Foto: Shutterstock
Mazdārziņos, īpaši mežu tuvumā, reizēm mēdz gadīties nepatīkami pārsteigumi - teritorijā var parādīties čūskas. Rāpuļu parādīšanās ir ne vien biedējoša, bet arī draud ar ražas postījumiem, jo čūskas mēdz pamieloties, piemēram, ar zemenēm. No ne pārāk patīkamajiem apakšīrniekiem atbrīvoties nav viegli - dienas gaišajā laikā tie guļ, apgaitā dodoties tuvāk vakarpusei vai naktij, tādēļ noķert čūsku ne vienmēr izdodas.

Padomu portāls Kakprosto.ru apkopojis dažas iedarbīgas metodes, kā atbrīvoties no nelūgtajiem dārza viesiem.

1. metode - ķeršana

Sākumā ieteicams mēģināt nomedīt čūsku. Ēsmai noderēs šķīvis ar zemenēm, kuru vakarpusē noliek vietā, kur visbiežāk manītas čūskas. Un atliek pacietīgi gaidīt tuvumā, bruņojoties ar dārza dakšām, žuburainu zaru vai lāpstu. Līdzko rāpulis parādās, droši to satver ar žuburi vai dakšu un, iemet biezā maisā, lai aizvestu uz mežu vai citur - drošā attālumā no mazdārziņa vai mājas. Jāņem vērā, ka pagalmos mēdz iedzīvoties ne vien nekaitīgie zalkši, bet arī odzes, tādēļ, medījot čūsku, lai izvairītos no sakošanas riska, noteikti jāvelk biezi gumijas zābaki, turklāt nevajadzētu ņemt čūsku rokās.

2. metode - eži

Čūsku dabiskie ienaidnieki ir eži, tādēļ, ja vēlies padzīt no pagalma čūsku, ievies ezi! Tiesa, nav labuma bez ļaunuma, jo arī ezīšiem garšo ogas, tomēr ar adataiņiem ir daudz vienkāršāk - tie ne tikai pacienāsies ar dārza labumiem, bet arī izķers peles un čūskas.

3. metode - troksnis

Čūskām nepatīk troksnis, tādēļ visai iedarbīga metode ir pa perimetru zemē sasprausti stabiņi, pie kuriem piestiprinātas čaukstošas lentes vai folija. Skaņa atbaidīs rāpuļus un tie, visticamāk, pārcelsies uz kādu klusāku teritoriju.

4. metode - kārtība

Čūskām patīk slēpties garā zālē un ēnainos stūrīšos, tādēļ zālienam visu laiku būtu jābūt nopļautam, bet pārējai teritorijai - kārtīgi sakoptai un pārredzamai. Ja rāpulim nebūs, kur noslēptis, tas dosies meklēt labākus apstākļus citur - vietās, kur zāle augstāka, pērnās lapas nav sagrābtas un sētas stūrī, visu aizmirsti, mētājas veci krāmi vai būvgruži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!