Sarkanās skudras dārzā ir ļoti biežas un, kā likums, nepatīkamas un nevēlamas viešņas. Melnās skudras dārzā veic daudz labu darbu, tā, piemēram, Viena skudrupūžņa iemītnieki gada laikā spēj iznīcināt līdz 20 miljoniem dārza kaitēkļu.

Cits ieguvums no mazajiem, darbīgajiem kukaiņiem - Vietās, kur mājo skudras, augsnē gandrīz divkārt palielinās kālija daudzums, bet fosfora daudzums paaugstinās gandrīz desmit reizes, turklāt šīs vielas skudras pārveido šķīstošā formā, kas augiem ir vieglāk uzņemama. Tiesa, līdz ar to pastiprinās augsnes skābums, kas gan vairs nav nemaz tik labi.

Nerunājot par cilvēcisko aspektu, kad pārāk daudz skudras dārzā spēj ļoti nokaitināt, arī dārzam var tikt nodarīts kaitējums.

Skudrām patīk saldums, tādēļ tās dārzā labprāt mielojas ar saldajām ogām, īpaši ar zemenēm, un saldiem dārzeņiem – burkāniem, ķirbjiem u.tml. Velēnu skudrītes bojā peoniju pumpurus un ziedus.

Skudras var pārnest savu pamatmaltīti - laputis uz veseliem augiem. Skudrām garšo šķidrums, kuru izdala laputis, tāpēc tās šos kaitēkļus izmanto savā labā un sargā no dabīgiem ienaidniekiem.

Skudrām patīk nēsāt dažādas nezāļu sēklas, protams, kopā ar saldām un sulīgām augu atliekām. Īpaši skudras ir iemīļojušas strutenes. Tomēr būtu pārspīlēti teikt, ka skudras ir ļaunprātīgs nezāļu izplatītājs. Cilvēks pats nezāles pavairo krietni lielākos apjomos.

Ja skudras dārzā sāk traucēt, tad var mēģināt ar tām cīnīties. Vietās, kur tas netraucē cilvēkiem un augiem, var izmantot dažādus ķīmiskos līdzekļus. Bet dārzā vai siltumnīcā prātīgāk būtu izmantot tautas līdzekļus.

Raugs - efektīvs līdzeklis, kā cīnīties ar skudrām. Svaigu raugu sajauc ar ūdeni, veidojot biezu pastu. Maisījumam pievieno nedaudz ievārījuma vai medus un izliek mazus trauciņus vietās, ko iecienījušas skudras.

Ja skudras ieviesušās mājās, kukaiņu centrālajās pulcēšanās vietās grīdu un grīdlīstes var ierīvēt ar ķiploka daiviņu. Skudrām nepatīk arī sīpolu un pētersīļu aromāts.

Cīņā ar mājas skudrām var izmantot šādu variantu - sajauc 2-3 ēdamkarotes karsta ūdens ar 1 ēdamkaroti cukura un 1/3 tējkaroti boraka. Maisījumu atdzesē un tam pievieno 1 tējkaroti medus. Ēsmu jāgatavo tīrā traukā, jo skudrām ir ļoti laba oža. Šādi ļoti veiksmīgi var iznīcināt faraonskudras mājās.

Skudrām nepatīk saulespuķu eļļas smarža.

Lai pasargātu no skudru invāzijas gurķu vai tomātu dobes, netālu no tiem var iestādīt biškrēsliņu ceru - skudrām nepatīk šī auga aromāts, bet dārzeņiem tas nekaitē.

Skudru takas vai pūzni var apkaisīt ar smalcinātām piparmētrām, vērmelēm vai biškrēsliņiem. Cīņā var mēģināt izmantot vērmeļu uzlējumu - 300 g svaigu vērmeļu aplej ar 10 litriem ūdens un atstāj nostāvēties. Šķīdumu nokāš un smidzina uz skudru takām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!