijātu koka pelnu  katlā aplej ar verdošu ūdeni un vāra aptuveni pusstundu. Virumam ļauj nostāvēties, biezumus nokāš un pielej vēl klāt ūdeni - līdz 10 litriem.

Ja zemeņu dobes apsēduši ziedu smecernieki, ar tiem var cīnīties, izmantojot skuju uzlējumu. Dažas saujas skuju aplej  ar 10 litriem ūdens un uz diennakti nostādina. Ar uzlējumu apsmidzina zemeņu cerus.

Pirms ķerties pie visu kaitēkļu apsēsto dobju smidzināšanas, jāpārliecinās, vai iegūtais šķīdums nav par stipru un neapdedzinās augus! Vispirms šķidruma iedarbību pārbauda uz viena atsevišķa auga lapām.

Lai augu aizsardzības līdzeklis būtu efektīvāks, pieredzējuši speciālisti iesaka 10 litriem ūdens pievienot apmēram ēdamkaroti smalki rīvētu veļas ziepju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!